Sari direct la conținut

„Un dezastru militar pentru Kremlin”. Pierderile masive în rândul armatei ruse arată amploarea eșecului din Ucraina, susține un diplomat britanic

HotNews.ro
„Un dezastru militar pentru Kremlin”. Pierderile masive în rândul armatei ruse arată amploarea eșecului din Ucraina, susține un diplomat britanic
Un tanc rusesc distrus zace pe marginea unui drum, în apropiere de orașul Sudja, din regiunea Kursk, Rusia, 16 august 2024. Sursa foto: AP / AP / Profimedia

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina este un „dezastru militar pentru Kremlin”, a declarat un diplomat britanic miercuri, adăugând că pierderile semnificative de militari ruși înregistrate pe front „descriu o imagine sumbră”, scrie The Kyiv Independent.

Vorbind la Forumul de cooperare în domeniul securității de la Viena, consilierul militar principal al Delegației Regatului Unit la OSCE, Nicholas Aucott, a mai spus că factori precum incursiunea forțelor ucrainene în regiunea rusă Kursk și avarierea sau distrugerea unui sfert din Flota rusă din Marea Neagră se adaugă unui „eșec militar rusesc uluitor”.

„Au trecut doi ani și 212 zile de când Rusia a început invazia sa pe scară largă, o acțiune militară pe care Rusia a preconizat că o va încheia în câteva zile”, a spus Aucott, citat de agenția ucraineană de presă Ukrinform.

„În acest context, situația actuală poate fi interpretată drept nimic mai puțin decât un dezastru militar pentru Kremlin”, a continuat el.

Estimările serviciilor secrete occidentale, citate marți de The Wall Street Journal, plasau pierderile Rusiei la 200.000 de soldați morți și 400.000 de răniți.

Acest bilanț pare apropiat de estimările Kievului privind pierderile înregistrate de trupele Moscovei, care s-ar ridica la peste 637.000 de militari – morți sau răniți, în total -, potrivit unei actualizări de miercuri a Statului Major General ucrainean.

„La nivel militar, utilizarea eficientă de către Ucraina a războiului de manevră contrastează puternic cu tacticile de tipul «meat grinder» («tocător de carne, n.r.»)” ale Rusiei”, a mai declarat Aucott.

Contraatacul rușilor, oprit în Kursk, susțin ucrainenii

Ucraina a lansat o incursiune militară transfrontalieră în regiunea Kursk la începutul zilei de 6 august și susține că până în prezent a preluat controlul asupra a aproximativ 100 de așezări și a 1.300 de kilometri pătrați.

„Ucraina are un drept clar de autoapărare împotriva invaziei ilegale, neprovocate și barbare a Rusiei, iar acțiunile sale sunt convingătoare pentru capacitatea forțelor armate ucrainene de a realiza surpriza strategică și de a expune slăbiciunile Rusiei”, a precizat Aucott.

Contraatacul Rusiei în regiunea Kursk, menit să recucerească teritoriul deținut de ucraineni, a fost oprit, a precizat miercuri, pentru AFP, un purtător de cuvânt al administrației militare ucrainene din regiune.

Declarația acestuia a venit la o săptămână după ce Moscova a lansat o contraofensivă împotriva flancului vestic al trupelor ucrainene prezente pe teritoriul acestei regiuni ruse de graniță.

Ruşii „au încercat” să atace pe flancuri, dar au fost opriţi, situaţia s-a stabilizat şi astăzi totul este sub control”, a declarat purtătorul de cuvânt al comandamentului regional ucrainean, Oleksii Dmitraşkivski.

„Ei (ruşii, n.r.) au repurtat câteva succese minore, dar acest succes s-a transformat acum într-o cvasiîncercuire pentru ei. Ruşii au intrat într-o localitate, au început să lupte pentru o altă localitate, dar asta e tot”, a explicat purtătorul de cuvânt, potrivit AFP și Agerpres.

Moscova susţine însă că nu a eşuat contraofensiva sa şi a anunţat că a lansat noi atacuri pentru recucerirea teritoriului pierdut.

„Operaţiunea rusă în regiunea Kursk este încă în desfăşurare, aşadar este prematur de spus că ea a eşuat complet”, a anunţat un înalt responsabil ucrainean, sub rezerva anonimatului.

„Mii” de civili în Kursk

Dmitraşkivski a adăugat că „mai multe mii” de civili ruşi se află încă în teritoriul controlat de ucraineni. „În unele localităţi, există peste 100 de persoane, în altele peste două sute, peste 500”, a spus el. Majoritatea sunt persoane în vârstă, dar există şi copii.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt militar ucrainean a acuzat armata rusă că a lansat lovituri aeriene împotriva zonei controlate de forţele ucrainene, 23 de civili fiind ucişi de la finalul lunii august.

El a respins acuzaţia că civilii ruşi ar fi fost supuşi unor rele tratamente de către militarii ucraineni. „Civilii primesc apă, hrană, militarii nu îi jignesc”, a susţinut el, precizând că magazinele şi farmaciile nu funcţionează.

Într-un comunicat, armata rusă a dat miercuri asigurări că în anumite zone din regiunea Kursk este în ofensivă şi că în altele respinge atacurile ucrainene. Anterior în cursul zilei, Ucraina afirmase că a distrus un depozit din vestul Rusiei, în regiunea Tver, unde se aflau rachete balistice, bombe aeriene şi muniţie de artilerie.

INTERVIURILE HotNews.ro