Sari direct la conținut

Un preț al energiei electrice legat de cel al gazului este „o aberație” (ministru francez) / Pledoarie pentru centralele nucleare

HotNews.ro
Agnes Pannier-Runacher, Foto: gouvernement.fr
Agnes Pannier-Runacher, Foto: gouvernement.fr

Ministra franceză a industriei Agnès Pannier-Runacher a criticat miercuri funcționarea pieței europene a energiei, argumentând că legătura dintre prețul energiei electrice și prețul gazului este „o aberație”, potrivit AFP.

„A avea o piață a energiei electrice conectată la piața gazelor este o problemă. Practic, este o aberație ecologică și este o aberație economică”, a declarat Pannier-Runacher la Bruxelles, pe marginea unei reuniuni a miniștrilor europeni ai industriei.

Comentariile sale vin după cele ale ministrului francez de finanțe, Bruno Le Maire, care a solicitat săptămâna trecută „revizuirea temeinică a funcționării pieței unice de energie electrică”. Considerând că regulile sale sunt „învechite”, el a promis că va aborda subiectul la o reuniune a miniștrilor de finanțe din zona euro, pe 4 octombrie, la Luxemburg.

„În Franța, obținem energia electrică de la centralele nucleare și energia hidraulică, deci avem energie fără carbon și un cost foarte mic, dar în piațaă(…) înseamnă că există o aliniere a prețurilor la electricitate la prețurile la gaz”, a declarat ea, fără a preciza căile sale de reformă.

Pledoarie pentru centralele nucleare

Prețurile energiei electrice sunt în creștere pe piața angro, determinate de prețurile la gaz.

Această creștere a energiei electrice „este dificil de explicat populației. Este contra-intuitivă într-un moment în care pledăm pentru o electrificare mai mare pentru a economisi tone de CO2” și în care „există din ce în ce mai multe energii regenerabile și din ce în ce mai puțină energie fosilă „, a spus Agnès Pannier-Runacher.

Problema nucleară a fost pusă pe masă miercuri și de mai multe țări membre care doresc ca această tehnologie să fie recunoscută de UE ca o soluție pentru a atinge neutralitatea carbonului până în 2050, a spus ea.

”Pledăm pentru ca energia nucleară să fie una dintre soluțiile accesibile tuturor țărilor europene”, a declarat ministrul francez.

Comisia Europeană a anunțat pe 22 septembrie că este gata să valideze „măsurile temporare” din statele UE în fața creșterii prețurilor la energie.

„Există instrumente pe care statele le pot utiliza imediat” pentru a reduce facturile consumatorilor de energie, a explicat comisarul european Kadri Simson după o reuniune a miniștrilor europeni ai energiei în Slovenia.

Acest subiect va fi, de asemenea, abordat la un summit al șefilor de stat și de guvern ai UE, pe 21 și 22 octombrie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro