UPDATE O asistentă medicală care a preluat primul pacient cu COVID din România, prima persoană vaccinată
Prima persoană din România vaccinată împotriva COVID-19 este o asistentă medicală de 26 de ani de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” din București. Ea a făcut parte din echipa medicală care în 27 februarie a preluat primul pacient din țara noastră infectat cu virusul SARS-CoV-2.
Potrivit Comitetului național de coordonare a activităților privind vacccinarea împotriva COVID-19, prima persoană care va fi vaccinată la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” va fi Mihaela Anghel.
Ea este asistentă medicală generalistă, membră a echipei medicale care, în data de 27 februarie a acestui an, a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2.
Declarațiile asistentei medicale:
- „Cred că a fost cea mai mare emoție. Am fost privilegiată că am fost aleasă să fiu prima vaccinată din această țară. Nu a durut absolut deloc, este cel mai nedureros vaccin făcut până acum.
- Mesaj pentru români: Să deschisă bine ochii și să vină să se vaccineze ca să scăpăm de acestă gerutate ce ne apasă pe toți. Să nu mai aștepte să se îmbolnăvească ei sau ce dragi ca să își dea seama că există această boală.
- Ce v-a impresionat în aceste luni de luptă cu pandemia? Nu s-a întâmplat niciodată până acum să fie atât de multe decese”.
Campania de vaccinare anti-COVID va începe duminică dimineață în România, iar primii vaccinați vor fi angajații Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, urmați de cadrele medicale din celelalte nouă spitale de boli infecțioase aflate în linia întâi în lupta cu noul coronavirus. În total, România ar urma să primească de la Comisia Europeană vaccin pentru imunizarea a 10,7 milioane de persoane. Vaccinarea populației ar urma să înceapă în primăvară.
Vaccinarea va începe duminică, la ora 09.00, la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, iar la celelalte 9 spitale din România vaccinarea va începe după ora 10.00.
Potrivit datelor furnizate de Comitetul național de coordonare a activităților privind vacccinarea împotriva COVID-19, vaccinul a fost distribuit astfel:
- 1. Brașov – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase – 100 de doze
- 2. București – Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș“ – 600 de doze
- 3. București – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Dr. Victor Babeș“ – 530 de doze
- 4. Cluj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Cluj-Napoca – 375 doze
- 5. Constanța- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Constanța – 170 doze
- 6. Dolj – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș“, Craiova- 90 doze
- 7. Iași – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase – 260 doze
- 8. Maramureș – Baia Mare- Spitalul de Urgență – 210 doze
- 9. Suceava – Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou“ Suceava – 250 doze
- 10. Timiș – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș“, Timișoara – 450 doze.