Sari direct la conținut

Un caz de lustratie la CEDO (de Cristian Ghinea)

Cotidianul

Finalul recent al cazului Zdanoka vs Letonia a dat liber la lustratie in Romania.

Doamna Zdanoka, matematiciana de origine rusa, a avut pina in 1990 o cariera modesta in Partidul Comunist Leton (PCL). A avut ghinionul ca, fix la ultimul congres al partidului, sa obtina o functie importanta. La acel congres, partidul s-a spart intre fidelii sovietici si cei care doreau independenta tarii.

Disidentii au format alt partid, Zdanoka a ramas cu PCL si a votat in Parlament contra declaratiei de independenta a Letoniei. Dupa ce trupele sovietice au intervenit in Lituania vecina, PCL a incercat sa dea o lovitura de stat. Dupa esec, partidul a fost interzis, iar conducerea activa a primit prin lege interdictie de candidatura.

Desi nu a fost implicata direct in lovitura de stat si sustine ca acuzatiile la adresa PCL au fost fabricate, candidatura doamnei Zdanoka a fost respinsa de trei ori, dupa care s-a adresat CEDO. Scandalul a facut-o populara printre minoritatea rusa (in 2004 a fost aleasa parlamentar european).

Desi recunoaste ca e legitim ca Letonia sa-si protejeze independenta si ordinea democratica, prima instanta decide in 2004 (cinci voturi la doua) ca masura interdictiei prelungite a candidaturii este disproportionata fata de acest scop legitim. Dreptul de a candida poate fi suspendat temporar, dar, daca masura se prelungeste, atunci este afectata insasi esenta acestui drept, spune instanta.

Desi i s-a recunoscut justetea plingerii, reclamanta a primit doar o mica parte din daunele cerute (au fost respinse daunele pentru afectarea imaginii, CEDO sustinind ca nu lustratia a stricat imaginea doamnei Zdanoka, ci insusi trecutul sau).

Letonia a facut recurs si, in martie 2006, instanta superioara a intors decizia (cu 13 la patru).

Iar motivatia e cu totul remarcabila: Curtea recunoaste ca o asemenea interdictie ar fi cu greu acceptabila intr-o tara cu traditie democratica, dar ca poate fi acceptabila in Letonia, date fiind conditiile istorice care au dus la adoptarea lustratiei si date fiind amenintarile la adresa noii democratii.

Si fraza-cheie: „Curtea accepta in acest caz ca autoritatile nationale din Letonia sint intr-o pozitie mai buna sa evalueze dificultatile intimpinate in stabilirea ordinii democratice.” Constatind ca legea nu are in sine un caracter permanent, ci a fost prelungita repetat de Parlament, Curtea sfatuieste Letonia sa revada si sa reevalueze periodic necesitatea mentinerii lustratiei.

CEDO devine un fel de balsam pe rana fostilor nomenclaturisti, care au auzit de pe la alde Iorgovan cite ceva si tot ameninta: lasa ca vedeti voi pe dracu’ acolo! In caz ca n-au inteles ideea acestui articol: CEDO a dat liber la lustratie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro