Sari direct la conținut

UPDATE Mii de politisti au iesit pe strazile din Baltimore pentru a impune respectarea starii de asediu. Cateva sute de protestatari, dispersati cu gloante de cauciuc si spray cu piper

HotNews.ro

UPDATE Politisti in echipamente anti-revolta au folosit spray cu piper si gloante de cauciuc pentru a dispersa un grup de protestatari iesiti pe strazile din Baltimore marti seara, dupa intrarea in vigoare a orei de stingere, relateaza Reuters.

La putin timp dupa ora locala 22:00 (miercuri, ora 2:00 GMT / 4:00 ora Romaniei), politisti aflati la bordul unor elicoptere care survolau zona au ordonat celor cateva sute de oameni iesiti in strada sa se disperseze. Cei mai multi protestatari se aflau intr-o intersectie din vestul Bartimorului care a fost luni scena revoltelor.

  • Barack Obama a condamnat revoltele de la Baltimore: „Violenta fara sens. Cei care au generat-o trebuie tratati ca infractori”

Presedintele american Barack Obama a condamnat marti violentele de la Baltimore, evocand „o criza latenta” in Statele Unite intre politie si populatia de culoare, relateaza BBC, potrivit Mediafax.

Barack Obama a criticat aspru „o violenta fara sens” generata de „o mana de oameni”.

Cei care au stat la originea ciocnirilor de luni „ar trebui tratati ca infractori”, a subliniat el, apreciind ca nu poate fi vorba de „un protest”.

„Este vorba de o criza latenta. Nu este nimic nou si nu trebuie sa pretindem ca este nou”, a precizat Obama, cerand politiei si populatiei de culoare sa recurga la „introspectie”.

Odata cu lasarea serii asupra orasului Baltimore, mii de politisti si trupe ale Garzii Nationale au iesit pe strazi marti pentru a impune respectarea regulilor impuse de starea de asediu decretata ca urmare a revoltelor din noaptea precedenta, relateaza Reuters.

Peste 3000 de politisti din Maryland, New Jersey si Districtul Columbia, precum si membri ai Garzii Nationale, echipati cu casti de protectie, si-au preluat pozitiile in fata sediilor unor firme si in fata spitalelor din Baltimore, la o zi dupa cele mai grave revolte inregistrate in SUA in ultimii ani.

Numeroase magazine au fost jefuite, mai multe cladiri au fost arse din temelii, 20 de politisti au fost raniti iar peste 250 de persoane au fost arestate in violentele care au izbucnit luni dupa inmormantarea unui barbat de culoare, in varsta de 25 de ani, care a murit in spital pe data de 19 aprilie, la o saptamana dupa ce suferise mai multe rani in arestul politiei.

Moartea lui Freddie Grey a reactivat nemultumirile publice care au izbucnit anul trecut dupa ce politia a omorat barbati afro-americani, neinarmati, in Ferguson (Missouri), New York City dar si in alte orase.

Timp de aproape o saptamana de la moartea lui Freddie Gray, ca urmare a unui traumatism suferit la coloana vertebrala, protestele au fost pasnice, iar primarul Stephanie Rawlings-Blake a declarat ca a actionat cu grija luni pentru ca a vrut sa evita un raspuns in forta care ar fi provocat si mai multe violente.

„Este un act de echilibristica foarte delicat, cand trebuie sa ne asiguram ca gestionam dar nu escaladam problema”, a declarat Stephanie Rawlings-Blake, o afro-americana democrata, in varsta de 45 de ani, care a crescut in orasul aflat la 64 de km de capitala Washington D.C.

Primarul a impus starea de asediu pentru o saptamana, insa a subliniat ca este necesar ca raspunsul la violente sa nu provoace, la randul sau, mai multe violente.

Barurile si restaurantele s-au inchis devreme, in conditiile in care niciun adult nu are permisiunea de a mai fi pe strazi dupa ora 22:00.

„Nu avem exceptii in afara de cauzele medicale si plecatul sau venitul de la serviciul. Vom opri oamenii care se afla pe strada dupa ora de stingere. Luam lucrul acesta in seros. Nu vrem sa recurgem la nicio actiune de forta”, a declarat comisarul de politie Anthony Batts pentru presa.

Protestatari pasnici au defilat marti pe cateva dintre strazile din Baltimore, insa nu au existat semne care sa aminteasca de scenele de luni noaptea, cu caramizi si pietre aruncate, jafuri si incendieri care au distrus 19 cladiri si au trimis o persoana in spital, in stare grava.

„Au daramat orasul noaptea trecuta, iar astazi incercam sa il reconstruim”, a declarat Perry Hopkins, care a format marti dupa-amiaza, impreuna cu alti barbati din comunitate, un cordon de protectie care a separat politia de multime.

Voluntari inarmati cu maturi au curatat resturile ramase dupa ce violentele de luni. Scolile, unele birouri guvernamentale si numeroase afaceri din orasul cu 620.000 de locuitori au ramas inchise marti in asteptarea imbunatatirii conditiilor de securitate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro