Sari direct la conținut

„Uneori îmi vine să mă împușc”: Comandanți ucraineni din prima linie dau vina pe propriii soldați pentru câștigurile teritoriale ale rușilor în est

HotNews.ro
Volodimir Zelenski alaturi de comandanti ucraineni, Foto: Ukraine Presidents Office / Zuma Press / Profimedia
Volodimir Zelenski alaturi de comandanti ucraineni, Foto: Ukraine Presidents Office / Zuma Press / Profimedia

Unii dintre noii recruți ucraineni ajunși pe front nu au abilitățile de bază necesare pentru a fi eficienți în luptă și în unele cazuri refuză să tragă asupra rușilor sau se retrag precipitat din poziții pregătite din timp, scrie agenția Associated Press, după discuții cu comandanți și militari care luptă în estul Ucrainei.

În timp ce incursiunea ucraineană în regiunea Kursk a Rusiei este cea care ține acum prima pagină a publicațiilor internaționale, forțele Kievului pierd teren și o fac de ceva timp, în estul Ucrainei. Principala îngrijorare o reprezintă acum progresele realizate de armata rusă în jurul Pokrovsk, un nod logistic important din regiunea Donețk.

În Pokrovsk, autoritățile ucrainene au început evacuarea populației, pe măsură ce trupele ruse se apropie tot mai mult de oraș. Vadim Filașkin, guvernatorul Donețkului, a ordonat evacuarea obligatorie a copiilor și a părinților lor din Pokrovsk și din localitățile învecinate, avertizând miercuri că forțele ruse se află la doar 10 kilometri de oraș.

„Unii oameni nu vor să tragă. Ei văd inamicul din poziția de tragere din tranșee, dar nu deschid focul… De aceea mor oamenii noștri”, a declarat pentru Associated Press un comandant de batalion din Brigada 47 a armatei ucrainene.

Mai mulți comandanți ucraineni intervievați de AP sub condiția anonimatului spun că seria de pierderi teritoriale din estul țării este cauzată de calitatea recruților și că acestea au permis ca armata rusă să se apropie inclusiv de Pokrovsk.

Calitatea noilor soldați ucraineni a afectat direct evoluțiile de pe frontul din Pokrovsk

Comandanții afirmă că recruții care au ajuns în ultimele luni pe front sunt departe de calitatea celor care s-au înrolat voluntar la începutul invaziei rusești, mulți dintre ei veterani căliți în luptă în timpul Războiului din Donbas, declanșat de separatiștii pro-ruși în 2014, după anexarea ilegală a Crimeii de către Moscova.

Ofițerii ucraineni intervievați de AP consideră, de asemenea, că situația este exacerbată de faptul că armata rusă este dispusă să accepte pierderi uriașe, care ar fi de netolerat pentru propriile forțe, ca parte a atacurilor în estul Ucrainei.

În ceea ce privește calitatea trupelor ucrainene, comandanți și militari din 4 brigăzi care luptă pe frontul din Pokrovsk au declarat că noile trupe nu au nici măcar un nivel minim de instruire.

Ei descriu cum sunt nevoiți să planifice operațiuni cu infanteriști care nu pot trage asupra unor ținte și cărora le lipsesc cunoștințe elementare de topografie. Unii dintre recruți au părăsit poziții defensive pregătite din timp, lipsindu-le încrederea în planurile întocmite de superiorii lor.

„Problema principală este instinctul de supraviețuire al noilor veniți. Înainte, oamenii puteau sta până în ultimul moment pentru a ține o poziție. Acum, când există chiar și bombardamente ușoare asupra pozițiilor de tragere, ei se retrag”, a declarat un soldat din Brigada 110.

El a ținut însă să sublinieze că acest lucru nu este valabil pentru toți recruții. „Există oameni motivați, doar că sunt foarte, foarte puțini. Poziția este ținută aici atât timp cât există oameni care sunt motivați și dedicați”, a adăugat acesta.

„Uneori îmi vine să mă împușc”, afirmă exasperat un comandant ucrainean

Însă în unele cazuri recruții au fugit pur și simplu de teamă.

„Această frică creează panică și haos. Acesta este, de asemenea, motivul pentru care am pierdut teritorii”, consideră un comandant de batalion.

El spune că recruții nu primesc suficientă instruire pentru a fi trimiși pe front și că noii soldați nu au nici măcar informații de bază, ca de exemplu cum să își asambleze și dezasambleze pușca.

Toate problemele sunt exacerbate când noilor militari li se cere să participe la acțiuni coordonate, chiar și în grupuri mici sau cu elemente tactice simple.

„Din punct de vedere al comenzii, mi-ar plăcea să emit ordine unor grupuri mici (de infanterie), dar nu sunt sigur că ele sunt capabile să execute aceste ordine din cauza lipsei de coordonare și comunicare”, explică comandantul.

„Uneori îmi vine să mă împușc”, a declarat el pentru AP.

Unii analiști consideră că ofițerii sunt de vină pentru pierderile teritoriale din estul Ucrainei

Însă unii analiști contestă aceste concluzii ale comandanților de pe linia frontului și îi acuză că încearcă să găsească țapi ispășitori pentru propriile eșecuri.

De exemplu, Viktor Kevliuk, un expert militar de la Centrul pentru Strategii de Apărare, un think tank din Ucraina, spune că instruirea oferită recruților este adecvată. Analistul spune că acești comandanți de brigadă „caută o explicații pentru eșecuri la nivel tactic”.

„De asemenea, comandantul de brigadă are mijloacele adecvate de a influența moralul. Dacă toate aceste procese sunt create în brigadă, nu vor fi probleme semnificative. Dacă aceste mecanisme eșuează, citim lucruri negative pe rețelele de socializare”, a declarat el.

Kevliuk spune că, în cazul unor lupte intense precum cele din jurul Pokrovsk, „deciziile tactice luate rapid de comandanți sunt cele care fac diferența”.

Parlamentul ucrainean a adoptat în luna aprilie a acestui an noua lege a mobilizării cerută de Statul Major de la Kiev pentru a suplimenta efectivul de forțe de pe front și din spatele său.

La fel ca Rusia, Ucraina și-a pierdut cei mai buni soldați în primul an al războiului.

Urmărește ultimele evoluții din a 911-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

INTERVIURILE HotNews.ro