Sari direct la conținut

Unde a dispărut gripa? Câte cazuri de gripă s-au înregistrat în România în această iarnă și de ce au scăzut ele spectaculos

HotNews.ro
Coada la medic, Foto: AGERPRES
Coada la medic, Foto: AGERPRES

Odată cu luna ianuarie, în România venea și epidemia de gripă, în alți ani. În ianuarie 2020, pe vremea aceasta, România se pregătea pentru declararea epidemiei de gripă, pentru al doilea an consecutiv. Poate părea greu de crezut acum, dar epidemiile de gripă de la începutul anilor 2019 și 2020 s-au soldat cu mii de cazuri și câteva sute de morți în țara noastră. Unul din 3 adulți români bolnavi de gripă a avut nevoie de spitalizare în sezonul rece 2018-2019 și, chiar dacă puțină lume își mai amintește acum acest lucru, autoritățile declarau oficial epidemie de gripă în România, pentru al doilea an consecutiv, pe 6 februarie 2020, cu doar 20 de zile înainte de confirmarea primului caz de infectare cu noul coronavirus în țara noastră.

Conform statisticilor Institutului Național de Sănătate Publică, 199 de decese au fost înregistrate în România la persoane diagnosticate cu gripă în sezonul 2018-2019 şi 187 decese în sezonul anterior (2017-2018).

Numărul cazurilor de gripă și al infecțiilor respiratorii (altele decât COVID-19) este în ușoară creștere față de anul precedent, dar departe de cifrele dinaintea pandemiei.

În România, de la începutul acestui sezon rece, au fost confirmate în laborator doar 6 cazuri de gripă și nu s-a înregistrat niciun deces (sursa: Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică):

  • Un caz de gripa, cu virus gripal tip B, în municipiul București.
  • 5 cazuri de gripă, cu virus gripal tip AH3, (3 în judetul Vrancea, unul în județul Ilfov și unul în municipiul București).
  • Nu a fost comunicat niciun deces confirmat cu virus gripal.

Pana la data de 02.01.2022 (cea mai recentă centralizare efectuată de INSP) au fost vaccinate împotriva gripei 1.173.293 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

Grupele considerate cu risc ridicat de îmbolnăvire de gripă, care beneficiază gratuit de vaccin la medicul de familie, sunt: personal medical, copii și adulți cu boli cronice – respiratorii, metabolice, renale, cardiovasculare, HIV/SIDA, femei gravide, persoane cu vârsta de peste 65 ani și bătrâni instituționalizați.

Pe lângă persoanele din categoriile condiderate cu risc de îmbolnăvire, care primesc vaccin gratuit, se vaccinează împotriva gripei care își cumpără vaccinul direct din farmacie și se adresează medicului de familie pentru administrarea lui, însă autoritățile nu au o centralizare a acestor persoane.

Infecții respiratorii non-COVID și gripă în săptămâna 27.12.2021 – 02.01.2022 – cele mai recente date centralizate de INSP:

  • La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 37.877, de 1.3 ori mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (27.633) și cu 1.2% mai mic. comparativ cu cel din săptămâna anterioară (38.332).
  • Au fost raportate la nivel național 100 cazuri de gripa clinică comparativ cu 17 cazuri înregistrate în aceeași săptămână a anului trecut.
  • În săptămâna 27.12.2021 – 02.01.2022 au fost confirmate cu laborator două cazuri de gripă cu virus gripal tip AH3 (un caz în judetul Ilfov si un caz în municipiul București).
  • În săptămâna 27.12.2021 – 02.01.2022 (S 52) au fost inregistrate două cazuri de Infectie Respiratorie Acută Severă (SARI), cu unul mai mult fata de săptămâna precedentă și față de zero în aceeași perioadă a sezonului precedent.

Epidemia uitată: Unul din 3 adulți români bolnavi de gripă a avut nevoie de spitalizare în sezonul rece 2018-2019

Unul din 3 adulți români bolnavi de gripă a avut nevoie de spitalizare în sezonul rece 2018-2019 și, chiar dacă puțină lume își mai amintește acum acest lucru, autoritățile declarau oficial epidemie de gripă în România, pentru al doilea an consecutiv, pe 6 februarie 2020, cu doar 20 de zile înainte de confirmarea primului caz de infectare cu noul coronavirus în țara noastră.

Pandemia cu un virus respirator cu rată de transmitere mai mare decât cel gripal a făcut ca epidemia de gripă să fie o vreme dată uitării, însă infecția cu virusul gripal prezintă asemănări izbitoare cu virusul care ne-a dat tuturor viața peste cap în ultimul an și jumătate.

Gripa sezonieră este o infecție respiratorie acută provocată de virusuri gripale care circulă la nivel mondial și este prezentă de-a lungul anului în ambele emisfere, dar cu caracter sezonier (circulația virusurilor gripale este accentuată în sezonul rece și redusă semnificativ în perioadele calde).

Boala cauzată de aceste virusuri diferă ca severitate, dar în unele cazuri poate duce la spitalizare și deces, mai ales la persoanele care au suferințe cronice sau cărora le scade capacitatea naturală de rezistență la infecții, însă poate afecta și persoanele sănătoase.

Cei mai mulți pacienți se recuperează într-o săptămână, fără îngrijire medicală specială, dar boala poate fi extrem de periculoasă și chiar fatală în special pentru cei din grupele de risc.

Conform statisticilor Institutului Național de Sănătate Publică, 199 de decese au fost înregistrate în România la persoane diagnosticate cu gripă în sezonul 2018-2019 şi 187 decese în sezonul anterior (2017-2018).

Dr. Gindrovel Dumitra

Unde a dispărut gripa?

Atât sezonul rece precedent, cât și cel actual, au fpst speciale: măsuri de distanțare peste tot în lume și frecventarea cu prudență a colectivitățiloe.

Acest lucru, asociat cu purtarea măștii și toate celelalte măsuri, au dus, practic, aproape la dispariția transmiterii gripei, a explicat pentru HotNews.ro medicul Gindrovel Dumitra: „În anul 2020, atunci când au apărut primele cazuri de COVID-19 în Lombardia, noi în România ne aflam în plin sezon de gripă, cu un număr semnificativ de cazuri zilnice și doar închiderea școlilor și ‘stați acasă’ a dus la ștrangularea cât se poate de brutală a sezonului gripal – practic, au dispărut cazurile de gripă, și nu doar de gripă, ci și de alte viroze care se transmit pe cale respiratorie.”

Sezonul următor, 2020-2021, am avut pe de o parte un număr record de vaccinări împotriva gripei în România (Ministerul Sănătății a cumpărat un număr record de doze de vaccin pentru campania gratuită de vaccinare a persoanelor cu risc – peste 3 milioane, iar farmaciile au epuizat și ele în timp record stocurile de vaccin gripal).

Și în acest moment avem măsurile de protecție păstrate în continuare, precum purtarea măștii, ceea ce împiedică mult transmiterea gripei.

Din acest motiv, în România nu au existat, până acum, nici cazuri de infecție cu SARS-CoV2 suprapusă peste infecția cu virusul gripal, spune medicul Gindrovel Dumitra.

De asemenea, de teama virusului gripal într-o perioadă complicată, cum este cea a pandemiei, mulți români au făcut în toamnă vaccinul gripal, acesta fiind de negăsit în farmacii, în anumite perioade, din cauza cererii mari.

