Sari direct la conținut

Un nou avertisment al Rusiei pentru Suedia și Finlanda privind aderarea la NATO: „Nu vor avea de ce să fie surprinși” de consecințe, „au fost informați”

HotNews.ro
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, Foto: Alexander Vilf / Sputnik / Profimedia
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, Foto: Alexander Vilf / Sputnik / Profimedia

Rusia a avertizat Suedia și Finlanda prin canale diplomatice bilaterale cu privire la consecințele aderării la NATO, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova: „Nu vor avea de ce să fie surprinși de consecințe, au fost informați”.

  • „Am emis toate avertismentele noastre atât public, cât și prin canale bilaterale. Ei știu (Suedia și Finlanda – n.r.) despre asta, nu vor avea de ce să fie surprinși.
  • Au fost informați despre tot, la ce va duce asta”, a declarat Zakharova pentru postul de televiziune Russia-24, potrivit BBC.

Finlanda se grăbește spre NATO

Parlamentul finlandeza început miercuri dezbaterea dacă va solicita aderarea la NATO după ce invazia Rusiei a Ucrainei a dus la o creștere a sprijinului politic și public pentru aderarea la alianța militară, relatează AFP. bCandidatura este „foarte probabilă” pentru a se proteja mai bine împotriva unei posibile agresiuni ruse.

Premierul finlandez Sanna Marin a subliniat că Finlanda – care are o frontieră comună cu Rusia de 1.300 de kilometri – nu poate primi garanții de securitate de la NATO fără să fie în cadrul Alianței și a spus că țara ei trebuie să fie pregătită de o acțiune a Rusiei încă din faza de evaluare a aderării la NATO.

„Există diferite perspective de a aplica (pentru) aderarea la NATO sau de a nu aplica și trebuie să le analizăm foarte atent. Dar cred că procedura noastră va fi destul de rapidă, se va întâmpla în câteva săptămâni”, a declarat Marin în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său suedez.

Suedia va lua și ea o decizie până la sfârșitul lunii mai

La rândul ei, premierul suedez Magdalena Andersson a adăugat că evaluarea de securitate pe care o face Suedia trebuie să fie aprofundată, dar rapidă: ”Trebuie să vedem ce este mai bine pentru siguranța Suediei”.

Suedia își revizuiește, astfel, politica de securitate, concluziile fiind așteptate spre sfârșitul lunii mai.

“Există, bineînțeles, argumente pro și contra în ceea ce privește statutul de membru al NATO, așa cum există argumente pro și contra în cazul altor opțiuni de securitate”, a spus ea. “Fiind membru al NATO, ai securitatea cu Articolul 5. Ai, de asemenea, o altă responsabilitate față de alte țări”, a declarat Andersson.

Amenințările Rusiei

Aderarea Suediei și Finlandei la NATO nu va aduce stabilitate în Europa, a avertizat Kremlinul, într-o serie de amenințări mai mult sau mai puțin voalate pe această temă.

În 25 februarie, la doar o zi după declanșarea invaziei în Ucraina, Rusia a avertizat Finlanda și Suedia cu privire la „repercusiuni militare și politice grave” dacă se alătură NATO în contextul războiului din Ucraina.

„Nu putem să nu remarcăm eforturile NATO și ale celorlalte state membre ale acestei alianțe de a implica Finlanda și Suedia în această alianță”, a spus Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, la momentul respectiv.

De asemenea, unul dintre cei mai apropiați aliați ai președintelui rus Vladimir Putin a avertizat NATO că, dacă Suedia și Finlanda se vor alătura alianței militare conduse de SUA, atunci Rusia va trebui să își consolideze apărarea în regiune, inclusiv prin desfășurarea de arme nucleare.

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că, în cazul în care Suedia și Finlanda aderă la NATO, atunci Rusia va trebui să își consolideze forțele terestre, navale și aeriene din Marea Baltică pentru a restabili echilibrul militar.

Medvedev a evocat în mod explicit amenințarea nucleară, afirmând că nu se mai poate vorbi de o Baltică „fără arme nucleare” – unde Rusia are exclava Kaliningrad, înghesuită între Polonia și Lituania.

„Nu se mai poate vorbi despre un statut de zonă fără arme nucleare pentru Baltică – echilibrul trebuie restabilit”, a declarat Medvedev, fost președinte în perioada 2008-2012.

„Până astăzi, Rusia nu a luat astfel de măsuri și nici nu avea de gând să o facă. Dacă ne forțează mâna ei bine… luați aminte că nu noi am fost cei care am propus acest lucru”, a adăugat el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro