Un text de Cristina Cioaba: Casus belli, sau când marea trebuie biciuită
Supărat că, din pricina furtunii, și-a pierdut o bună parte din flota cu care voia să-i atace pe greci pentru a se răzbuna după înfrângerea de la Maraton, suferită de înaintașul său, crudul rege persan Xerxes a poruncit să fie biciuite talazurile care nu-i ascultaseră ordinele și-i înecaseră corăbiile. Și slujitorii lui le-au biciuit până când au obosit. Ni-l putem imagina pe Xerxes însuși lovind cu furie valurile înspumate și plângând pe mal de neputință. Căci marea, oricâte bice ar a fi primit, se tot revărsa pe țărm dinaintea lui, în ritmul ei imperturbabil, sfidându-l nepăsătoare.
De curând, regizorul și parlamentarul rus, Vladimir Brotko a jelit în direct la televiziunea rusă pierderea celebrei nave de război, Moskva, înghițită de valurile Mării Negre. În culmea disperării, înecându-se în lacrimi de furie și durere, a afirmat că asta este chiar un casus belli. Dar, ne întrebăm, împotriva cui ar trebui să fie declanșat războiul, de vreme ce nu armata ucraineană este cauza acestei mari pierderi, ci… meteorologia. Marea furtunoasă. Cel puțin aceasta este varianta oficială în Rusia. Și doar regizorul plângăcios nu este vreun disident.
Din același motiv, la Sevastopol s-au organizat ceremonii funerare cu ofițeri și preoți care deplâng pierderea navei simbol. Putem presupune că Rusia va declara chiar trei zile de doliu național în amintirea crucișătorului sovietic. Desigur nici aici nu se vorbește despre război. Dar frustrarea a atins, în mod evident, cote alarmante în Rusia.
Ni-l putem imagina chiar pe țarul kaghebist, cum îl numea Monica Lovinescu, tot mai însingurat între zidurile Kremlinului, peste măsură de furios, poruncind să mai fie arestat încă un mareșal, sau vreun alt ofițer FSB, care au complotat, desigur cu meteorologia, și i-au scufundat corabia. De vreme ce operațiunea militară specială din Ucrainas-a dovedit a fi un eșec, nu putem așadar decât să presupunem că a venit vremea unui război adevărat. A unui război total. Că Rusia se pregătește să se lupte cu stihiile mării, cu furtunile, cu talazurile, cu vânturile, cu Neptun, sau poate chiar cu Dumnezeu.
De cealaltă parte, președintele Zelensky se fotografia ținând în mână un clasor cu noul timbru emis de poșta din Ucraina, care va deveni pesemne o raritate filatelică. Timbrul evocă momentul în care aceeași navă rusească Moskva este sfidată de un grănicer de pe Insula Șerpilor. Fotografia președintelui este de fapt un instantaneu de luptă. Ea anticipează chiar momentul în care rachetele Neptun vor lovi decisiv celebrul crucișător. Citeste continuarea pe Contributors.ro