UPDATE A început școala. Câți adolescenți din România sunt vaccinați anti-COVID / Topul județelor cu cei mai mulți tineri vaccinați
Aproape 3 milioane de elevi au început luni noul an școlar, fiind al doilea an în care școala începe în pandemie. Conform datelor oficiale, sunt vaccinați anti-COVID 177.801 de adolescenți din categoria de vârstă 12-19 ani.
Potrivit datelor centralizate de Institutul Național de Sănătate Publică, până acum au fost vaccinate cu cel puțin o doză 177.801 persoane din categoria de vârstă 12-19 ani, din care 147.340 au deja schema completă.
Topul județelor cu cei mai mulți adolescenți vaccinați
Cei mai mulți copii și adolescenți au fost vaccinați în București.
Persoane vaccinate cu cel puțin o doză din categoria de vârstă 12-19 ani:
- București – 26.168 persoane
- Cluj – 11.121 persoane
- Iași – 8.730 persoane
- Constanța – 7.495 persoane
- Timiș – 7.241 persoane
„Toamna aceasta vom discuta mai mult despre responsabilitate, protecție și precauție! Ne dorim ca școlile să aibă porțile deschise până la sfârșitul anului școlar și vom căuta noi modalități prin care vaccinurile anti-covid să fie disponibile și în unitățile de învățământ”, spune secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a spus, luni, la ceremonia de deschidere a anului şcolar de la Liceul Tehnologic Carol I din Valea Doftanei, că 10.000 de elevi s-au vaccinat anti-COVID în ultimele 10 zile.
- „În ultimele 10 zile s-au vaccinat 10.000 de elevi, am depăşit pragul de 15% proporţia elevilor vaccinaţi. Una din trei persoane vaccinate în ultimele zece zile la nivel naţional cu vaccinul Pfizer este elev”, a afirmat Cîmpeanu.
El a amintit „cu satisfacţie” că 61% din personalul din învăţământ s-a vaccinat anti-COVID, el susținând că aceasta este cea mai numeroasă categorie profesională vaccinată şi că „este nevoie să continuăm acest proces”.
Scenariile de funcționare a școlilor
Scenariul 1 – Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori:
Participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.
Scenariul 2 – Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori până la instituirea stării de carantină la nivelul localității:
– a) Participarea zilnică cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și a elevilor din învățământul special, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție;
– b) Participarea zilnică, în sistem on-line, a tuturor elevilor, cu excepția celor din învățământul special.
Câți profesorii s-au vaccinat
Ministerul Educației a făcut joi publice rezultatele raportărilor privind vaccinarea personalului din sistemul de învățământ preuniversitar (de stat) și din sistemul de învățământ superior (de stat și privat).
Astfel, din totalul de 317.531 angajați ai sistemului național de învățământ s-au vaccinat 193.430 de persoane, reprezentând o rată generală de vaccinare de 61%.
Față de ultima raportare se înregistrează un plus de 8257 de persoane vaccinate în sistemul național de învățământ.
Vineri, ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat că a fost depășit pragul de 15% elevi vaccinați.
Cum se va face vaccinarea în școli
Odată cu începerea școlii pe 13 septembrie, elevii de peste 12 ani, dar și părinții sau angajații școlilor se vor putea vaccina și la școală, existând însă doar 476 de cabinete medicale dotate corespunzător pentru vaccinare în toată țara. Celelalte două posibilități puse la dispoziție sunt echipele mobile sau vaccinarea la centre de vaccinare de lângă școală.
Minorii se pot vaccina doar cu prezența părinților și doar după exprimarea consimțământului informat printr-un formular.
Pentru prima doză, campania începe pe 13 septembrie și se încheie pe 15 noiembrie.
Precizările medicului Valeriu Gheorghiță:
- Această acțiune de vaccinare se derulează pe o perioadă de circa două luni pentru învățământul preuniversitar și două luni pentru învățământul universitar pentru doza 1. Ulterior, în oglindă, se va continua cu administrarea celei de-a doua doze.
- Practic, pentru sistemul preuniversitar, activitatea de vaccinare debutează pe 13 septembrie și se va încheia pe 15 noiembrie, iar pentru învățământul universitar debutează la 1 octombrie și se finalizează pe 1 decembrie.
- Pentru învățământul preuniversitar, acțiunea de vaccinare se desfășoară în trei modalități, fie cu echipe mobile de vaccinare, fie prin înființarea unor cabinete proprii de vaccinare în cabinetele medicale proprii, fie prin arondarea unităților de învățământ la centrele de vaccinare din proximitate, care folosesc unul dintre cele două vaccinuri care au recomandare de administrare la persoanele cu vârstă peste 12 ani, respectiv de la compania Pfizer sau compania Moderna.
- Se va stabili un program de vaccinare în una sau mai multe zile pe săptămână în funcție de solicitări, fie de dimineață alternativ cu program de dimineața.
- Se va alege unul dintre vaccinurile aprobate pentru administrare persoanelor de peste 12 ani – Pfizer sau Moderna.
- Pentru planificarea la vaccinare cu ajutorul echipelor mobile săptămânal prin grijă unității de învățământ se va face cartagrafierea personaelor eligibile care își exprimă intenția de vaccinare și se va întocmi situația numerică care va fi transmisă mai departe. Aceste solicitări se va cu cel puțin 48 ore anterior deplasării echipelor mobile.
- Pentru fiecare unitate de învățământ se alocă cel puțin o echipă mobilă și va fi stabilit un program.
- Pentru vaccinarea în unitățile de învățământ care vor avea centre de vaccinare proprii, se va stabili programul de lucru care va fi afișat la loc vizibil iar prezentarea la vaccinare se va face fără programare.
- Pentru vaccinarea în unitățile de învățământ arondate unor centre de vaccinare din proximitate, prezentare se face poate face direct, fără programare, sau cu programare în plaformă. La acest moment programarea nu este obligatorie și oamenii nu trebuie refuzați.
- Minorii vor fi însoțiți la vaccinare de către aparținătorii adulți. Toate vaccinările se fac doar după exprimarea consimțământului informat și formularul de exprimare a consimțământului informat poate să fie descărcat anterior prezentării la vaccinare pentru a fi vizualizat de către aparținători. Este un link care se regăsește pe platforma de vaccinare. Tot acolo se regăsește și chestionarul pentru triajul minorilor.