Sari direct la conținut

UPDATE De la 1 ianuarie 2011 vor fi emise primele carduri nationale de sanatate si va fi introdus sistemul de coplata pentru serviciile medicale

HotNews.ro

Sistemul de coplata pentru serviciile medicale va fi introdus de la 1 ianuarie 2011, a anuntat ministrul sanatatii, Attila Cseke. Introducerea mecanismului de coplata prin tichetul moderator pentru sanatate reprezinta una dintre principalele clauze ale angajamentului financiar pe care Guvernul Romaniei l-a incheiat cu FMI si Banca Mondiala. Cseke Attila a mai spus ca primele carduri nationale de sanatate vor fi emise tot de la 1 ianuarie 2011.

„Astazi Guvernul a aprobat o hotarare care este un pas important in procesul de informatizare a sistemului sanitar romanesc, si anume s-a incheiat cadrul legal pentru desemnarea Companiei Nationale Imprimeria Nationala, in numele si pentru Casa Nationala de Sanatate, pentru achizitionarea cardului national de sanatate”, a spus Ministrul Sanatatii.

Potrivit acestuia, vor beneficia de aceste carduri in jur de 18 milioane de persoane. „Toti cetatenii care au calitatea de asigurat vor beneficia de un asemenea card national de sanatate. Practic, acesta va fi eliberat fiecarui asigurat. Vorbim in principiu de 18 milioane de cetateni romani care astazi au calitatea de asigurat. Primele carduri vor fi la inceputul lunii ianuarie 2011”, a precizat ministrul.

Acesta a afirmat ca eliberarea cardurilor se va face treptat si vor fi trimise fiecarui beneficiar prin intermediul Postei Romane.

In ceea ce priveste mecanismul de coplata, Ministerul Sanatatii a definitivat inca din martie legislatia.

Proiectul a fost trimis comisiilor de specialitate din Camera Deputatilor si Senat. Contributia personala a cetatenilor prin tichetele pentru sanatate nu va depasi 600 RON/an.

Tichetul moderator pentru sanatate va functiona ca un document de plata, va contine CNP-ul pacientului si va fi semnat de acesta. Ministerul Sanatatii propune Ministerului de Finante deducerea fiscala a tichetelor, in cuantum de 600 RON/anual (cat este plafonul contributiei anuale prin tichete), altfel, efortul financiar va fi preluat de angajator si dedus fiscal. Suma coplatii poate fi asigurata la asigurari voluntare.

Aceasta masura introduce in sistem peste 700 de milioane de lei anual, precizeaza Ministerul.

Pe scurt, prevederile proiectului:

  • tichetul moderator pentru sanatate va functiona ca un document de plata
  • tichetul va contine CNP-ul pacientului si va fi semnat de acesta
  • Ministerul Sanatatii propune Ministerului de Finante deducerea fiscala a tichetelor, in cuantum de 600 RON/anual (cat este plafonul contributiei anuale prin tichete)
  • altfel, efortul financiar va fi preluat de angajator si dedus fiscal
  • exista posibilitatea ca sumele aferente tichetului pentru sanatate sa poata fi acoperite de asigurarile private
  • serviciile care nu vor fi acoperite de CNAS vor putea fi preluate si suportate de sistemul privat de asigurari
  • sistemul de coplata se va aplica in medicina primara, la medicul de familie, la medicul specialist si in spitale, insa nu si pentru asistenta medicala de urgenta 
  • pentru contributia personala a serviciului medical, pacientului i se va elibera un document numit tichet moderator pentru sanatate, prin care se face dovada realizarii actului medical si a platii acestuia
  • tichetele pentru sanatate vor avea valori accesibile, iar categoriile defavorizate vor fi protejate, fiind scutite de la plata tichetelor, se arata in comunicatul de presa. Pentru aceste categorii, cuantumul contributiilor urmeaza sa fie acoperite din fonduri publice

Mai multe despre sistemul de coplata puteti citiaici.

Ce avantaje strict medicale ofera cardul beneficiarilor romani? Citeste pe MedLive.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro