Sari direct la conținut

Ultima propunere de buget pentru 2007-2013?

EurActiv.ro

Atmosfera celei de-a doua zile a Consiliului European de iarna a fost mai optimista decat precedenta. Marea Britanie a venit vineri seara tarziu cu a treia propunere de buget la summitul de la Bruxelles, anuntand ca este dispusa sa accepte o reducere a mult disputatului rabat. Tony Blair este de parere ca liderii europeni vor vedea in aceasta propunere o oferta finala corecta si rezonabila.

Premierul britanic a declarat ca Marea Britanie este dispusa sa renunte la inca trei miliarde de euro din rabatul care i-ar reveni in urmatorii sapte ani. Liderii francez si polonez au declarat ca statele membre se indreapta catre un compromis. Premierul polonez a declarat la un briefieng tinut inainte de propunerea finala ca sunt sanse destul de mari ca Uniunea sa aiba un buget mai mare.

Spania, Germania si Franta i-au prezentat premierului britanic inaintea pranzului o propunere de compromis asupra bugetului european, care prevede o reducere permanenta a rabatului britanic si o revizuire a bugetului UE, aplicabila incepand cu 2014, a anuntat secretarul de stat spaniol pentru afaceri europene Alberto Navarro.

Blair a declarat ca discutiile au fost extrem de complicate. Cu cateva ore inante de prezentarea propunerii, Tony Blair s-a intalnit cu liderii Germaniei si Frantei intr-o discutie privata pentru a ajunge la un compromis asupra rabatului britanic si revizuirea fondurilor agricole.

Marea Britanie a cerut ca in schimbul reducerii rabatului, Franta sa accepte o revizuire a politicii sale agricole privind fermele. Preseditele fracez, Jacques Chirac, a declarat ca liderii europeni se indreapta cu pasi marunti spre un compromis care ar trebui sa scoata din vigoare rabatul Marii Britanii pana in 2013.

Discutiile s-au prelungit mult dupa miezul noptii in speranta ca liderii europeni vor ajunge la o solutionare a dsputei asupra bugetului Uniunii.

Magda Barascu, Bruxelles

Cititi pe Euractiv.ro alte amanunte despre votarea bugetului comunitar pe 2007-2013.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro