Sari direct la conținut

UPDATE Salariul minim crește de la 1 ianuarie între 9 și 23%, în funcție de studii. Vechimea nu e luată în considerare. Pensiile vor fi majorate

HotNews.ro
Viorica Dancila, Foto: Captura Antena 3
Viorica Dancila, Foto: Captura Antena 3

Guvernul a aprobat astăzi majorarea cu 9% a salariului minim brut pe economie de la 1 ianuarie și cu 23,6% pentru cei cu studii superioare. Executivul a renunțat astfel la majorarea salariului minim brut și pentru românii cu o vechime în muncă de minimum 15 ani, așa cum era proiectul inițial. De asemenea, Viorica Dăncilă a calificat, la începutul ședinței de guvern, drept nefondate speculațiile din spațiul public potrivit cărora salariile și pensiile vor fi înghețate, susținând că acestea vor continua să crească în anul viitor.

Astfel, salariul minim brut pe țară ar urma să crească de la 1.900 lei la 2.080, de la 1 ianuarie, ceea ce reprezintă o majorare de 9,47%. Pentru cei cu studii superioare, cu vechime de cel puțin un an, se stabilește un salariu minim de 2.350 lei lunar, ceea ce reprezintă o creștere de 23,6% față de decembrie 2018.

”Salariile vor continua să crească potrivit legii salarizării bugetare adoptate de Parlament. Construcția bugetului pentru anul viitor are în vedere creșterea salariilor în sistemul public cât și veniturile pensionarilor, așa cum este prevăzut în legea pensiilor. Cu alte cuvinte, salariile și pensiile nu vor fi înghețate, ci vor crește. Au apărut în spațiul public informații care ar putea crea confuzie și îngrijorare. Am vrut să pun capăt acestor speculații nefondate”, a spus Dăncilă, la începutul ședinței de guvern.

Aici Nota de Fundamentare si aici Proiectul propriu zis.

Guvernul a renunțat însă la majorarea salariului minim brut lunar pentru românii cu o vechime în muncă de minimum 15 ani, așa cum era prevăzut în proiectul inițial.

Salariul minim brut ar fi urmat să crească, potrivit proiectului inițial, la 2.080 de lei pe lună, pentru toți angajații, cu excepția persoanelor cu studii superioare şi a celor cu minimum 15 ani vechime, pentru care fusese stabilit nivelul de 2.350 de lei pe lună.

La sfârșitul lunii octombrie, ministrul (pe atunci) al Muncii, Lia Olguța Vasilescu scria pe Facebook: „După analiza datelor transmise de Comisia de Prognoza, MMJS lucrează la creşterea salariului minim pe economie încă de la finalul acestui an şi la diferentierea salariului minim in funcţie de studii sau vechimea de peste 15 ani. Aveţi mai jos analiza Comisiei de prognoza şi a MMJS şi calendarul creşterilor”.

Propunerea inițială de a majora salariul minim pentru angajații cu 15 ani vechime a venit din partea șefului Comisiei Naționale de Prognoză, Ion Ghizdeanu, într-un raport care poate fi consultat aici.

CITEȘTE: Guvernul ar putea renunța la mărirea salariului minim pentru cei cu peste 15 ani vechime. Rămâne valabilă majorarea pentru cei cu studii superioare

Comentarii

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro