VIDEO Unul dintre cele mai așteptate filme ale anului a debutat pe primul loc la box office, însă s-ar putea să nu fie destul

Unul dintre cele mai așteptate filme în 2025, comedia satirică „Mickey 17” a regizorului sud-coreean Boong Joon-ho, a debutat pe prima poziție a box office-ului nord-american și a impresionat de asemenea pe alte piețe, însă va marca probabil un eșec financiar pentru studioul Warner Bros din cauza bugetului mare pe care l-a avut la dispoziție, scrie revista Variety.
Comedia științifico-fantastică a debutat cu încasări de 24 de milioane de dolari la nivel internațional și peste 50 de milioane de dolari după ce sunt adăugate și veniturile de pe piața nord-americană, un început decent pentru un film original în peisajul cinematografic actual.
Filmul, care în SUA poate fi văzut de minorii sub vârsta de 17 ani doar cu un adult însoțitor, a avut premiera mai devreme în țara natală a lui Bong, care în 2020 a câștigat Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor grație apreciatului său lungmetraj Parasite.
Din 28 februarie, data premierei în Coreea de Sud, noul său film a vândut bilete în valoare de 34,2 milioane de dolari la nivel internațional, la care se adaugă 19,1 milioane de dolari obținute pe piața din America de Nord în weekendul recent încheiat.
Deși mai degrabă modeste, încasările de pe piața nord-americană au fost suficiente pentru ca Mickey 17 să își adjudece prima poziție la box office, detronând noul film Captain America lansat la jumătatea lunii trecute și care a obținut încasări de 8,5 milioane de dolari în weekendul care s-a încheiat.
Filmul „Mickey 17” a avut un buget impresionant
Încasările internaționale sunt considerabil mai impresionante pentru un film din acest gen cinematografic, însă Warner Bros a alocat un buget de 118 milioane de dolari pentru producție și alte 80 de milioane de dolari pentru promovarea și distribuirea Mickey 17.
Dacă „Mickey 17” ar fi costat, de exemplu, 50 de milioane de dolari – o sumă deloc neglijabilă pentru o satiră socială cu un aer de film de artă – atunci filmul ar fi fost bine poziționat în acest moment al rulării sale în cinematografe. Însă, având în vedere costurile sale totale, noul film al regizorului sud-coreean trebuie să încaseze în jur de 275-300 de milioane de dolari la nivel global pentru a-și recupera costurile și trece pe profit.
Mickey 17 a fost lansat deja în aproape toate marile piețe cinematografice. Țările cu cele mai mari încasări includ Coreea de Sud, cu 14,6 milioane de dolari după două weekenduri de difuzare, urmată de Franța, cu 2,9 milioane de dolari la debut, și Marea Britanie, cu 2,7 milioane de dolari la debut. Filmul a fost însă un eșec în China, unde a debutat cu doar 1,3 milioane de dolari.
Adaptat după romanul Mickey7 al scriitorului american Edward Ashton, filmul îl urmărește pe actorul Robert Pattinson în rolul unui muncitor „dispensabil” care poate fi „retipărit” (permițând actorului să joace mai multe versiuni ale aceluiași personaj).
El este trimis într-o expediție spațială cu echipaj uman pentru a coloniza o lume de gheață ostilă cunoscută sub numele de „Niflheim”, unde moare în mod repetat. Complicațiile apar atunci când unul dintre Mickey este presupus mort, iar un duplicat de înlocuire încearcă să-i ia locul. Din distribuție mai fac parte Steven Yeun, Naomi Ackie, Toni Collette și Mark Ruffalo.
Nici noul film „Captain America” nu s-a bucurat de încasări la nivelul așteptărilor
Având în vedere numele implicate, povestea filmului și amânarea cu un an a lansării din cauza dublei greve care a paralizat Hollywood în 2023, Mickey 17 a fost unul dintre cele mai așteptate lungmetraje programate pentru 2025. Însă recepția din partea publicului nord-american a fost mai degrabă modestă, el primind un calificativ „B” pe CinemaScore, în timp ce pe agregatorul de recenzii Rotten Tomatoes el are o rată a aprobării de 78% din partea criticilor de film.
În altă parte a box office-ului internațional, filmul Marvel Captain America: Brave New World a adăugat 9,2 milioane de dolari încasărilor sale totale.
Continuarea filmului cu supereroi a ajuns la aproape o lună după lansare la încasări de 194,2 milioane de dolari pe piața internă din America de Nord, pentru un total de 370,8 milioane de dolari la nivel mondial.
Suma este una solidă, dar, la fel ca Mickey 17, prețul său exorbitant va îngreuna drumul către profitabilitate. Superproducția Marvel a costat peste 180 de milioane de dolari pentru producție și aproximativ 100 de milioane de dolari pentru promovare la nivel mondial.