Un startup ucrainean folosește inteligența artificială pentru a crea harta distrugerilor provocate de Rusia în Ucraina
- Redactia Hotnews
În Ucraina, unde peste 130.000 de clădiri de locuințe au fost distruse și peste jumătate de milion de ucraineni și-au pierdut casele. Pentru a arăta lumii amploarea distrugerilor cauzate de invazia militară a Ucrainei de către Rusia, proiectul UADamage a creat o hartă interactivă a proprietăților imobiliare distruse și deteriorate cu ajutorul inteligenței artificiale.
Proiectul UADamage folosește inteligența artificială care compară imaginile din satelit înainte și după invazie și marchează după culoare unul dintre cele patru niveluri de distrugere.
Ukrainian startup UADamage created a map to show scale of destruction \uD83C\uDDF7\uD83C\uDDFA caused.
Red dots show completely destroyed buildings. Each was someone’s lives, plans, hopes, dreams.
Over 130K residential buildings were destroyed/damaged. Over half a million Ukrainians lost their homes pic.twitter.com/yjFfRLWuZt
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) August 21, 2022
Punctele roșii arată clădiri complet distruse. Fiecare punct roșu pentru a arăta viețile, planurile și speranțele distruse de invazie.
Chiar și estimările preliminare ale amplorii distrugerii sunt uluitoare: rușii au distrus și deteriorat peste 130.000 de clădiri rezidențiale. Peste jumătate de milion de ucraineni și-au pierdut casele.
„Contabilitatea proprietăților distruse și deteriorate va arăta lumii ce daune le-a provocat Rusia Ucrainei și va fi baza pentru calcularea sumei despăgubirilor pe care ocupanții le vor plăti ucrainenilor după înfrângerea în război”, scrie epravda.com.
UADamage a fost fondată de Vitali Lopușanski, un antreprenor de 35 de ani din Kovel. În ianuarie, el și prietenul său Oleksandr Kornienko au decis să creeze NeuroMarket, o platformă de unde se poate cumpăra o rețea neuronală artificială (un algoritm de calcul cu auto-învățare) pentru a rezolva sarcini de afaceri.
Cum a început proiectul
În a doua zi de război, Lopușanski și-a trimis soția și copilul în Bulgaria și s-a înscris pentru Teroboron, angajat în recunoaștere aeriană și voluntariat.
„După trei săptămâni, mi-am dat seama că este necesar să folosim expertiza noastră în beneficiul Ucrainei. Am început să facem brainstorming, să colectăm cazuri de afaceri de succes. Am găsit un exemplu de utilizare a unei rețele neuronale de către o companie americană pentru a colecta statistici privind pagubele locuințelor după un uragan”, își amintește antreprenorul.
Vitali a auzit despre amploarea teribilă a distrugerii de la Mariupol și știa că nimeni din Ucraina nu folosește rețelele neuronale pentru a analiza pagubele. El a decis să-și folosească cunoștințele pentru a crea o hartă interactivă a proprietăților distruse.
Cum funcționează UADamage
O parte a rețelei neuronale evidențiază casa din imagine, iar cealaltă parte compară starea acesteia cu cea de dinainte de război. Rețeaua definește patru tipuri de daune: complet distrus (prăbușire a mai mult de 50% din suprafață), daune semnificative (acoperiș și pereți prăbușiți), pagube minore (urme de explozie), nicio pagubă detectată.
Vitali furnizează datele privind imobilele deteriorate Ministerului Reintegrării Teritoriilor Ocupate Temporar și Ministerului Infrastructurii. Aceste informații pot fi furnizate și Consiliului Național pentru Recuperarea Ucrainei din Consecințele Războiului, care va conduce negocieri cu țările privind reconstrucția regiunilor individuale.
În sectorul privat, antreprenorul vede perspective în vânzarea datelor analitice către companiile de asigurări.
Provocările creării hărții interactive a distrugerilor din Ucraina
În timpul lucrărilor la proiectul UADamage, dezvoltatorii s-au confruntat cu problema obținerii de date, adică imagini din satelit ale orașelor distruse.
„S-a dovedit a fi foarte greu de găsit datele, pentru că sunt furnizate doar armatei sau oficialilor de rang înalt. A fost foarte greu să ajungi la oficiali de rang înalt: adaug pe cineva pe Facebook, scriu, sun, niște asistenți…”, spune fondatorul UADamage.
După o lungă căutare a sursei imaginilor din satelit, Vitali l-a întâlnit pe Oleksii Damanskii, directorul de operațiuni al companiei ucrainene TVIS.
TVIS cumpără și vinde fotografii realizate de sateliți privați, hărți topografice, planuri ortofoto (un plan de teren creat pe baza fotografiilor aeriene).
O imagine prin satelit de arhivă a unui kilometru pătrat de teritoriu costă aproximativ 20 dolari, iar o nouă imagine a aceleiași zone costă 30 de dolari. Zona Mariupol este de aproximativ 200 de kilometri pătrați, așa că imaginile sale din satelit costă 4.000 de dolari.
„Sunt doar câteva orașe și ne-am dorit o scară largă. Am înțeles: pentru a digitaliza întreaga Ucraină, sunt necesare milioane de dolari”, spune Lopușanski.