Sari direct la conținut

Un prieten al minorului care a produs accidentul mortal din Parcul Pantelimon, audiat. Procurorii vor să afle dacă a mai condus fără permis

HotNews.ro
Parchetul de pe lânngă Tribunalul București. Foto: Agerpres
Parchetul de pe lângă Tribunalul București. Foto: Agerpres

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București fac joi noi audieri în dosarul penal deschis după ce un minor de 16 ani a condus un autoturism pe aleea de acces a parcării parcului Pantelimon și a accidentat mortal un băiat de 9 ani și a rănit grav o fetiță de 7 ani.

Astăzi, la parchet, a fost chemat un prieten de-al minorului pe care procurorii vor să-l audieze pentru a afla dacă adolescentul a mai condus în trecut fără permis. De asemenea, proprietarul unei maşini distruse a fost invitat la Poliţie, pentru a fi întrebat dacă depune plângere pentru daunele produse în urma accidentului.

În cursul zilei de miercuri, părinţilor victimelor accidentului li s-au adus la cunoştinţă drepturile pe care le au în cadrul procesului care va urma. 

Prietenul minorului a ieşit de la audieri, după aproximativ o oră, refuzând să dea declaraţii în faţa jurnaliştilor, potrivit news.ro.

Cum s-a produs accidentul

Accidentul a avut loc în seara zilei de 28 iulie în parcul Pantelimon din București. Potrivit anchetei procurorilor, „inculpatul minor în vârstă de 16 ani a condus un autoturism pe aleea de acces a parcării parcului Pantelimon, situată paralel cu șos. Gării Cățelu, din mun. București, în apropierea intrării în parcul respectiv, și a pierdut controlul asupra autoturismului, care a acroșat trei autovehicule parcate, pe ultimul proiectându-l într-un al patrulea autovehicul, iar în aceste împrejurări a lovit doi minori, frate și soră în vârstă de 9, respectiv 7 ani”.

Băiatul de 9 ani a murit pe loc în urma impactului, în timp ce sora lui de 7 ani a ajuns în stare gravă la spital, unde i-a fost amputat un picior.

Cei doi inculpați au fugit de la locul accidentului și s-au predat poliției ulterior.

„Probele au stabilit că, inițial, autoturismul era condus de inculpatul major care, cunoscând faptul că minorul nu deține permis de conducere, a făcut schimb de locuri cu acesta și i-a încredințat autoturismul pentru a-l conduce, majorul rămânând pe locul pasagerului din față”, precizează procurorii.

Minorul de 16 ani este cercetat pentru infracțiunile de omor, tentativă de omor, conducere a unui vehicul fără permis de conducere și părăsire a locului accidentului.

În acest dosar mai este cercetat un tânăr de 18 ani, care i-a dat mașina minorului care a produs accidentul. Acesta este cercetat în libertate pentru săvârșirea infracțiunii de încredințare a unui vehicul unei persoane despre care cunoaște că nu deține permis de conducere.

Minorul a inhalat un gaz care produce efecte euforice

Procurorii spun că minorul era sub influența protoxidului de azot în momentul accidentului. „Minorul a condus autoturismul pe o distanță de cca. 145 de metri, fără a deține permis de conducere și fără a avea vreo abilitate de a manevra autoturismul în condiții de minimă siguranță, iar în timp ce era la volan discuta la telefon prin apel video cu o persoană și inhala protoxid de azot dintr-un balon pe care îl ținea în mână”, se menționează în comunicatul parchetului.

Protoxidul de azot este un gaz utilizat ca amestec pentru anestezic în chirurgie, care însă este utilizat și în scop recreațional, producând efecte euforice/similare cu beția, de scurtă durată, potrivit procurorilor.

INTERVIURILE HotNews.ro