Sari direct la conținut

Ursula von der Leyen: Polonia și Ungaria să meargă cu statul de drept la Curtea Europeană de Justiție și să nu mai blocheze banii europeni

HotNews.ro
Ursula von der Leyen, Foto: Olivier Hoslet / AFP / Profimedia Images
Ursula von der Leyen, Foto: Olivier Hoslet / AFP / Profimedia Images

Polonia și Ungaria ar trebui să se adreseze Curții Europene de Justiție în ce privește legătura dintre accesarea banilor europeni și statul de drept în loc să blocheze bugetul UE pentru perioada 2021-2027 și planul de relansare economică, a declarat miercuri președintele executivului european Ursula von der Leyen.

Sugestia făcută de președintele Comisiei Europene este, de altfel, una dintre variantele discutate informal de către oficialii UE pentru a depăși impasul generat de veto-ul Poloniei și Ungariei, opoziție care blochează 1,8 trilioane de euro, bani destinați redresării economice în cele 27 de state membre.

Adresându-se Parlamentului European, Ursula von der Leyen a subliniat că decizia UE de a condiționa accesarea fondurilor de respectarea statului de drept este menită să protejeze banii de la bugetul european.

„Vorbim despre încălcarea statului de drept ceea ce periclitează bugetul UE și nu numai” a declarat Ursula von der Leyen. ”Este foarte greu să îți imaginezi că există cineva în Europa care se opune unui astfel de principiu”, a adăugat ea.

Polonia și Ungaria, care se află formal sub investigarea UE pentru încălcarea independenței instanțelor, a presei și a organizațiilor non-guvernamentale, se tem că vor pierde accesul la zeci de miliarde de euro în următorii șapte ani.

”Oricine este încă în dubiu are calea liberă. Poate merge la Curtea Europeană de Justiție și să permită testarea acestor reguli în fața instanței. Acela este locul unde, de obicei, sunt tranșate diferențele de opinie în materie de texte legislative”, a mai insistat Ursula von der Leyen.

Ungaria şi Polonia, care au semnalat în mai multe rânduri că nu sunt de acord cu noul mecanism privind respectarea normelor statului de drept, au blocat o procedură necesară adoptării Bugetului multianual comunitar şi Planului european de relansare economică.

Preşedinţia germană a Consiliului UE tocmai a ajuns la un acord cu Parlamentul European privind bugetul comunitar pentru perioada 2021-2027. Dar, pentru a intra în vigoare, proiectul de buget multianual, în valoare de 1.074,3 miliarde de euro, şi Fondul de relansare de 750 de miliarde de euro trebuie aprobate formal de Parlamentul European şi de Consiliul UE. Votul în Consiliul UE este prin unanimitate, astfel că un singur stat membru poate bloca adoptarea deciziei.

Premierul ungar Viktor Orban a cerut Germaniei să nu lege bugetul Uniunii Europene de respectarea statului de drept în blocul comunitar, afirmând că să i se ceară să susțină o asemenea inițiativă ar fi ca și când i s-ar cere „suicidul”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro