Sari direct la conținut

Un pranz din viitor: legume ameliorate prin tehnologia CRISPR – webPR

Smile Media

Probabil pentru prima data in istorie, au fost gatite plante modificate cu „foarfeca genetica” CRISPR-Cas9. Stefan Jansson, profesor la catedra de Biologie Moleculara a Universitatii Umea (Suedia), a invitat la masa un reporter radio, pe care l-a servit cu paste si legume modificate genetic prin tehnologia „CRISPR”. Cu toate ca la aceasta masa au participat doar cei doi oameni, poate fi considerata ca primul pas spre un viitor in care stiinta le poate oferi o viata mai buna agricultorilor si consumatorilor din intreaga lume, cu plante sanatoase, frumoase si rezistente.

CRISPR-Cas9 este un nume complicat pentru un procedeu simplu de a modifica genele unui organism. Descoperirea a fost publicata in 2012 de catre cercetatorii de la Universitatea Umea, si a fost considerata „briceagul militar elvetian al ingineriei genetice”. Cu CRISPR-Cas9, cercetatorii pot fie inlocui una dintre miliardele de „scrisori” prezente in genomul unui organism (adica intregul portofoliu de gene care consta din ADN), fie elimina secvente scurte, intr-un mod similar cu cel in care editati un text scris intr-un procesor de text. Tehnologia se numeste „editare de gene” sau „editarea genomului”. Primele aplicatii clinice sunt in curs de desfasurare; probabil ca in curand bolile ereditare vor putea fi vindecate cu ajutorul acestei tehnologii.

Cu toate acestea, situatia difera in domeniul agricol. Acolo, problema nu este daca cercetatorii pot crea plante care sa conduca la o gestionare mai durabila a terenurilor, ci daca acestea vor fi permise in agricultura. Plantele al caror genom a fost editat folosind CRISPR-Cas9 sunt legale sau nu?

In noiembrie 2015, Consiliul suedez al Agriculturii a interpretat legea si a stabilit ca in cazul in care un segment al ADN-ului a fost eliminat si nici un fragment de ADN-ul strain nu a fost inserat, atunci aceasta nu are ca rezultat un OMG. In primavara anului 2016, autoritatile americane au declarat si ele ca sunt de acord cu aceasta interpretare. In aceasta vara a fost prima data in Europa cand plante editate genetic folosind CRISPR-Cas9 au putut fi cultivate in afara laboratorului. Varza a fost leguma aleasa, iar recoltarea ei a fost mediatizata de Radio Suedia. Primul meniu cu legume obtinute prin tehnologia CRISPR a fost intitulat „Tagliatelle cu CRISPRy legume prajite”.

„Plantele in cauza au crescut intr-o gradina de la marginea Umea si nu au fost cu nimic diferite nici macar ca aspect, fata de alte plante”, a spus Stefan Jansson. ”Ele reprezinta o noua faza a agriculturii, in cazul in care progresele stiintifice vor fi puse in aplicare si oferite agricultorilor din intreaga lume. Cu alte cuvinte, a fost o masa din viitor.„, a evidentiat cercetatorul.

Mai multe pe infoomg.ro

Articolul original este disponibil pe teknat.umu.se

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro