Sari direct la conținut

Un oficial NATO spune că Ucraina are un motiv întemeiat să atace în interiorul Rusiei

HotNews.ro
Rachetă Storm Shadow / SCALP, Foto: Avpics / Alamy / Alamy / Profimedia
Rachetă Storm Shadow / SCALP, Foto: Avpics / Alamy / Alamy / Profimedia

Ucraina ar avea un motiv militar întemeiat pentru a lovi în adâncul Rusia folosind arme occidentale, a declarat sâmbătă un înalt oficial militar al NATO, relatează Reuters. 

La o întâlnire la Praga a Comitetului Militar al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord – cea mai înaltă autoritate militară a Alianţei -, preşedintele său, amiralul Rob Bauer, a declarat că legea privind conflictele armate oferă unei naţiuni dreptul de a se apăra şi că acest lucru nu se opreşte la graniţa sa.

„În termeni militari, faci (acele atacuri) pentru că vrei să slăbeşti inamicul care te atacă, nu numai pentru a lupta cu săgeţile care îţi ies în cale, ci şi pentru a-l ataca pe arcaş”, a explicat amiralul Rob Bauer, potrivit Agerpres.

„Prin urmare, din punct de vedere militar, există un motiv întemeiat pentru a face asta – pentru a slăbi inamicul, pentru a-i slăbi liniile logistice, combustibilul, muniţia care vine pe front”, a adăugat oficialul militar.

Cealaltă parte a discuţiei este politică, a spus el, deoarece naţiunile care furnizează arme se pot simţi responsabile pentru ele, iar aceste discuţii politice continuă.

Premierul britanic Keir Starmer s-a întâlnit vineri cu preşedintele american Joe Biden la Casa Albă, în timp ce aliaţii Ucrainei discută dacă să acorde undă verde Kievului pentru a folosi rachete cu rază lungă de acţiune împotriva ţintelor din Rusia.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Occidentul ar intra în război împotriva Rusiei dacă ar permite Ucrainei să atace cu rachete cu rază lungă de acţiune de fabricaţie occidentală.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut aliaţilor să permită Ucrainei să folosească rachete occidentale, inclusiv ATACMS americane şi Storm Shadows britanice cu rază lungă de acţiune, adânc în teritoriul rusesc pentru a limita capacitatea Moscovei de a lansa atacuri.

Putin a declarat joi că programarea efectivă a traiectoriilor de zbor ale rachetelor va trebui făcută de personalul militar al NATO, deoarece Kievul nu are capacităţile necesare.

Citește și:
Șeful NATO, declarații neașteptate despre războiul din Ucraina. Ce putea face alianța pentru a preveni conflictul sângeros

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro