Uniunea Europeană caută variante de a umple golul finanaciar lăsat de Marea Britanie
Președintele Uniunii Europene a propus vineri să completeze gaura lăsată de Marea Britanie în următorul buget pe termen lung al blocului, cu venituri dintr-o nouă taxă pe materiale plastice și fonduri din comerțul cu emisii de carbon, notează Reuters.
La summit-ul ce urmează a avea loc în 20 februarie, Charles Michel a propus un buget pentru 2021-27 de 1,074% din venitul național brut al UE sau 1,095 miliarde de euro, dintre care un sfert trebuie să aducă neutralitatea UE în ceea ce privește emisiile de CO2 până în 2050.
Plecarea Marii Britanii din blocul european, la 31 ianuarie, a lăsat un decalaj de peste 10 miliarde de euro pe an în finanțarea UE, întrucât această a fost al doilea contribuabil la buget, după Germania.
Însă, oficialii UE au declarat că veniturile din impozitul pe materiale plastice și banii din schema de comercializare a emisiilor de CO2, care ar încorpora și sectorul transporturilor, ar putea genera 14 miliarde până la 15 miliarde de euro pe an, mai mult decât suficient pentru a umple golul.
De asemenea, UE ia în considerare și alte impozite, pe economia digitală, zboruri, tranzacții financiare și pe produse realizate cu emisii mari de CO2 importate în UE, ca surse suplimentare de venit.