UPDATE Oficiul Registrului National al Informatiilor de Stat a dezmintit informatiile aparute la B1 TV potrivit carora cativa demnitari ar fi participat ilegal la sedintele CSAT, fara a avea certificate ORNISS
UPDATE 3: Oficiul Registrului National al Informatiilor de Stat (ORNISS) a dezmintit, miercuri, informatia aparuta la B1 TV potrivit careia mai multi demnitari care fac parte din Consiliul Suprem de Aparare al Tarii nu ar fi avut certificate emise de aceasta autoritate, anunta B1 TV. Postul de televiziune B1 TV sustinuse ca presedintele interimar al Romaniei, Crin Antonescu, ministrul de Interne Ioan Rus, ministrul Apararii, Corneliu Dobritoiu, ministrul Justitiei, Titus Corlatean si ministrul de Externe Andrei Marga ar fi participat la sedintele Consiliului Suprem de Apararare a Tarii fara a avea certificate ORNISS, conditie obligatorie pentru participarea la aceste sedinte, conform legii. Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat (ORNISS) exercita atributii de reglementare, de autorizare, evidenta si control cu privire la protectia informatiilor clasificate. Potrivit legii, obtinerea certificatului ORNISS este obligatorie pentru orice membru CSAT. B1 TV a sustinut ca a obtinut informatiile difuzate in urma unei solicitari facute catre Oficiul Registrului National al Informatiilor de Stat (ORNISS).
UPDATE 1: Ministerul Justitiei precizeaza, intr-un comunicat, ca „Accesul la informatii clasificate ce constituie secret de stat, respectiv secret de serviciu, potrivit art. 15 lit. d) si e), este garantat, sub conditia validarii alegerii sau numirii si a depunerii juramantului, pentru urmatoarele categorii de persoane: Presedintele Romaniei; primul-ministru; ministri; deputati; senatori.”
UPDATE 2: „Ministrul apararii nationale, domnul Corneliu Dobritoiu, poseda autorizatie de acces la informatii clasificate nivel Strict Secret de Importanta Deosebita (SSID), emisa la data de 10.05.2012, valabila patru ani”, arata Ministerul Apararii Nationale, intr-un comunicat.
Consiliul Suprem de Aparare a Tarii este autoritatea administrativa autonoma investita, potrivit Constitutiei, cu organizarea si coordonarea unitara a activitatilor care privesc apararea tarii si siguranta nationala, conform Legii 415 din 27 iunie 2002. Potrivit aceluiasi text, presedintele Romaniei indeplineste functia de presedinte al CSAT, premierul pe cea de vicepresedinte, iar membrii Consiliului sunt: ministrul Apararii nationale, ministrul de Interne, ministrul Afacerilor externe, ministrul Justitiei, ministrul Industriei si resurselor, ministrul Finantelor publice, directorul Serviciului Roman de Informatii, directorul Serviciului de Informatii Externe, seful Statului Major General si consilierul prezidential pentru securitate nationala.
- Ministerul Justitiei: Accesul la informatii clasificate ce constituie secret de stat, garantat prin juramant pentru presedinte, prim-ministru, ministri, deputati si senatori
Ministerul Justitiei precizeaza, intr-un comunicat, ca „Accesul la informatii clasificate ce constituie secret de stat, respectiv secret de serviciu, potrivit art. 15 lit. d) si e), este garantat, sub conditia validarii alegerii sau numirii si a depunerii juramantului, pentru urmatoarele categorii de persoane: Presedintele Romaniei; primul-ministru; ministri; deputati; senatori, care, in concordanta cu atributiile specifice, sunt indreptatite sa aiba acces la informatiile clasificate fara indeplinirea procedurilor prevazute la alin. (1) – (3), respectiv la art. 28, in baza unor proceduri interne ale institutiilor din care acestia fac parte, avizate de Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat, dupa ce au luat cunostinta de responsabilitatile ce le revin privind protectia informatiilor clasificate si au semnat angajamentul scris de pastrare a secretului prevazut la art. 36 alin. (3).”
Ministerul Justitiei mai arata ca, „in cazul ministrului Justitiei, Titus Corlatean, aceste proceduri au fost indeplinite. Pe cale de consecinta, nu exista si nu a existat nici un impediment legal pentru participarea ministrului Justitiei la sedintele CSAT. Mentionam ca in indeplinirea atributiilor detinute anterior in domeniul politicii externe, inclusiv in relatiile cu Alianta Nord Atlantica, Titus Corlatean a parcurs procedurile de verificare institutionale prevazute de lege, proceduri care au fost finalizate la acel moment cu obtinerea certificatului ORNISS.”
- Ministerul Apararii: Ministrul apărării naţionale posedă autorizaţie de acces la informaţii clasificate nivel Strict Secret de Importanţă Deosebită
„Ministrul apărării naţionale, domnul Corneliu Dobriţoiu, posedă autorizaţie de acces la informaţii clasificate nivel Strict Secret de Importanţă Deosebită (SSID), emisă la data de 10.05.2012, valabilă patru ani”, arata Ministerul Apararii Nationale, intr-un comunicat.
De asemenea, ministrul apărării naţionale deţine documente de securitate pentru acces la informaţii NATO şi UE clasificate, se mai precizeaza in comunicat.
Ministerul Apararii arata si ca, „În conformitate cu Legea nr. 268 din 01/10/2007 pentru completarea art. 7 din Legea nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, accesul la informaţii clasificate ce constituie secret de stat, respectiv secret de serviciu, potrivit art. 15 lit. d) şi e), este garantat, sub condiţia validării alegerii sau numirii şi a depunerii jurământului, pentru următoarele categorii de persoane: Preşedintele României; primul-ministru; miniştri; deputaţi; senatori, care, în concordanţă cu atribuţiile specifice, sunt îndreptăţite să aibă acces la informaţiile clasificate fără îndeplinirea procedurilor prevăzute la alin. (1)-(3), respectiv la art. 28, în baza unor proceduri interne ale instituţiilor din care aceştia fac parte, avizate de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat, după ce au luat cunoştinţă de responsabilităţile ce le revin privind protecţia informaţiilor clasificate şi au semnat angajamentul scris de păstrare a secretului prevăzut la art. 36 alin. (3).”