Sari direct la conținut

Un singur spital digitalizat e operațional, anunță Rafila: „Trecerea de la înregistrare pe hârtie e, pentru unii, dificilă”

HotNews.ro
Pacienți așteptând pe holul spitalului, Foto: Inquam Photos / George Călin
Pacienți așteptând pe holul spitalului, Foto: Inquam Photos / George Călin

19 spitale din România se află în proces de digitalizare, însă doar unul dintre ele a încheiat acest proces – Spitalul Județean din Timișoara – celelalte aflându-se „în perioada de training şi de schimbare a mentalităţilor”, a declarat marți ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Printre cele 18 se află și Spitalul Sf. Pantelimon. „Trecerea de la un sistem de înregistrare pe hârtie la un sistem digital este, pentru unii, dificilă”, mai spune Rafila.

România are, în total, peste 350 de spitale de stat.

Printre cele 19 spitale aflate în proces de digitalizare se numără și Spitalul Sf. Pantelimon din București, vizat de scandalul recent în care o angajată a reclamat 19 decese suspecte, iar procurorii au pus sub acuzare doi medici ATI pentru omor cu premeditare.

Nu există o evidență a erorilor medicale din spitale

Întrebat, marţi, de jurnaliști dacă există vreo instituţie în România care să aibă o evidenţă a erorilor medicale din unităţile sanitare, ministrul Sănătăţii a răspuns: „Nu ştiu dacă există o astfel de statistică”.

„Ca să putem să facem astfel de statistici trebuie să avem implementate inclusiv sisteme informatice. Lucrăm şi la informatizarea spitalelor pentru că, atunci când desprindem de subiectivitate înregistrările care există despre pacienţi, putem să facem analiza datelor, atunci sigur că vom avea un răspuns şi în acest sens”, a răspuns Rafila, citat de News.ro.

„Apropo de situaţiile legate de secţiile de Terapie Intensivă, în momentul de faţă avem digitalizate 19 spitale, unul singur este însă operaţional, cel de la Timişoara. Am mai făcut acest lucru încă în 18 spitale şi ne aflăm în perioada de training şi de schimbare a mentalităţilor, pentru că trecerea de la un sistem de înregistrare pe hârtie la un sistem digital este, pentru unii, dificilă, dar lucrăm la acest lucru”, a mai spus ministrul Sănătății.

Spitalul Sf. Pantelimon are soft, dar nu este funcțional

„A fost şi el (Spitalul Sfântul Pantelimon – n.red.) între cele 18, au echipamente, au softul, nu era funcţional, aşa cum nu era nici la celelalte, pentru că se află în perioada asta de training al personalului, de schimbare a mentalităţii. (…) Lucrul ăsta se poate face acolo unde şi colectivele sunt mobilizate şi există relaţii profesionale de bună calitate între membrii colectivului. Eu sunt convins că şi la Pantelimon, mai ales că acum am demarat un proces de restructurare şi reabilitare a secţiei de Terapie Intensivă, acest lucru va deveni operaţional într-un an de zile”, a explicat ministrul Sănătății.

Întrebat dacă situaţii precum suspiciunile de la secţia ATI a spitalului ar fi putut fi lămurite mult mai repede în situaţia în care sistemul digital ar fi fost funcţional, Rafila a răspuns: „Absolut!”.

El a mai precizat să procesul de digitalizare include peste 200 de spitale. Autorităţile îşi propun ca toate procedurile să fie cuantificate „încât erorile să poată să fie identificate şi să se poată interveni pentru reducerea lor”.

INTERVIURILE HotNews.ro