Sari direct la conținut

Un film „îngrozitor” despre Vlad Țepeș face iar furori în streaming / Unul dintre cele mai așteptate seriale HBO vine cu o echipă de top / Cercetătorii japonezi încearcă un lucru discutabil

HotNews.ro
Un film „îngrozitor” despre Vlad Țepeș face iar furori în streaming / Unul dintre cele mai așteptate seriale HBO vine cu o echipă de top / Cercetătorii japonezi încearcă un lucru discutabil
Luke Evans în rolul lui Vlad Țepeș pentru filmul „Dracula Untold” din 2014, FOTO: Universal / Planet / Profimedia

„Dracula Untold”, un film care ni-l prezintă pe Vlad Țepeș drept un domnitor însetat de sânge, face iar furori la nivel mondial, HBO a angajat o echipă de top pentru serialul Harry Potter, unul dintre cele mai așteptate ale sale, în timp ce în Japonia cercetătorii au reușit un lucru cel puțin discutabil. În rubrica Nerd Alert de săptămâna aceasta mai poți citi despre noile jocuri video „Norse” și „Assasin’s Creed”, dar și despre viitorul film sci-fi în care va juca Will Smith, unul bazat pe un roman „bestseller”.​

Un film „îngrozitor” despre Vlad Țepeș face iar furori în streaming

Cei care s-au logat în conturile lor de Netflix săptămâna aceasta au observat poate în clasamentul celor mai vizionate filme ale platformei de streaming acel titlu Dracula: Povestea nespusă („Dracula Untold”), un lungmetraj din 2014 în care actorul galez Luke Evans îl joacă pe Vlad Țepeș. Filmul e unul de tip „origin story”, care îl prezintă pe Țepeș înainte să devină Dracula în romanul lui Bram Stoker.

Twinfinte, un cunoscut site specializat în „pop culture”, arată că Dracula Untold a urcat săptămâna aceasta până pe locul 3 în clasamentul celor mai urmărite filme ale Netflix la nivel mondial. Despre asta au scris zilele trecute și alte site-uri specializate pe cinema, streaming și alte lucruri legate de cultura pop, fiindcă nu se întâmplă în fiecare zi ca un film lansat cu 10 ani în urmă să mai fie capabil să facă furori.

Cei de la Twinfinite numesc însă filmul „îngrozitor” de prost, amintind că el a fost eviscerat de critici în momentul lansării și că scenariul său a fost scris de Matt Sazama și Burk Sharpless, care au semnat și scenariul filmului Madame Web, o catastrofă (binemeritată) la box office după lansarea sa în cinematografe în februarie anul acesta. Nu același lucru se poate spune și despre Dracula Untold.

Dimpotrivă, el a adus în 2014 studioului Universal Pictures care l-a produs încasări de 217 milioane de dolari, la un buget de producție de 70 de milioane. Pe IMDb filmul are o notă medie de 6,2 / 10 din peste 200.000 de recenzii, „not great, not terrible”, după cum ar zice tovarășul Diatlov. Însă recepția din partea criticilor a fost atât de proastă încât Universal a renunțat la planurile de a face și un sequel.

Însă Dracula Untold are parte acum în streaming de o a treia viață, după ce tot Netflix l-a reînviat cu doi ani în urmă, când a fost și atunci în clasamentul celor mai vizionate lungmetraje ale sale înainte de Halloween. Între timp el dispăruse de pe platforma de streaming întrucât e un titlu licențiat de Netflix, nu o producție originală a sa, iar drepturile de licențiere se încheie de regulă pe o perioadă limitată.  

Norvegienii ne propun „Norse”, un nou joc video despre vikingi

Rămânem puțin în zona medievală, dar trecem de la luptele dintre valahi și turci la faimoșii vikingi, întrucât am aflat vineri despre un nou joc video despre ei care promite, printre altele, să fie într-o lume „istoric autentică”. Jocul numit Norse va fi unul de tip „turn-based tactics” (TBT) și este dezvoltat pentru PC, PS5 și Xbox Series X|S de către Arctic Hazard, un studio de jocuri independent din Norvegia.

Norse va fi primul joc lansat de studioul norvegian, care le promite gamerilor o călătorie despre răzbunare (normal, e cu vikingi) în care construiești așezări, gestionezi comunități, porți bătălii tactice și alte lucruri cunoscute fanilor jocurilor de tip TBT. După ce îți crești așezarea vei putea „emite judecăți, soluționa dispute, dispune pedepse și recompense și iniția proiecte majore”, mai spune Arctic Hazard.

„Îmbarcați-vă într-o călătorie epică pentru răzbunare ca Gunnar, un tânăr războinic al cărui destin este scris în sânge și trădare. După ce trădătorul Steinarr Far-Spear îi ucide tatăl, Jarl Gripr, și îi decimează neamul, calea lui Gunnar e clară: reconstruiește, fă alianțe și ridică-te pentru a revendica onoarea și dreptatea”. Nu are încă o dată de lansare oficială, dar poate fi adăugat pe „Wishlist” pe Steam.

Primul samurai de culoare i-a supărat pe fanii „Assasin’s Creed”

Trecând de la vikingi la samurai, s-ar părea că Shadows, viitorul joc Assasin’s Creed, a stârnit nemulțumiri în rândul fanilor francizei produse de Ubisoft, deși urmează să fie lansat abia pe 15 noiembrie. Yves Guillemot, CEO-ul studioului francez de jocuri, a denunțat într-un interviu publicat joi pe site-ul companiei „atacuri malițioase” îndreptate în mediul online împotriva unora dintre programatorii Ubisoft.

„Un lucru care mă îngrijorează în momentul de față sunt atacurile malițioase și personale care au fost direcționate în mediul online împotriva unor membri ai echipei noastre și parteneri [ai noștri]. Vreau să spun clar că noi cei de la Ubisoft condamnăm aceste fapte pline de ură în cei mai fermi termeni posibili iar eu îndemn restul industriei și jucătorii să le denunțe la rândul lor”, a spus Guillemot.

Deși acesta nu a numit sursa atacurilor de pe rețelele de socializare, IGN, cel mai mare site din lume specializat pe industria jocurilor video, pune afirmațiile sale în context: Noul joc Assasin’s Creed a fost ținta unor critici virulente în mediul online după ce Ubisoft a lansat primele două trailere pentru el luna trecută și a dezvăluit că unul dintre cei doi protagoniști jucabili va fi Yasuke, un samurai de culoare.

Mă abțin de la comentarii, dar amintesc pe scurt ceea ce scriam și la momentul respectiv, și anume că Yasuke a fost un personaj real din istoria Japoniei, care a fost în serviciul lui Nobunaga Oda (Toranaga, în romanul Shogun) timp de 15 luni înainte ca acesta să fie asasinat. Yasuke a fost unul dintre primii africani care apar în înregistrările istorice din Japonia, ajungând în țara insulară cu misionari iezuiți.

Cercetătorii japonezi încearcă un lucru discutabil

Oameni de știință de la Universitatea Tokyo au publicat un nou studiu în care arată experimentele pe care le-au făcut pentru a descoperi cum să atașeze piele vie formată din celule biologice de fața unui robot umanoid. Ei spun că obiectivul lor este să deschidă calea către un viitor în care roboții să poată fi construiți cu un material care le permită să simtă, să se poată repara singuri și să pară mai umani.

„Am simțit în timpul unor cercetări anterioare asupra unui robot de forma unui deget acoperit cu țesut de piele pe care l-am crescut în laboratorul nostru nevoia unei aderențe mai bune între trăsăturile robotice și structura subcutanată a pielii”, afirmă profesorul Shoji Takeuchi, autorul principal al studiului publicat în revista Cell Reports Physical Science și citat de Smithsonian Magazine.  

Tentativele anterioare de a atașa piele sintetică de diferite suprafețe s-au bazat pe cârlige sau „ancore” care să facă materialul să se atașeze de fața unui robot. Însă cercetătorii de la Universitatea din Tokyo au apelat la o abordare nouă, optând de data aceasta pentru mici perforații în formă de „V” în fața robotului, care să ajute la atașarea pielii cu ajutorul unui gel din colagen.

Ei au testat ideea pe fața unui robot umanoid, dar au făcut și o versiune pentru o față aplatizată cu părți mișcătoare, care să poată fi manipulată pentru a crea un „zâmbet” fără rupturi sau detașarea de structura subiacentă. „Am reușit într-o anumită măsură să reproducem înfățișarea umană prin crearea unei fețe cu același material de suprafață și structură ca a oamenilor”, spune Takeuchi.

Reușita lor, care are potențialul de a fi folosită într-o bună zi în mai multe domenii, reprezintă o veste bună pentru producătorii de roboți umanoizi în condițiile în care și cele mai reușite modele de până acum arată destul de sinistru când încearcă să mimeze emoții. Cu doar câțiva ani în urmă vestea ar fi fost salutată probabil cu entuziasm drept o mare reușită, și pe bună dreptate.

Însă în contextul actual cu toate îngrijorările pe care le provoacă tehnologia A.I. și revenirea în prim-plan a discuțiilor despre posibilitatea unui așa-zis „scenariu Terminator”, poreclit după filmul omonim cu Arnold Schwarzenegger, reușita cercetătorilor japonezi e cel puțin discutabilă. Chiar să fie roboții umanoizi, sau androizi, cum li se mai spune, lucrul de care avem nevoie acum sau în viitorul nu foarte îndepărtat? 

Will Smith va juca într-un film sci-fi bazat pe un roman „bestseller”

Revenind la lucruri ancorate încă în domeniul științifico-fantasticului, Empire Online relatează că Will Smith urmează să fie actorul principal din Resistor, un film sci-fi bazat pe romanul Influx al autorului american Daniel Suarez. Sony ține deocamdată secrete detaliile privind povestea, dar ea nu e tocmai un mister dat fiind romanul pe care se bazează, un bestseller în momentul publicării sale în 2014. 

Ca atare, Smith îl va juca pe fizicianul Jon Grady, a cărui echipă de cercetători descoperă un dispozitiv care poate reflecta gravitația. Ceea ce trebuia să fie un progres revoluționar se transformă într-un coșmar când cercetătorii sunt luați în vizor de Biroul pentru Controlul Tehnologiei, o organizație tenebroasă a cărui singur obiectiv, după cum îi sugerează și numele, este să suprime progresul tehnologic. 

Filmul bazat pe roman se află în lucru de ceva timp și, deși încă nu avem o dată de lansare, rotițele se vor mișca probabil ceva mai rapid acum, având în vedere că Resistor și-a găsit actorul principal. Pentru Smith rolul într-un film sci-fi nu va fi desigur o premieră și succesul recent al noului său lungmetraj Bad Boys 4 arată că el a trecut cu brio peste scandalul din urmă cu 2 ani de la Oscaruri.

Apropo de roboți, când au trecut 20 de ani de când Will Smith a jucat în filmul „I, Robot”? FOTO: kpa Publicity / United Archives / Profimedia Images

Unul dintre cele mai așteptate seriale HBO vine cu o echipă de top

Săptămâna aceasta a fost una slăbuță la capitolul noutăți legate de seriale, după o avalanșă de vești entuziasmante în ultimul timp. Însă am avut parte totuși de un anunț aș zice major legat de serialul Harry Potter pe care HBO l-a anunțat în aprilie anul trecut și una dintre cele mai așteptate serii ale sale. Televiziunea americană a anunțat acum că i-a angajat pe Francesca Gardiner și Mark Mylod să regizeze și scrie scenariul pentru serial.

Cei doi au lucrat înainte ca producători pentru Succesion, unul dintre cele mai apreciate seriale ale HBO în ultimii ani, în timp ce Mylod a lucrat și la serialul original Game of Thrones, pentru care a regizat 6 episoade. El va fi producător executiv al serialului Harry Potter și va regiza mai multe episoade. Gardiner în schimb va fi regizorul general și showrunner-ul seriei bazate pe romanele lui J.K. Rowling.

Anunțul făcut zilele trecute e probabil cea mai mare noutate legată de serial, despre care nu am mai aflat prea multe după anunțarea sa anul trecut. Știm însă că vom mai avea de așteptat să îl vedem, HBO plănuind să îl lanseze abia în 2026. Dar ni se promite o „adaptare fidelă” a romanelor lui J.K. Rowling, iar scriitoarea britanică va fi unul dintre producătorii executivi ai serialului Harry Potter.

Mai știm de asemenea că televiziunea americană și-a luat un angajament de nu mai puțin de 10 ani față de proiect, o promisiune majoră, chiar dacă merită amintit că 10 ani nu înseamnă neapărat și 10 sezoane. Entuziasmul față de proiect e, evident, uriaș, având în vedere succesul de care s-au bucurat atât romanele lui Rowling, cât și filmele bazate pe ele, lansate între 2001 și 2011.

În ceea ce privește distribuția, deocamdată e prea devreme să știm ceva, dar e puțin probabil ca majoritatea actorilor din filmelor originale să se întoarcă din două motive. În primul rând, ei au ajuns deja la vârsta la care ar putea să-i joace pe părinții lui Harry, Hermione, Ron plus compania. Apoi, mulți dintre ei s-au alăturat corului de critici la adresa lui J.K. Rowling din cauza comentariilor sale acuzate de transfobie.

J.K. Rowling la premiera ultimului film Harry Potter, înainte de scandalurile care au făcut actorii să se distanțeze de ea, FOTO: x99 / Zuma Press / Profimedia Images

În caz că ești curios să citești și rubrica Nerd Alert de weekendul trecut, o poți găsi aici:

INTERVIURILE HotNews.ro