Accidentul din Parcul Pantelimon. Procurorii schimbă încadrarea șoferului minor din ucidere din culpă în omor, infracțiune cu o pedeapsă mai mare
Minorul de 16 ani care a produs accidentul din Parcul Pantelimon, în care un copil a fost ucis și altul grav rănit, va fi cercetat pentru pentru infracțiunile de omor, tentativă de omor, conducere a unui vehicul fără permis de conducere și părăsire a locului accidentului, a anunțat vineri Parchetul de pe lângă Tribunalul București.
Anterior, el a fost pus sub acuzare pentru ucidere din culpă, infracțiune prevăzută cu limite mai reduse ale pedepsei. Cei găsiți vinovați de comiterea infracțiunii de omor riscă între 10 și 20 de ani de închisoare, în timp ce pentru ucidere din culpă pedeapsa se încadrează între 2 și 7 ani.
Minorul de 16 ani se află în prezent în arest preventiv.
În acest dosar mai este cercatat un tânăr de 18 ani, care i-a dat mașina minorului care a produs accidentul. Acesta este cercetat în libertate pentru săvârșirea infracțiunii de încredințare a unui vehicul unei persoane despre care cunoaște că nu deține permis de conducere.
Cum s-a produs accidentul
Accidentul a avut loc în seara zilei de 28 iulie în parcul Pantelimon din București. Potrivit anchetei procurorilor, „inculpatul minor în vârstă de 16 ani a condus un autoturism pe aleea de acces a parcării parcului Pantelimon, situată paralel cu șos. Gării Cățelu, din mun. București, în apropierea intrării în parcul respectiv, și a pierdut controlul asupra autoturismului, care a acroșat trei autovehicule parcate, pe ultimul proiectându-l într-un un al patrulea autovehicul, iar în aceste împrejurări a lovit doi minori, frate și soră în vârstă de 9, respectiv 7 ani”.
Băiatul de 9 ani a murit pe loc în urma impactului, în timp ce sora lui de 7 ani a ajuns în stare gravă la spital, unde i-a fost amputat un picior.
Cei doi inculpați au fugit de la locul accidentului și s-au predat poliției ulterior.
„Probele au stabilit că, inițial, autoturismul era condus de inculpatul major care, cunoscând faptul că minorul nu deține permis de conducere, a făcut schimb de locuri cu acesta și i-a încredințat autoturismul pentru a-l conduce, majorul rămânând pe locul pasagerului din față”, precizează procurorii.
Minorul a inhalat un gaz care produce efecte euforice
Procurorii spun că minorul era sub influența protoxidului de azot în momentul accidentului. „Minorul a condus autoturismul pe o distanță de cca. 145 de metri, fără a deține permis de conducere și fără a avea vreo abilitate de a manevra autoturismul în condiții de minimă siguranță, iar în timp ce era la volan discuta la telefon prin apel video cu o persoană și inhala protoxid de azot dintr-un balon pe care îl ținea în mână”, se menționează în comunicatul parchetului.
Protoxidul de azot este un gaz utilizat ca amestec pentru anestezic în chirurgie, care însă este utilizat și în scop recreațional, producând efecte euforice/similare cu beția, de scurtă durată, potrivit procurorilor.
Pentru schimbarea încadrării din ucidere de culpă în omor, „procurorii au avut în vedere că, din modul în care minorul a acționat, rezultă că acesta a fost indiferent față de urmările acțiunilor sale, acceptând survenirea decesului sau rănirii grave a uneia sau mai multor persoane”.
Procurorii mai argumentează că „inculpatul minor a fost indiferent față de consecințele manipulării, în condițiile arătate mai sus, a unui autoturism, acceptând că acțiunile sale pot duce la decesul sau rănirea gravă a uneia sau mai multor persoane, conducând în modul arătat mai sus vehiculul într-o zi de duminică, într-o parcare situată în imediata apropiere intrării în parc, într-o zonă circulată de numeroși pietoni. Astfel, deși nu a urmărit producerea rezultatului, constând în uciderea unui minor și rănirea gravă a altuia, inculpatul a acceptat aceste urmări, acționând cu intenție indirectă”.