Sari direct la conținut

Unul din 3 români este obez. Medic: „Vorbim despre o problemă majoră de sănătate publică”

HotNews.ro
Obezitate, Foto: Starast | Dreamstime.com
Obezitate, Foto: Starast | Dreamstime.com

​Prevalenţa actuală a obezităţii în România este de 36% a declarat, luni, preşedintele Comisiei de cardiologie din Ministerul Sănătăţii, Dragoş Vinereanu, în cadrul conferinţei „Obezitatea – problemă de sănătate publică: informare, conştientizare, educaţie medicală”, organizată la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Carol Davila. Obezitatea este o problemă de sănătate publică, care necesită intervenţii imediate şi coordonate, a declarat, luni, și preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, Cătălina Poiană.

Potrivit medicului Dragoș Vinereanu, în 10% dintre cazuri este vorba despre obezitate severă, de tip II, iar obezitatea morbidă reprezintă 3% din cazuri. „Vorbim de o problemă majoră de sănătate publică în România”, a atras atenţia Dragoș Vinereanu, citat de Agerpres.

El a menţionat că 51% din populaţia lumii, în următorii 12 ani, va avea obezitate sau va fi supraponderală.

Pe plan naţional, medicul Dragoş Vinereanu a evocat un screening făcut pe 150.000 de subiecţi „aşa-zis sănătoşi”, care au prezentat 75% preponderenţă pentru obezitate sau exces de greutate.

Vinereanu a amintit că, în prezent, apar tratamente pentru obezitate, dar acestea trebuie dublate de schimbarea stilului de viaţă, care este „esenţială”.

Campanie pentru controlarea obezității, lansată luni

În contextul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Obezităţii, a fost lansată luni campania „Controlează obezitatea”, desfăşurată sub egida Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

„Campania reprezintă o iniţiativă strategică prin care noi, ca reprezentanţi ai comunităţii medicale, ne propunem să realizăm acţiuni extinse de informare, conştientizare şi educaţie medicală. Scopul nostru este de a evidenţia faptul că obezitatea este o problemă de sănătate publică, ce necesită intervenţii imediate şi coordonate. Prin această campanie, ne propunem să realizăm o informare şi conştientizare amplă în rândul publicului larg cu privire la problemele legate de obezitate şi consecinţele acesteia asupra sănătăţii. În acelaşi timp, ne dorim să aducem mai aproape de comunitatea medicală informaţii relevante şi actuale despre obezitate şi importanţa unei abordări multidisciplinare în gestionarea acestei afecţiuni”, a declarat Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din București și iniţiatorul proiectului.

Campania „Controlează obezitatea” va avea în acest an opt acţiuni de informare, conştientizare şi educaţie medicală în opt oraşe ale ţării.

Potrivit unui comunicat citat de Agerpres, fiecare acţiune va fi structurată pe două componente, una care se adresează publicului larg, autorităţilor şi mass-media, iar cea de-a doua profesioniştilor din domeniul medical implicaţi în managementul persoanelor cu obezitate.

„Obezitatea nu este doar o chestiune de aspect fizic sau de control al greutăţii, obezitatea reprezintă o afecţiune medicală ce poate avea multiple repercusiuni asupra sănătăţii. Obezitatea poate fi asociată cu o serie de alte afecţiuni, cum ar fi bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral, diabetul zaharat, afecţiuni articulare sau anumite tipuri de cancer. De asemenea, obezitatea are un impact semnificativ asupra calităţii vieţii, putând provoca stigmatizare socială, scăderea încrederii în sine şi probleme de ordin psihologic”, arată iniţiatorii campaniei.

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Obezităţii din 2024 marchează publicarea celui de-al şaselea Atlas Mondial al Obezităţii.

Atlasul analizează principalele boli cronice netransmisibile – bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral, diabetul de tip II şi cancerul – şi proporţiile acestor boli care pot fi atribuite unui indice de masă corporală ridicat (supraponderalitate şi obezitate) la vârsta adultă.

Dintre cei 41 de milioane de adulţi care mor în fiecare an din cauza bolilor cronice netransmisibile, 5 milioane sunt cauzate de un indice de masă corporală mare. Conform statisticilor, aproape 4 milioane dintre acestea sunt cauzate de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral, diabet şi cancer.

Pe baza tendinţelor actuale, până în 2035, se estimează că peste 750 de milioane de copii (cu vârste între 5 şi 19 ani) vor trăi cu supraponderalitate şi obezitate, măsurată prin indice de masă corporală.

Foto: Dreamstime.com.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro