Universitatea Oxford întrerupe testele clinice cu vaccinul AstraZeneca la copii
Universitatea din Oxford a întrerupt administrarea vaccinului anti-Covid pe care l-a dezvoltat împreună cu AstraZeneca într-un mic studiu clinic care vizează testarea serului la copii și adolescenți, în așteptarea mai multor informații despre problemele rare de coagulare a sângelui la adulții care l-au primit, a relatat marți Wall Street Journal.
Studiul pediatric condus de Oxford a început la jumătatea lunii februarie și are ca scop testarea vaccinului la peste 200 de copii cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani.
Un purtător de cuvânt al Oxford a declarat marți că nu au apărut probleme de siguranță în cadrul procesului în sine, dar îngrijorări mai ample cu privire la problemele rare de coagulare la adulți au declanșat alte evaluări de reglementare în Marea Britanie și Europa pentru a investiga orice potențială legătură cu vaccinul.
Oxford așteaptă mai multe informații de la autoritatea de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie, înainte de a continua administrarea vaccinului copiilor sau adolescenților în cadrul studiului pediatric, a spus purtătorul de cuvânt.
Anunțul vine la doar câteva ore după ce un oficial EMA a spus că există clar o legătură a trombozelor și vaccinul AstraZeneca, într-un interviu pentru cotidianul italian Il Messaggero, publicat marți.
Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a declarat marți că încă evaluează dacă vaccinul anti-Covid AstraZeneca are o posibilă legătură cu formarea rarelor cheaguri de sânge, care au fost raportate în mai multe țări. De asemenea EMA a spus că o conferință de presă va avea loc pe 7 sau 8 aprilie, după finalizarea evaluării derulate de către Comisia de siguranță a vaccinurilor.
Şapte persoane vaccinate cu serul anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca au murit în urma formării de cheaguri de sânge în Marea Britanie, dintr-un total de 30 de cazuri identificate până acum, a informat sâmbătă Agenţia britanică de reglementare a medicamentelor şi produselor medicale (MHRA).
Din cele 30 de cazuri anunţate până pe 24 martie, „din nefericire, şapte au murit”, a precizat MHRA într-un comunicat transmis AFP.
Agenţia de reglementare a declarat că a primit, până în prezent, rapoarte despre 22 de cazuri de tromboză venoasă cerebrală şi despre alte opt cazuri de tromboze asociate cu un deficit de trombocite, dintr-un total de 18,1 milioane de doze administrate.
„Analiza noastră aprofundată asupra acestor rapoarte continuă”, a declarat directorul MHRA, June Raine, în comunicat, adăugând că nu a fost raportat niciun caz similar în cazul administrării vaccinului Pfizer/BioNTech.
Publicând joi un aviz cu privire la efectele secundare ale vaccinurilor administrate în ţară, MHRA a subliniat că „riscul formării acestui tip de cheaguri de sânge este foarte scăzut”.