Sari direct la conținut

Un număr uriaș de ucraineni consideră că toți rușii sunt responsabili pentru războiul declanșat de Vladimir Putin (sondaj)

HotNews.ro
Locuitori din Kiev, Foto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia
Locuitori din Kiev, Foto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Majoritatea ucrainenilor (51%) nu doresc încheierea niciunui compromis cu Rusia în vederea obținerii păcii și aproape 80% dintre aceștia îi consideră pe toți rușii responsabili de războiul dus împotriva țării lor, arată un nou sondaj ucrainean, citat de site-ul Opora.

Puțin peste o treime (36%) dintre cei chestionați sunt de acord cu anumite concesii față de Rusia, dar fără ca acestea să includă renunțarea la părți ale teritoriului țării sau renunțarea definitivă la aspirațiile de aderare a Ucrainei la NATO și UE. Doar 6% din ucraineni susțin ideea „păcii cu orice preț”, potrivit sondajului.

În general, ucrainenii își exprimă o încredere ridicată în victorie, 77% declarându-se „complet convinși” de obținerea acesteia, în timp ce 16% spun că sunt optimiști în acest sens.

Pentru 70% din cei care au participat la sondaj spun că victoria înseamnă eliberarea tuturor teritoriilor ocupate ale Ucrainei. De asemenea, repatrierea tuturor prizonierilor de război și ucrainenilor deportați este un indicator important al victoriei pentru 60% din cei chestionați, iar pedepsirea criminalilor de război pentru 51%.

Peste jumătate din ucraineni consideră că aderarea la NATO este cea mai sigură garanție de securitate

În ceea ce privește responsabilitatea pentru război, marea majoritate a ucrainenilor (78%) consideră că toți rușii sunt responsabili de agresiunea declanșată de președintele Vladimir Putin în data de 24 februarie a anului trecut. 57% din ucraineni doresc ca toți cei implicați în planificarea, aprobarea, organizarea și comiterea crimelor de război să fie trași la răspundere.

95% dintre respondenți vor ca statul ucrainean să obțină despăgubiri de la Rusia pentru daunele cauzate în timpul războiului însă doar 40% dintre respondenți cred că acest lucru este posibil în mod real.

Admiterea în NATO interesează ucrainenii ca o cale de protecție împotriva agresiunii ruse, 54% dintre cei chestionați alegând aderarea la NATO ca o posibilă garanție de securitate. Cea mai populară alternativă de securitate după aderarea la NATO este încheierea unui acord de cooperare strategică de apărare cu mai multe țări membre ale alianței, susținută de 16% dintre respondenți.

Studiul a fost realizat în perioada 5-15 iunie printr-un sondaj față în față de către mai multe centre de sociologie din Ucraina pe un eșantion de 2001 de persoane cu vârsta de peste 18 ani.

Urmărește ultimele evoluții din a 520-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro