Sari direct la conținut

Un analist militar critică dur raportul Amnesty International despre armata ucraineană: Nu înțelege deloc operațiunile militare / Civilii nu pot fi strămutați cu forța

HotNews.ro
Soldați ucraineni pe frontul războiului declanșat de Rusia, Foto: Armata ucraineana
Soldați ucraineni pe frontul războiului declanșat de Rusia, Foto: Armata ucraineana

​Analistul militar Jack Watling din cadrul Royal United Services Institute de la Londra critică dur raportul publicat joi de Amnesty International care acuză forțele armate ucrainene că pun în pericol civili prin plasarea forțelor sale în zone rezidențiale.

„Raportul Amnesty demonstrează o înțelegere slabă a legilor conflictelor armate, niciun fel de înțelegere asupra operațiunilor militare și se complace în insinuări fără a furniza dovezi. Nu este o încălcare a dreptului umanitar internațional ca forțele armate ucrainene să se plaseze în terenul pe care sunt însărcinate să îl apere în loc de un teren împădurit aleatoriu unde pot fi ocolite”, afirmă el pe pagina sa de Twitter.

El amintește de asemenea că forțele armate ucrainene au îndemnat cu regularitate civilii să părăsească zonele unde se dau lupte și i-au ajutat să facă acest lucru. Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk afirma la sfârșitul lunii iulie că autoritățile oferă sprijin pentru aproximativ 200.000-220.000 de civili care au părăsit regiunea Donețk după ce autoritățile le-au cerut să plece din zona luptelor.

Tot pe 30 iulie autorităţile de la Kiev au emis o decizie privind evacuarea obligatorie a populaţiei din regiunea Doneţk, preşedintele Volodimir Zelenski făcând personal un apel la populaţie să plece, mai ales familiile cu copii.

Ucraina le-a cerut civililor să plece din Donețk

„Mulţi dintre oameni refuză să plece… Dar chiar trebuie să se facă acest lucru (…) Cu cât se va face asta mai repede, cu cât mai mulţi oameni părăsesc acum regiunea Doneţk, cu atât mai puţini oameni va avea timp armata rusă să ucidă. Prin urmare, dacă aveţi ocazia, vă rog să vorbiţi cu cei care încă mai rămân în zonele de luptă din Donbas. Vă rugăm să-i convingeţi că este necesar să plece, mai ales dacă sunt familii cu copii”, a transmis el.

Zelenski a subliniat că persoanele care își părăsesc locuințele vor primi „sprijin total, asistenţă totală – atât logistică, cât şi plăţi.”

„Avem nevoie doar de o decizie din partea oamenilor înşişi, care încă nu au luat-o pentru ei înşişi. Mergeţi, noi vă vom ajuta. Noi nu suntem Rusia. De aceea, fiecare viaţă este importantă pentru noi. Şi vom folosi toate oportunităţile disponibile pentru a salva cât mai multe vieţi şi pentru a limita cât mai mult posibil teroarea rusă”, a declarat el la sfârșitul lunii trecute.

Jack Watling mai notează că strămutarea cu forța a civililor reprezintă o încălcare a dreptului internațional și că, de-a lungul istoriei, numeroși civili au ales să rămână în zone unde au loc operațiuni militare.

„Prin stabilirea unor așteptări ce nu pot fi atinse în ceea ce privește protejarea civililor, Amnesty trivializează un subiect important”, concluzionează el.

Zelenski în vizită la Nikolaev (FOTO: Presidency of Ukraine)

Acuzațiile aduse de Amnesty International forțelor armate ucrainene

Organizația internațională afirmă în raportul publicat joi că forțele armate ucrainene pun în pericol viețile civililor prin stabilirea de baze și operarea de arme în zone rezidențiale, inclusiv școli și spitale.

Amnesty a redactat raportul după ce investigatori ai săi au petrecut mai multe săptămâni anchetând loviturile efectuate de forțele armate ale Moscovei în regiunile Harkov, Donbas și Nikolaev, vorbind cu supraviețuitori, martori oculari și rude ale victimelor atacurilor.

Raportul afirmă că anchetatorii au găsit dovezi cu privire la lansări efectuate de ucraineni din zone rezidențiale, precum și stabilirea de baze militare în clădiri civile în 19 orașe și sate din regiunile respective.

Pasajul din raport la care Jack Watling a făcut referire direct afirmă că forțele armate ucrainene aveau la dispoziție alternative care nu ar fi pus în pericol viețile civililor, ca de exemplu baze militare, zone puternic împădurite sau alte structuri aflate la distanță mai mare de zonele rezidențiale.

Investigatorii de la Amnesty afirmă că au fost martori la folosirea de spitale ca baze militare în 5 locuri diferite și că această practică reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional.

Ei au scris de asemenea că în 22 din cele 29 școli vizitate au găsit fie soldați folosind clădirea, fie dovezi că a fost folosită anterior în scopuri militare. Școlile au fost închise temporar după izbucnirea războiului dar în majoritatea cazurilor documentate de investigatori acestea se aflau aproape de zone populate.

Joi seara, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat în termeni duri concluziile raportului, afirmând că organizația internațională „încearcă să dea amnistie statului terorist” din Rusia și că Amnesty mută „responsabilitatea de la agresor la victimă”.

Mai devreme în cursul zilei de joi ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba s-a declarat „indignat” de acuzațiile „nedrepte” ale ONG-ului.

Școală ucraineană distrusă de bombardamente (FOTO: Sergey Bobok / AFP / Profimedia Images)

Cine este Jack Watling

Cercetătorul de la Royal United Services Institute (RUSI), cel mai vechi think tank din lume specializat în probleme militare și de securitate, și-a obținut doctoratul cu o teză despre evoluția politicilor Marii Britanii privind războaiele civile la începutul secolului XX.

El a publicat recent studii despre politicile de descurajare a Rusiei, modernizarea forțelor armate, viitorul operațiunilor inter-arme și cultura strategică a Iranului.

Înainte de a se alătura RUSI el a lucrat în Irak, Mali, Rwanda, Brunei și alte țări, fiind la origini jurnalist. În perioada din presă el a scris pentru publicații prestigioase precum Reuters, The Atlantic, Foreign Policy, The Guardian Haaretz și altele.

Într-o serie de postări făcute pe Twitter săptămâna aceasta el a explicat de ce armele rusești funcționează bine doar pe hârtie, arătând că problema nu este cu echipamentele în sine, ci cu slaba instruire a echipajelor.

Watling estima într-o analiză prezentată la o conferință organizată de RUSI la sfârșitul lunii iunie că Ucraina a pierdut mai mulți militari în războiul declanșat de Vladimir Putin pe 24 februarie decât numărul total al infanteriștilor din armata Marii Britanii.

Watling în perioada când lucra în presă (FOTO: Pulitzer Center)

Urmărește ultimele evoluții din a 163-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro