Sari direct la conținut

Unul din șase cupluri din România se confruntă cu infertilitatea. Propunerile autorităților: de la facilități fiscale pentru părinți la creșe și grădinițe în blocurile ANL

HotNews.ro
Infertilitate, Foto: Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com
Infertilitate, Foto: Katarzyna Bialasiewicz | Dreamstime.com

Unul din șase cupluri din mediul urban din România se confruntă cu infertilitatea. În luna iulie 2024 spre exemplu, numărul deceselor a fost de 1,6 ori mai mare decât al nașterilor. Problema a ajuns marți pe masa Guvernului, unde în cadrul dezbaterii „Rata scăzută a natalității, o amenințare la adresa națiunii” au fost propuse și discutate posibile soluții.

„Infertilitatea trebuie inclusă pe agenda publică”

Carmen Orban, consilierul pe probleme de sănătate al premierului Marcel Ciolacu, vorbește despre necesitatea unei strategii naționale care să ajute femeile şi cuplurile ce doresc să devină părinţi prin măsuri fiscale și economice și prin acces la servicii de sănătate.

„Ratele scăzute de natalitate şi infertilitatea crescută au efecte care, dacă nu luăm măsuri acum, pot să ducă la fenomene ireversibile. Scăderea forţei de muncă ca urmare a creşterii vârstei de pensionare, mai puţini consumatori, ceea ce duce la încetinirea economiei, populaţia în continuă îmbătrânire pune şi mai multă presiune asupra pensiilor şi a bugetului de sănătate, aspecte pe care deja le vedem în societatea românească. Infertilitatea trebuie inclusă pe agenda publică şi este nevoie de o strategie care să ajute femeile şi toate cuplurile care doresc să devină părinţi, să le susţină prin măsuri fiscale şi economice, precum şi prin acces adecvat la toate serviciile de sănătate”, a afirmat consilierul primului ministru.

Orban consideră că sunt necesare „măsuri fiscale concrete pentru impulsionarea natalităţii şi a familiilor cu doi sau mai mulţi copii. Facilităţi şi recunoaştere publică pentru companiile prietenoase cu familia care sprijină familiile în prezent, tichete pentru grădiniţă, after school, beneficii pentru fertilizarea in vitro sau alte soluţii”.

De asemenea, este necesară și educația timpurie a tinerei generaţii privind sănătatea şi „cum să-şi păstreze fertilitatea”, este de părere Carmen Orban.

Programul de fertilizare in vitro va fi prelungit

Ministerul Familiei pune, în acest moment, la dispoziția cuplurilor cu probleme de fertilitate un program de fertilizare in vitro. Acesta va fi prelungit, spune ministrul Natalia Intotero.

„Programul de fertilizare in vitro este o necesitate și trebuie să continue. Avem susţinerea domnului ministru Alexandru Rafila, dar şi a ministrului Finanţelor. Spre deosebire de anul trecut când au fost anumite neînţelegeri cu privire la importanţa acestui program, în acest an, deja, Hotărârea de Guvern se află în transparenţă”, a arătat ministrul Familiei.

Natalia Intotero mai spune că o propunere de sprijinire a natalității pe care o ia în calcul este amenajarea de creşe sau grădiniţe la parterul blocurilor construite de ANL.

Aproape un sfert dintre sarcini, obținute în urma unui tratament specific

În România, 4 din 10 cupluri care nu reușesc să obțină o sarcină încearcă acest lucru de 1-5 ani, arată datele transmise de Cancelaria primului ministru.

23% dintre sarcini sunt obținute în urma unui tratament specific, pentru cel puțin unul dintre parteneri.

Cele mai frecvente cauze ale infertilității la femei sunt problemele la nivelul trompelor, rezerva ovariană redusă, endometrioza, problemele la nivelul uterului sau vârsta.

În cazul bărbaților, cele mai frecvente cauze sunt problemele la nivelul spermogramei, probleme genetice sau cauze hormonale.

Fertilizarea in vitro, inseminarea artificială și stimularea ovariană sunt cele mai cunoscute proceduri medicale pentru infertilitate, la care apelează tot mai mulți români.

INTERVIURILE HotNews.ro