Un semnal adresat premierului Victor Ponta, in legatura cu un nou, posibil, caz de plagiat.
Pentru a feri Guvernul Romaniei de un nou posibi scandal de plagiat, de tipul celui in care a fost implicat Ioan Mang, semnalez premierului Victor Ponta un articol mai vechi, pentru a dispune verificari temeinice.
In articolul „Cati Andronescu a mosit un plagiat” , publicat de Iuliana Gatej in Cotidianul la 27 noiembrie 2006, se spune:
„In 2003, Ecaterina Andronescu, pe atunci ministrul Educatiei, a devenit conducatorul de doctorat al Cristinei Nechifor, sef de lucrari la Facultatea de Chimie din cadrul Universitatii Politehnica din Bucuresti. In timpul perioadei de trei ani, doctorandul trebuie sa-si prezinte rezultatele intermediare ale cercetarii la simpozioane sau conferinte si sa publice articole in reviste de specialitate. Doctoranda Nechifor a prezentat trei astfel de sinteze despre particule magnetice si ferofluide: doua la a XIII-a Conferinta Romana Internationala de Chimie si Inginerie Chimica, iar a treia in “Revista Nationala de Chimie”, numarul din august 2003”.
„Pusa in fata unui caz ipotetic de plagiat, fara sa stie ca e vorba despre cazul Nechifor-Ewijk, Ecaterina Andronescu se arata foarte ferma: “Este un fapt foarte grav. Dar conducatorul lucrarii are prima responsabilitate in aceasta poveste. El este in prima linie. El stabileste, impreuna cu studentul, titlul tezei, bibliografia pe care trebuie sa o parcurga si ce trebuie sa aduca nou”.
„Contactat de “Cotidianul” pentru a-si compara propria lucrare cu cea a Cristinei Nechifor, chimistul Gerard Antonie van Ewijk ne-a declarat: “Ceea ce sta sub semnul intrebarii este ca in descrierea sintezei ea nu citeaza nici o alta sursa in afara propriei sale opere, dar descrierea este scrisa de mine in procent de 95 la suta. “Cercetatorilor” care inventeaza fara rusine sau copiaza rezultatele altora ar trebui sa le fie interzis accesul in lumea academica. Nu numai ca se pierd bani pe cercetari care nu sint facute, dar acestia afecteaza credibilitatea cercetarii stiintifice in general”, spune chimistul olandez.”
„Vasile Pirvulescu, profesor de chimie la Universitatea din Bucuresti, este de acord ca e vorba despre un plagiat grav: “Nu mai este vorba de o fituica de casa, pentru ca e publicata in “Revista de Chimie””. Iar Laurentiu Filipescu, profesor chiar la Facultatea de Chimie din cadrul Universitatii Politehnice, spune cum s-a realizat plagiatul: “Pentru mascarea plagiatului, in partea experimentala au fost inlocuiti partial reactantii, iar datele numerice au fost modificate. Autorii produc o adevarata acrobatie stiintifica. Preiau o fotografie si o asaza pe orizontala. Dar pe figura apare numarul de ordine inregistrat de calculatorul microscopului original, care este o proba incontestabila a plagiatului”.
Problema mai grava apare atunci cand exista trei lucrari semnate de dna Andronescu si doctoranda domniei sale, asupra carora exista suspiciuni de plagiat:
A.C. Nechifor, Ecaterina Andronescu, G. Nechifor – Materiale membranare III. Particule magnetice si ferofluide, Revue Roumaine de Chimie, 54 (8), pag. 455 – 460
A.C. Nechifor, E. Andronescu, G.Nechifor – Liquid Membrane Based onTBP Ferrofluids, Science and Technology of Enveromental Protection,2003, Vol. 10, No. 1, p. 39-48. ISSN 1221-6909
A.C. Nechifor, Ecaterina Andronescu – Synthesis of TBP-Based Ferrofluids, Proceeding of „Romanian International Conference on Chemistry and Chemical Engineering – RICCE 13 vol. I, „AnalyticalChemistry”, 66-71, 2003, ISBN 973-652-823-5
Lucrari care apar si aici:
Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro