Sari direct la conținut

Un virus rar înrudit cu variola a infectat o persoană în SUA după aproape 20 de ani

HotNews.ro
Boala monkeypox este intalnita de regula in regiuni izolate ale Africii, Foto: CDC / Sciencephoto / Profimedia Images
Boala monkeypox este intalnita de regula in regiuni izolate ale Africii, Foto: CDC / Sciencephoto / Profimedia Images

Primul caz de transmitere la om a virusului „monkeypox” a fost confirmat în Statele Unite după aproape 20 de ani la un cetățean american care s-a întors din Nigeria, relatează Live Science.

Pacientul, care este în prezent internat la un spital din Dallas, a zburat din Lagos, Nigeria, către Atlanta pe 8 iulie și apoi a luat o conexiune către Dallas unde a ajuns pe 9 iulie, potrivit unui comunicat remis de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA.

Întrucât purtarea măștilor de protecție a fost obligatorie în timpul zborului pentru a evita o eventuală răspândire a coronavirusului, riscul ca virusul monkeypox să se fi răspândit în rândul celorlalți pasageri este scăzut, conform CDC.

Acesta este primul caz de infecție a unei persoane cu virusul monkeypox în Statele Unite după 2003, când virusul a provocat un focar semnificativ după ce a sărit la oameni de la animale importate din Africa.

Potrivit NBC News, virusul a infectat 47 de persoane în 2003.

Monkeypox nu este la fel de periculoasă ca variola

Monkeypox este o boală virală rară cauzată de virusul cu același nume ce este de regulă întâlnit în zone izolate din centrul și vestul Africii, potrivit OMS.

Virusul se regăsește la animale ca primate și rozătoare dar poate uneori să sară de la acestea la oameni. Virusul se răspândește de la o persoană la alta în principal prin expunerea la stropi respiratorii și poate pătrunde în organism prin membranele mucoase ale ochilor, gurii și nasului.

Monkeypox se poate transmite de asemenea prin intrarea în contact cu leziuni sau fluide corporate ale persoanelor infectate și o persoană se poate infecta indirect prin atingerea hainelor sau așternuturilor contaminate, potrivit CDC.

Virusul monkeypox este înrudit cu cel care provoacă variola deși boala monkeypox este mai ușoară și nu se transmite la fel de ușor de la un om la altul.

Persoanele infectate cu monkeypox de regulă dezvoltă simptome similare gripei și inflamații ale ganglionilor, un simptom ulterior fiind apariția unei eczeme răspândite.

Tulpina de monkeypox identificată la pacientul actual din Statele Unite are o rată a mortalității de 1%, potrivit CDC.

Deși în prezent nu există niciun tratament sigur pentru monkeypox, CDC recomandă administrarea vaccinului și a medicamentelor folosite pentru tratarea variolei.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro