Utile: Alimente cu reputatie proasta, dar bune la slabit; Cinci lucruri surprinzatoare care iti strica starea de spirit; Painea neagra si cerealele integrale previn cancerul intestinal; Prea multa sare creste tensiunea, prea putina creste colesterolul
Alimente cu reputatie proasta, dar bune la slabit. Friptura de porc sau de vita poate fi la fel de slaba ca si cea de pui. Ouale amana foamea, iar pastele integrale slabesc incet. In toata nebunia dietelor, au capatat reputatie proasta si alimente care nu sunt atat de pacatoase, mai ales daca sunt consumate cu moderatie. Ouale. Au fost mult timp considerate alimente nesanatoase, pentru ca sunt bogate in colesterol care ingroasa vasele de sange. O vorba veche spune ca oul la micul-dejun e medicament, la pranz e aliment si seara e otrava. Desi usor exagerata, medicii sunt de acord cu zicala. „Un ou are putine calorii, cam 80, dar cam mult colesterol. Trei oua pe zi fac plinul zilnic de colesterol, dar nici nu avem de ce sa depasim aceasta limita. In rest, depinde foarte mult de modul de preparare: cu cat este supus tratamentului termic, cu atat devine mai greu de digerat. „Oul fiert tare e foarte bogat in proteine de cea mai buna calitate si bun la micul-dejun pentru ca amana senzatia de foame. Omleta sau ouale ochiuri cad mai greu la stomac”, explica medicul nutritionist Lygia Alexandrescu, scrie EVZ.
Cinci lucruri surprinzatoare care iti strica starea de spirit. Pe langa problemele de serviciu, de cuplu ori pierderea cuiva drag, episoadele depresive pot fi declansate de activitati si de lucruri la care nu ne asteptam. Iata-le pe cele mai frecvente dintre acestea! Studiile au aratat ca oamenii care traiesc in mediul urban au un risc cu 39% mai mare de a suferi de tulburari depresive decat cei din mediul rural. Explicatia oferita de un studiu publicat recent in revista „Nature” este ca orasenii au o activitate mai intensa in zona din creier care gestioneaza situatiile tensionate si care ne ajuta sa ne adaptam la stres. Astfel, cu cat solicitam mai mult aceasta zona din creier, cu atat riscul de afectiuni psihiatrice este mai mare, atrag atentia specialistii. Ei ne recomanda ca, macar din cand in cand, sa mergem in zone rurale, pentru a ne odihni, anunta Adevarul.
Painea neagra si cerealele integrale previn cancerul intestinal. Fructele si legumele nu au efect in prevenirea cancerului intestinal, cum se credea pana in prezent. La aceasta concluzie au ajuns oamenii de stiinta de la Imperial College London si de la University of Leeds. Potrivit cercetatorilor britanici, painea neagra si cerealele integrale sunt singurele care diminueaza predispozitia la aceasta boala. Pentru a scadea riscul aparitiei cancerului intestinal, este indicat sa mancam painea neagra sau cerealele integrale de trei ori pe zi, se arata in cercetare. Acelasi studiu sustine ca daca respectam aceasta regula, scadem predispozitia la aceasta afectiune cu o cincime. Persoanele care mananca zilnic 10 grame de astfel de alimente isi pot diminua predispozitia cu 10%. Cerealele integrale reprezinta o alegere benefica pentru o alimentatie echilibrata deoarece sunt o sursa importanta de nutrienti, precum fibre, vitamine, minerale, antioxidanti, esentiali in alimentatia tuturor persoanelor, indiferent de varsta. In plus, ele sunt bogate in nutrienti cu proprietati antioxidante, precum vitamina E si seleniu, care se gasesc in germenul bobului de grau, informeaza Gandul.
Prea multa sare creste tensiunea, prea putina creste colesterolul. Pana acum medicii au sfatuit sa fie evitat consumul de sare si pe alocuri chiar redus, pentru ca dieta bogata in sodiu poate creste mult tensiunea arteriala. Mai nou, un grup de cercetatori din Danemarca, sustine ca reducerea consumului de sare duce la cresterea nivelului colesterolului din organism. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Copenhaga au o noua ipoteza: reducerea consumului de sare poate favoriza decesul pacientilor cu probleme cardiace din cauza cresterii colesterolului. Dupa ce au evaluat 67 de studii anterioare, adica peste 40.000 de cazuri, au ajuns la concluzia ca aportul redus de sare in dieta zilnica a provocat o crestere de la 2,5% a nivelului colesterolului si cu 7% a nivelului de grasime corporala ce poate cauza cheaguri de sange, scrie Libertatea.
Rodia, elixir al tineretii. Consumul regulat de rodii amana imbatranirea si previne bolile cronice, arata un studiu recent al cercetatorilor spanioli. Oamenii de stiinta sustin ca fructul de origine asiatica are proprietati de elixir al tineretii. Studiul, realizat de un laborator privat din Murcia, Spania, a aratat ca procesul de imbatranire al ADN-ului poate fi incetinit in urma consumului de rodii. Un extract din acest fruct, sub forma de capsula, a fost administrat zilnic unui numar de 60 de voluntari. Cercetatorii au monitorizat activitatea substantelor chimice din corpul acestora, precum si al altora carora li s-a administrat o capsula placebo. Au descoperit o descrestere semnificativa a unui marker asociat cu leziunile de la nivelul celulelor, care pot afecta functionarea creierului, muschilor, ficatului si rinichilor si pot duce la aparitia semnelor imbatraniri la nivelul pielii. Potrivit cercetatorilor, aceasta descrestere incetineste oxidarea ADN-ului celulelor, care are loc in mod natural odata cu trecerea timpului. Substanta miraculoasa se gaseste in cantitati mici in sucul de rodii si mai mari in coaja si miezul alb al fructului, care au fost folosite pentru creearea unei bauturi si a unei pilule, anunta EVZ.
Crononutritia iti da ora exacta in dieta. Beneficiem la maximum de calitatile unor alimente daca le mancam in anumite momente ale zilei. Aplicand principiile nutritiei in functie de momentul zilei, poti fi mai sanatos, mai zvelt si mai plin de energie! Cu totii stim ca nu este bine sa mancam oua seara, asa cum stim ca nici ciocolata nu e buna la ore tarzii, pentru ca ne strica somnul si dintii. Si nici nu ne-ar trece prin minte sa mancam cartofi la micul dejun. Toate acestea au o explicatie stiintifica: metabolismul nostru are un ritm propriu, iar alimentele pe care le consumam se pliaza mai bine sau mai prost acestui ceas interior. Conceptul de crononutritie a fost introdus in 1986, de nutritionistul Alain Delabos si presupune o alimentatie in functie de ritmul natural al organismului si al secretiilor sale enzimatice. Departe de a fi o dieta, metoda ajuta la obtinerea unei greutati normale si la prevenirea unor boli precum hipercolesterolemia, diabetul zaharat si bolile cardiovasculare, informeaza Adevarul.