Sari direct la conținut

Un val de căldură „potențial istoric” amenință mai mult de 130 de milioane de persoane în SUA

HotNews.ro
Un val de căldură „potențial istoric” amenință mai mult de 130 de milioane de persoane în SUA
SUA se confruntă cu un val de căldură istoric Foto: Richard Ellis / Zuma Press / Profimedia

Un val de căldură de lungă durată care a doborât deja recorduri, a declanșat zeci de incendii de vegetație și a lăsat aproximativ 130 de milioane de oameni sub amenințarea temperaturilor ridicate este pe cale să se intensifice suficient de mult încât Serviciul Național de Meteorologie (NWS) l-a considerat „potențial istoric”, relatează The Guardian.

Serviciul a emis sâmbătă o avertizare de căldură extremă pentru aproape 133 de milioane de persoane din întreaga națiune, în principal în statele vestice, unde se așteaptă ca temperaturile să treacă de 38 de grade.

Căldura apăsătoare și umiditatea s-ar putea asocia pentru a crește temperaturile la aproximativ 38C în unele părți din nord-vestul Pacificului, mijlocul Atlanticului și nord-estul SUA, a declarat Jacob Asherman, meteorolog la NWS.

Vineri au fost doborâte recorduri în cel puțin patru orașe din Oregon, a transmis NWS.

„Cu siguranță ne așteptăm la un eveniment destul de anormal aici, care se pare că va continua cel puțin până la mijlocul săptămânii”, a declarat Asherman.

În Las Vegas, unde temperatura a ajuns la 37,7C la ora 10.30 dimineața, Marko Boscovich a spus că cel mai bun mod de a învinge căldura era să stai cu o bere rece într-un cazinou cu aer condiționat.

„Dar știi, după ce atinge trei cifre (nr. 100 grade Farenheit sau 38 Celsius), pentru mine este cam la fel”, a spus Boscovich, care a fost în vizită din Sparks, Nevada, pentru a vedea un concert Dead & Company. „Poate că vor cânta una dintre preferatele mele: Cold Rain and Snow (nr. Ploaie Rece și Zăpadă), se amuză el.

Sâmbătă la prânz, Las Vegas a ajuns să își egaleze recordul zilnic de căldură de 46 grade Celsius, a declarat NWS, care a îndemnat oamenii să fie atenți să nu lase copiii sau animalele de companie în interiorul vehiculelor în condiții de căldură extremă.

Vineri, un nou record de căldură a fost stabilit în Death Valley (Valea Morții) din California, unul dintre cele mai fierbinți locuri de pe Pământ, când s-au înregistrat 53 de grade Celsius.

Cea mai ridicată temperatură înregistrată oficial vreodată pe Pământ a fost de 57C în Death Valley în iulie 1913, deși unii experți contestă această măsurătoare și spun că adevăratul record a fost de 54,5C înregistrat acolo în iulie 2021.

INTERVIURILE HotNews.ro