Sari direct la conținut

Ungaria lansează acuzații împotriva unei noi țări cu care se învecinează: „Pur și simplu nu este de încredere”

HotNews.ro
Peter Szijjarto, Foto: Šulová Kateřina / ČTK / Profimedia
Peter Szijjarto, Foto: Šulová Kateřina / ČTK / Profimedia

Ministrul ungar al externelor Peter Szijjarto a acuzat marți Croația că nu este un partener de încredere în ceea ce privește tranzitul de petrol, comentariile sale venind în plin război diplomatic cu Ucraina învecinată, dar și Polonia, partenera Budapestei din Grupul de la Visegrad, relatează Reuters.

Luna trecută, Ungaria și Slovacia au solicitat Comisiei Europene să intervină și medieze conflictul cu Kievul după ce Ucraina a sistat livrările de petrol ale Lukoil prin conductele care îi traversează teritoriul. Cele două țări acuză că măsura le periclitează securitatea energetică.

Însă Comisia Europeană a respins joi aceste plângeri, concluzionând că ambele țări pot fi aprovizionate cu petrol care nu provine din Rusia prin capacitățile libere ale conductei JANAF ce pornește de la coasta adriatică a Croației și ajunge până în Ungaria, Slovacia, Serbia, Slovenia și Bosnia Herțegovina.

„Croația pur și simplu nu este o țară de tranzit de încredere”, a răspuns vineri Peter Szijjarto. „Prețurile la petrol au fost crescute de 5 ori de Croația de la izbucnirea războiului [din Ucraina]”, a adăugat el.

După negocieri dure, Janaf, operatorul de conducte petroliere și gazoducte al Croației, și compania ungară MOL au semnat în mai anul trecut un acord privind transportarea și depozitarea de țiței de la Marea Adriatică până la rafinăriile din Ungaria și Slovacia. Acordul vizează o capacitate de 2,9 milioane de tone de țiței.

Șeful diplomației ungare sugerează că Croația exagerează capacitatea de transport de petrol pe care o are

Însă Szijjarto s-a plâns vineri că Croația nu a investit în construirea de capacități și că nu a demonstrat niciodată că conducta JANAF are capacitatea de transport pe care guvernul croat pretinde că o are.

Biroul de presă al guvernului croat nu a dat deocamdată curs unei solicitări de comentarii din partea agenției Reuters.

Rafinăriile din Ungaria și Slovacia erau până acum alimentate cu țiței și petrol prin conducta Drujba ce traversează teritoriul ucrainean, cele două țări obținând derogări de la sancțiunile impuse de UE împotriva importurilor de petrol rusesc pe cale terestră.

Uniunea Europeană a interzis în decembrie 2022 importurile de petrol rusesc prin conducte, dar a scutit de la aceste sancţiuni livrările prin conducta Drujba. Cehia a beneficiat și ea de o derogare, alături de Ungaria și Slovacia.

Petrolul care ajunge la rafinăriile ungare și slovace din alte surse decât Rusia este transportat prin conducta JANAF, care reprezintă principala alternativă a MOL la livrările Lukoil.

Ucraina a oprit livrările de țiței și petrol ale Lukoil, dar le permite în continuare pentru alte companii rusești. Însă Lukoil este cel mai important exportator pentru Ungaria.

INTERVIURILE HotNews.ro