ARHIVĂ COMENTARII
accidutzu13 • 2022-01-08 11:31:25
Masca protejeaza aproape perfect impotriva gripei, dar e ca o sita cand vine vorba de covid. Aceeasi poveste in ce priveste "distantarea sociala".
17 41
T-Ora • 2022-01-08 12:47:23
Este vorba de doua boli asemanatoare doar in aparenta. Amandoua sunt maladii respiratorii infectioase, dar fac parte din familii virale diferite . Virusul Influenza care cauzeaza gripa face parte din familia Orthomyxoviridae, iar covidul 19 din familia Coronaviridae. De aceea antiviralele merg pt gripa, dar nu pentru covid. Si nivelul de gravitate al celor doua este diferit: gripa apare in fiecare an, vaccinul are o eficacitate intre 30-70%, in unii ani foarte slaba, si cu toate acestea niciodata nu a fost o pandemie de gripa, nici epidemie la nivel national, care sa provoace saturatia spitalelor. Deci este clar ca ce merge pentru gripa, nu merge automat pentru covid. Nu mai vorbim de toate mutatiile suferite de covid in 2 ani de cand a aparut, mutatii care sunt imposibil de prevazut.
37 21
thegreat • 2022-01-08 16:23:20
Dar comentariul vorbea despre măști și distanțare nu despre antivirale.
6 8
T-Ora • 2022-01-08 20:35:31
Explicam diferentele dintre gripa si covid, pentru ca unii au impresia ca este acelasi lucru si ce merge pentru una, merge si pentru celalalta. Cum raspundeam unui comentariu despre purtarea mastii, am crezut ca este evidenta concluzia. Se pare ca nu.....
10 6
2022-01-08 23:25:18
5 5
T-Ora • 2022-01-09 10:31:27
In primul rand, daca tu nu ai inteles, asta nu inseamna ca "nimeni nu a inteles". In al doilea rand, masca este doar un factor care micsoreaza transmiterea virusului. In al treilea rand, gripa are o transmisibilitate mult mai scazuta decat covid-ul, pe intelesul tau numarul de persoane infectate de o singura persoana este mult mai mare la covid, lasand la o parte parte faptul ca o mare parte din populatie se vaccineaza in fiecare an contra gripei. In al patrulea rand, gripa are o dinamica diferita fata de alte boli. In al 5'lea rand, s-a calatorit mult mai putin in anii precedenti, ceea ce a diminuat foarte mult circulatia gripei. Si cel mai important, ipoteza care circula printre specialisti este aceea de competitie intre virusuri, lucru deja remarcat in trecut. Pe intelesul tau, aparitia covid-ului combinata cu gesturile bariera, confinarea, numarul scazut de voiajori de la un continent la altul etc, a diminuat drastic cazurile de gripa. La toate acestea, se adauga gesturile bariera: masca, igiena mainilor, distantierea etc, mult mai eficace pt gripa sezoniera ( ti-am explicat ca nivelul de trasnmitere este mult mai scazut) + vaccinarea masiva a populatiei contra gripei in ultimii 2 ani, si intelegi de ce aceasta aproape a disparut. Sunt lucruri bine cunoscute pe care le gasesti la o simpla cautare pe net, daca subiectul te intereseaza cu adevarat si nu vrei doar sa discuti pt ca nu ai ce face.
8 6
away • 2022-01-09 17:07:22
ne traduci , te rugam ?
0 2
gab0iu • 2022-01-09 20:39:52
stimabile, apendicita si pancreatita sunt amandoua inflamatii si, asa cum stie toata lumea, metodele de abordare sunt diferite...cat despre virozele respiratorii acute iata ce se spunea inainte de covid-19: "Viroza respiratorie este o infecție a căilor respiratorii superioare. Agentul patogen cel mai des incriminat este rinovirusul (30-80%), un tip de picornavirus ce conține 99 de serotipuri cunoscute[17][18]. Alte tipuri implicate pot fi: coronavirusul (~15%)[19][20], influenza (10-15%)[21], adenovirusul (5%)[21], parainfluenza (virusurile paragripale), virusul sincițial respirator (VSR), enterovirusurile (altele decât rinovirusurile) și metapneumovirusul uman[22]. Adesea, este prezent mai mult decât un singur virus[23]. În total, peste două sute de tipuri diferite de virusuri sunt asociate cu răcelile[6]."[wikipedia] deci pana una-alta, sa auzim numai de bine!
2 0
Tayen • 2022-01-08 11:52:35
Cum să dispară? „Nimic nu se pierde. nimic nu se câștigă, totul se transformă”!
17 41
Jar • 2022-01-08 13:41:01
virus pe "goagal" si-o sa vezi ca sunt virusuri care au disparut prin vaccinare.. Numai sa intelegi ce citesti...
32 17
stunt • 2022-01-08 11:59:06
Pe atunci lumea inca nu inebunise. A venit NIMIC-19 si game over!!
18 37
Lucris • 2022-01-08 12:15:33
Păi, nu a dispărut deloc. Că doar nu pleacă virusul la plimbare... Acum la aproape orice formă de gripă îi zice COVID. Atât. De parcă covidul ar fi altceva decât un virus gripal... Practic, un test rapid nu discerne între o gripă chioară și covid. Deci, gripă chioară = covid. De-aia a dispărut gripa.... Doar neomarxiștii mai cred altceva.
36 44
Jar • 2022-01-08 13:38:58
virus pe "goagal", o sa vezi, spre mirarea neuronului tau, ca virusul variolei, al poliomielitei, al...Adica ,unele virusuri mai pleaca si la "plimbare".
33 19
Lucris • 2022-01-08 14:26:31
Asta o știu. Și nu de pe goagăl.... Dar tu ai citit titlul articolului? Despre ce era vorba?
11 19
ploiesteanu • 2022-01-08 17:21:33
neomarxiștii care au inventat Covidul, nu?
7 9
Bandolino • 2022-01-08 21:55:54
Ţi se pare că gripa = Covid ? În articol scrie că înainte de pandemie, în decursul a 2 sezoane (2017-2019) au murit în total 400 români de gripă. Compară cifra asta cu 60.000 români morţi de Covid în decursul a 2 ani de pandemie. Ar trebui 300 de ani ca să moară de gripă 60.000 români.
11 10
Fu Leng • 2022-01-09 06:16:26
Ca nu toti au murit de covid. Daca au avut pneumonie, infarct, gripa, etc, infectie nosocomiala, si au murit, au fost bagati la Covid. Hai ca doar nu crezi ce ti se spune la televizor!!!!
5 15
Bandolino • 2022-01-09 23:52:02
Dacă nu sunt 60.000, atunci câţi români au murit de Covid ? 30.000 ? 6.000 ? 600 ?
1 3
Eu123 • 2022-01-08 22:28:45
ma intreb, de ce nu se decretau toate restrictiile de acum? Sunt vaccinat, covid si gripal, dar nu vad de ce la varianta Omicron care e clar foarte slaba, toata lumea se isterizeaza, dar la gripa eram liberi sa facem ce vrem. Chiar nu inteleg logica
5 11
away • 2022-01-09 17:12:58
ai vazut tu logica la politicieni ? Orice situatie care le permie politicienilor sa impuna controlul populatiei prin forta ( control dictatorial ) este folosita imediat de un guvern format din politicieni care nu'si respecta poporul si pentru care democratia este doar o poveste de adormit copiii. Probabil ca vom vedea in perioada imediat urmatoare mari schimbari sociale in cam oata lumea.
1 4
NiKo • 2022-01-10 13:25:35
pentru ca, in mod cu totul "remarcabil" , ghilimelele sunt pentru cei care inteleg, varianta omicron este derivata direct din virusul alpha.......
1 0
INTERVIURILE HotNews.ro