Sari direct la conținut

Un politician german indeamna Berlinul sa accepte anexarea Crimeei "pentru moment"

HotNews.ro

¬Christian Lindner, liderul Partidului Liberal Democrat german (Freie Demokratische Partei, FDP) a declarat intr-un interviu ca Berlinul ar putea sa fie nevoit sa accepte anexarea din 2014 a regiunii ucrainene Crimeea ca pe un „aranjament provizoriu permanent”, relateaza News.ro, citand Free Europe-Radio Liberty.

Christian Lindner a declarat sambata pentru reteaua de ziare Funke Mediengruppe ca acest gest ar putea sa fie necesar cu scopul de a-i permite presedintelui rus Vladimir Putin sa-si schimbe politicile si sa-si pastreze totodata imaginea: „Conflictul cu privire la Peninsula ucraineana anexata de Rusia trebuie sa fie , pentru ca sa se faca progrese in alte domenii.”

„Trebuie sa iesim din infundatura” actuala, a adaugat el. „Pentru a sparge un tabu, mi-e teama ca trebuie sa vedem Crimeea ca pe un aranjament provizoriu permanent, cel putin pentru moment”, a adaugat Lindner.

Intr-o declaratie video publicata dupa publicarea interviului, Lindner a subliniat ca recunoasterea anexarii Crimeei este in continuare inacceptabila, potrivit ziarului ucrainean Kyiv Post.

Potrivit site-ului de stiri Tagesschau, declaratiile lui Lindner sunt in contradictie cu platforma oficiala in alegeri a FDP: „Noi, liberal-democratii, indemnam Guvernul rus sa puna imediat capat ocuparii ilegale a Crimeei si razboiului in estul Ucrainei”, a subliniat platforma.

Declaratiile lui Lindner au fost criticate dur de Gernot Erler, coordonatorul german al politicilor cu privire la Rusia, un membru al Partidului Social Democrat (SPD). Erler a declarat pentru Mediengruppe ca europenii au convenit sa se concentreze asupra incetarii violentelor in estul Ucrainei, inainte sa abordeze problema din Crimeea in cadrul unui proces politic, mai tarziu: „Ar fi util daca domnul Lindner ar respecta acest acord.”

„O abordare europeana comuna este imperativa, mai ales in lumina retrageriii presedintelui (american Donald) Trump din abordarea consensuala anterioara a Occidentului”, a adaugat Erler.

Uniunea Europeana si Statele Unite au impus sanctiuni Rusiei dupa ce Moscova a anexat Crimeea, in martie 2014, si din cauza sustinerii militare si financiare a separatistilor prorusi din estul Ucrainei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro