Ultimul discurs al Angelei Merkel ca președinte al CDU, neobișnuit de emoționant. Testamentul său politic pentru cine îi va urma
Cu un minut înainte de ora programată, 11.30, Merkel își începe ultimul discurs ca șefă a CDU. Ea mulțumește nenumăraților săi susținători și însoțitori, în această “călătorie de partid”, care a durat 18 ani. Spre deosebire de stilul sau obișnuit, pragmatic și rațional, Merkel oferă un discurs emoțional, referindu-se la acest parcurs ca la o “chestiune a inimii”. Minute de aplauze însoțesc introducerea plină de patetism.
În continuare, Merkel povestește despre începuturile ei în cea mai înaltă funcție din partid, menționând scandalul donațiilor de pe vremea mentorului sau, Helmut Kohl, care a afectat foarte mult CDU. Aceea ar fi fost o “oră astrală” a Partidului Creștin-Democrat, acesta dând totul, pentru a face față “urâtei afaceri”.
Angela Merkel vorbește despre disputa actuală cu CSU, întrebând retoric, cu privire la efectul acestor disensiuni din cadrul Uniunii: “Unde este vorba vreun pic despre Germania, sau despre dezvoltare? Nicăieri!”, spune ea.
Încotro duc ani de ceartă între CDU și CSU se dovedește în prezent. Unde însă poate duce consensul, s-a arătat în cei aproape 50 de ani de supremație în Cancelaria din Germania, a Partidului Creștin-Democrat. Merkel evidențiază victoria Annegretei Kramp-Karrenbauer, în Saarland, cu peste 40%, ca și a lui Daniel Günther, în Schleswig-Holstein și a lui Armîn Laschet, în NRW. Aceste victorii electorale ale candidaților CDU ar fi fost vitale, pentru a împiedica formarea unui guvern socialisto-ecologist (roș-roșu-verde), la Berlin.
Între marile realizări din politica internă, ale CDU sub cârma sa, Merkel menționează susținerea reformei de tip Hartz IV, într-un moment când cinci milioane de șomeri aveau nevoie de sprijin social.
Desființarea obligativității serviciului militar îl consideră “un pas corect”, într-o “situație de securitate internațională diferită”, față de trecut. Și menținerea unei politici a lipsei de îndatorare suplimentară a statului german, așa-numita politică a “zerou-lui negru”, i se pare Angelei Merkel adecvată, în virtutea principiului “dreptății față de generațiile viitoare”.
Ea amintește și de „controlul fluxului refugiaților”, de exemplu prin Acordul UE-Turcia. Acest moment din evocare e aplaudat moderat.
Merkel mai vorbește despre “familia CDU”, despre ce nu și-au dat pe față ea și colegii de partid, recunoscând că le-a pus nervii la încercare, de multe ori – sinceritate aplaudată frenetic, în sală. Momentul despărțirii, ea îl argumentează prin faptul că este “conștientă că democrația trăiește prin pluralitate [… ] și că astfel se pun temeliile viitorului”.
Foarte important pentru Merkel, în ultima sa luare de cuvânt ca șefă de partid, este ca “CDU să-și păstreze valorile, în pofida tuturor fețelor noi”. Pentru ea este vital să nu se uite niciodată ce înseamnă atitudinea creștin-democrată, nici chiar în momentele cele mai dificile.
“Niciodată nu ne distanțăm, niciodată nu-i umilim pe ceilalți. Nu facem diferențe în ce privește demnitatea umană, nu-i asmuțim pe unii contra celorlalți. Îi servim pe oamenii țării noastre”, a spus ea, ca un fel de testament politic, pentru succesorul său.
Aplauzele în sală au ținut peste nouă minute, după care Congresul a continuat cu celelate puncte din program. Cel mai de seamă începe la oră 14.00, când se dă startul votului pentru un nou președinte al Partidului Creștin-Democrat german.