Sari direct la conținut

Un cercetător rus explică de ce rușii au nevoie ca Vladimir Putin să se comporte ca un țar: Nu este vorba dacă Rusia este o societate democratică sau nu

HotNews.ro
Vladimir Putin, la Kremlin, Foto: Russian Government / Alamy / Alamy / Profimedia
Vladimir Putin, la Kremlin, Foto: Russian Government / Alamy / Alamy / Profimedia

Cercetătorul și jurnalistul rus Kamil Galeev a explicat de ce rușii simt nevoia ca președintele Vladimir Putin să se comporte ca un țar, afirmând că obediența față de o putere supremă este o virtute semi-religioasă în Rusia.

Galeev, care s-a născut în Rusia dar a emigrat în Statele Unite unde acum lucrează la Wilson Center, își începe argumentația prin a prezenta dilema lui Vladimir Putin legată de funeraliile lui Mihail Gorbaciov:

„Gorbaciov este acuzat că a distrus URSS. Însă el este totuși un fost țar, lucru care este super important în cvasi-monarhia rusească. Să arăți lipsă de respect față de el ar submina venerația față de puterea instituției țarului. Așa că Putin și-a luat rămas bun în privat dar momentul a fost totuși difuzat” de televiziunile rusești.

Galeev afirmă că multe lucruri despre Gorbaciov ar părea contraintuitive pentru publicul american (n.r. și nu numai).

„În primul rând, puține lucruri au subminat reputația sa în Rusia mai mult decât relația lui cu soția sa. Ei au fost apropiați, el a dus-o peste tot și ea a încercat să joace un rol propriu. Oamenii au urât asta. În America să fii un ‘familist bun’ este considerat o necesitate pentru a avea o carieră politică la nivel înalt. Trebuie să fii unul sau măcar să convingi suficienți alegători că ești”, spune cercetătorul.

„Așadar, mulți americani presupun cu lejeritate că politica rusească funcționează la fel. Însă nu este așa”, subliniază Galeev.

O întrebare mai bună decât „Este Rusia o societate democratică?”

Cercetătorul spune că, în loc de a se întreba dacă Rusia este o societate democratică, occidentalii ar trebui să își pună o altă întrebare: dacă ea este o societate bazată pe contracte sau nu.

„Lucrul important de știut despre URSS/Rusia nu este că nu e democratică. Ea nu este o societate contractuală. Orice contracte îi dezonorează pe țari. De ce? Dacă un țar încheie o înțelegere asta înseamnă că: 1) X l-a forțat să își limiteze propria putere și 2) țarul ține cont de interesele lui X. Aceasta este o dezonoare uriașă”, explică el.

„Contractual = Limitat = Dezonorabil. Contractual = te-ai confruntat cu interesele unei alte părți și a trebuit să dai înapoi, oferindu-i concesii. Ce fel de țar ești tu?”, subliniază acesta cu privire la mentalitatea rusă.

Galeev spune că majoritatea rușilor acceptă ideea unei puteri supreme care nu se leagă de înțelegeri cu nimeni:

„Nu poți să faci lobby (deschis) pentru propriile tale interese sau să lupți pentru ele, vei fi distrus pentru o asemenea blasfemie. Poți doar accepta voința sacră a țarului”.

El spune că acceptarea acestei voințe are rangul unei virtuți semi-religioase în Rusia.

„Toți banii sunt banii Suveranului. Toată puterea decurge de la Suveran. Mulți își privesc obediența ca un comportament cu adevărat moral. Obediența fără întrebări = virtute”, explică el.

Rușii au nevoie ca Vladimir Putin să se comporte ca un țar

Galeev revine apoi la exemplul lui Mihail Gorbaciov pentru a explica de ce relația acestuia cu soția sa i-a făcut pe ruși să îl disprețuiască atât de mult:

„Oamenii se vor supune puterii supreme cu umilitate și răbdare, considerând-o o virtute semi-religioasă. Puterea nu poate fi pusă sub semnul întrebării, ea este impenetrabilă, nimeni nu îl poate influența pe țar. Dar dacă cineva îl poate lua la întrebări pe țar sau să îl influențeze, chiar și soția sa, asta ne distruge modelul mental asupra lumii. Este el măcar un țar? Dacă ea îl ia la întrebări, atunci noi de ce nu o facem? Este virtutea noastră cu adevărat atât de mult o virtute?”.

Cercetătorul născut în Rusia subliniază că, spre deosebire de Statele Unite, în Rusia legăturile familiale prea apropiate sunt o vulnerabilitate pentru un politician, mai ales dacă este vorba de conducătorul suprem.

„În conștiința publică Gorbaciov amintește de țarul Nicolae al II-lea. Un papă-lapte care și-a distrus imperiul. Ei nu sunt cu adevărat urâți. În mare parte sunt disprețuiți”, explică Galeev.

El spune că, dimpotrivă, divorțul lui Vladimir Putin de soția sa a fost privit ca un comportament corect pentru un țar.

„El nu depinde de ea oricum. Iar dacă el nu este influențat de ea, atunci probabil nici noi, supușii săi, nu putem să îl influențăm. Iar totul este în regulă și modelul nostru mental nu este deranjat”, concluzionează Kamil Galeev.

Urmărește ultimele evoluții din a 194-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro