Utile: Boli de vacanta. Cum le poti trata ad-hoc; Fertilizarea in vitro, risc de cancer pentru femeile tinere; Consumul de zmeura este recomandat in cazul arsurilor la stomac; In curand, vom trata eficient depresia: cu pastile din narcise galbene
Boli de vacanta. Cum le poti trata ad-hoc. O simpla indigestie este de ajuns sa puna punct celui mai frumos sejur. Igiena riguroasa, protectia adecvata si o borseta cu medicamente va vor scuti de neplaceri. Trecerea la un mediu nou si curiozitatea culinara poate transforma vacanta intr-un cosmar, mai ales daca nu stim cum sa ne protejam. Iata care sunt cel mai des intalnite probleme si ce putem face pentru a le evita. Raul de miscare „Apare datorita discrepantei dintre stimulii vizuali si vestibulari, adica simtul echilibrului”, explica medicul de familie Calin Ciubotaru. Daca sunteti dintre cei sensibili aflati ca antivomitivele ajuta si la raul de miscare. De asemenea, puteti evita neplacerile daca nu cititi si daca va tineti departe de mancarurile grele. Diareea turistului este una dintre cele mai frecvente probleme care afecteaza circa 50% dintre turisti. „Noi avem o flora digestiva proprie, specifica mediului in care traim, iar cand ne intalnim cu flora de acolo apar infectiile intestinale”. Cea mai sigura metoda de a evita diareea este o igiena corespunzatoare. Mancati alimente bine pregatite, spalati temeinic fructele si beti doar apa imbuteliata. „O gura de whiskey sau votca, dupa masa, ajuta. Alcoolul are efect dezinfectatat si diminueaza impactul”, mai spune medicul, scrie EVZ.
Fertilizarea in vitro, risc de cancer pentru femeile tinere. Procedurile FIV ar putea creste riscul de tumori mamare in cazul tinerelor de 24 de ani, arata un studiu australian. Femeile care trec printr-o fertilizare in vitro (FIV) in jurul varstei de 24 de ani au un risc de cancer mamar cu 56% mai mare decat cele care suporta alte tratamente de crestere a fertilitatii. Aceasta este concluzia oamenilor de stiinta australieni de la Universitatea de Vest. Riscul de tumori mamare maligne scade insa pe masura ce femeile inainteaza in varsta, astfel ca atinge un prag minim la varsta de 40 de ani, spun specialistii. Potrivit cercetatorilor, riscul de cancer mamar la femeile tinere care trec prin proceduri de fertilizare in vitro are drept cauza nivelul crescut de estrogen (hormon sexual feminin) din sange in timpul ciclurilor FIV. La studiu au participat 21.025 de femei cu varste intre 20 si 40 de ani care au apelat la FIV intre 1983 si 2002. Rezultatele trebuie confirmate prin studii suplimentare, fiindca din cercetarea australiana nu rezulta cu certitudine ca riscul de cancer este dat doar de procedurile de fertilizare in vitro. „Este posibil, de exemplu, ca femeile tinere care au avut nevoie de FIV sa prezinte o tulburare care, pe langa faptul ca le scade fertilitatea, sa le creasca si riscul de cancer mamar”, este de parere Louise Stewart, autoarea studiului, anunta Adevarul.
Baile cu tarate alunga senzatia de picioare grele. Pentru multe persoane, odata cu temperaturile caniculare, apar durerile de glezne, de gambe si senzatia de picioare grele. Cele mai afectate sunt femeile, din cauza dezechilibrelor hormonale. Liliana Simidon, specialistul Libertatii, iti spune cum debuteaza aceasta problema si cum o poti trata. Cele mai cunoscute sunt baile cu tarate. Seara, cand te linistesti dupa o zi intreaga de umblat, ai dureri puternice, junghiuri, care atunci cand te culci iti pot perturba somnul. „Vinovatii” ar fi temperaturile foarte ridicate, expunerea excesiva la soare, sedentarismul si greutatea excesiva. In aceste conditii, circulatia sangelui cunoaste o incetinire, deseurile sangvine (toxinele) care ar trebui drenate si eliminate stagneaza la nivelul picioarelor. Tocmai de aici apare senzatia de greutate a picioarelor. Lipsa miscarii aduce grave prejudicii bunei functionari a muschilor si a circulatiei sangvine, informeaza Libertatea.
Consumul de zmeura este recomandat in cazul arsurilor la stomac. Zmeura are un continut bogat de minerale, vitamine si pectine, fiind recomandata in cazul arsurilor la stomac si al ulcerului, cu conditia sa fie consumata fara zahar. De asemenea, zmeura contine acid elagic, iar acesta previne distrugerea membranei celulare. Zmeura are in concentratie anumite elemente antitumorale care ar putea preveni cancerul bucal, drept urmare oamenii de stiinta din Statele Unite ale Americii testeaza un gel pe baza de zmeura. Beneficiile zmeurei asupra organismului sunt numeroase, aceasta ajuta la tratarea cistitei, febrei, hipertensiunii arteriale si diabetului. In cazul diabetului, specialistii recomanda curele cu zmeura pe o perioada mai lunga de timp. In acelasi timp, acest fruct stabilizeaza glicemia si stimuleaza pancreasul. Pe de alta parte, siropul de zmeura este un remediu excelent in tratarea afectiunilor pulmonare sau in caz de raceala. Zmeura este eficienta chiar si in curele de slabire, scrie EVZ.
In curand, vom trata eficient depresia: cu pastile din narcise galbene. Compusi din doua specii sud-africane de ghiocei si de narcise galbene ar putea sta la baza viitoarelor tratamente impotriva depresiei, potrivit cercetatorilor de la Universitatea din Copenhaga. Oamenii de stiinta danezi au observat ca unele substante din speciile Crinum si Cyrtanthus pot trece de bariera proteica de la nivelul creierului, actionand asemenea unor neurotransmitatori. „Am examinat diversi compusi prin prisma influentei pe care o exercita asupra proteinelor ce transporta substante la nivel cerebral. Am observat ca o serie de compusi din aceste plante reusesc sa se furiseze, pur si simplu, prin acea bariera proteica”, a explicat profesorul Birger Brodin pentru „Jurnalul de Farmacie si de Farmacologie”, anunta Adevarul.
Ochelarii de soare, obligatorii de la varsta de 3 ani! Protejati-le pielea impotriva razelor soarelui, spun specialistii cand vine vorba de copii. Dar nu doar medicii dermatologi ne atentioneaza! Oftalmologii spun ca ochelarii de soare sunt obligatorii inca de la varsta de 3 ani. Copiii sunt cei mai vulnerabili la razele puternice ale soarelui! De aceea, specialistii sfatuiesc parintii sa nu omita protectia ochilor copiilor. Insa aceasta trebuie facuta prin ochelari de calitate. Medicii spun ca in timpul verii razele UV sunt de trei ori mai puternice decat iarna. Iar o pereche de ochelari de soare ar trebui sa blocheze pana la 90% din lumina vizibila si pana la 100% din razele ultraviolete, informeaza Click.