Utile: Bolile musculo-scheletice, o povara pentru angajati; Uita-te in oglinda ca sa vezi de ce suferi; Ceaiul din cozi de cirese, bun diuretic; Nu mananci si nu poti dormi? Suferi de depresie
Astmul bronsic, tratat prin exercitii de respiratie. O tehnica mai putin cunoscuta de tratament a astmului bronsic este metoda Buteyko, numita dupa doctorul rus care a descoperit o modalitate prin care ajuta pacientii sa respire mai usor. Dr. Laura Bara, medic specializat in medicina sportiva, ne-a impartasit lucruri surprinzatoare despre descoperirile doctorului Buteyko. Acesta a observat ca mai multi astmatici aveau un ritm respirator disfunctional. In repaus, bolnavii respirau mult mai rapid si mult mai profund decat cei sanatosi si, in cursul unei crize, ei faceau si mai mult efort de a respira, ceea ce le accentua problema. Dr. Buteyko a sugerat pacientilor sa reduca frecventa si volumul suflului, ajungand la un ritm normal, de 12-16 respiratii pe minut. Astfel, simptomele au scazut considerabil in intensitate sau chiar au disparut. Continuarea in Libertatea.
Bolile musculo-scheletice, o povara pentru angajati. Afectiunile musculo-scheletice, precum artrita reumatoida si afectiunile lombare, ingradesc din ce in ce mai mult accesul angajatilor la piata muncii din Romania si din Europa. Din ce in ce mai multi romani raporteaza, in fiecare an, dureri de spate si dureri musculare la nivelul gatului, umerilor si al membrelor superioare cauzate de locul de munca. Aceste dureri musculo-scheletice reprezinta cauza pentru aproximativ 22% din zilele de absenta inregistrate pe piata muncii, devenind o problema majora de sanatate a fortei de munca din Romania. Aceasta este concluzia unui raport realizat in cadrul proiectului „Fit for Work-Romania” (Apt pentru munca) de catre Organizatia Work Foundation, raport ce atrage atentia asupra ingradirii accesului la munca din cauza acestor afectiuni cu impact direct asupra productivitatii economiei romanesti. „Persoanele care sufera de aceste afectiuni sunt in continuare capabile sa fie foarte productive la locul de munca, dar multe dintre ele parasesc prematur piata muncii din cauza problemelor de sanatate – ceea ce ii costa pe angajatori, dar si Guvernul roman sume considerabile, ca urmare a productivitatii pierdute”, declara dr. Catalin Codreanu, presedintele Ligii Romane contra Reumatismului. „Acest lucru poate fi preintampinat prin diagnosticare precoce si tratament, asociat cu un angajament din partea medicilor, a factorilor de decizie din domeniul sanatatii si a angajatorilor de a sprijini lucratorii sa-si pastreze sau sa se reintoarca la locul de munca”, adauga doctorul, noteaza Romania Libera.
Nu mananci si nu poti dormi? Suferi de depresie. O pasa proasta, un moment de tristete. Am trecut cu totii prin asta, mai ales toamna. Si totusi, de cele mai multe ori nu este vorba despre o simpla tristete, ci de o boala grava, care afecteaza in acest moment 350 de milioane de oameni din intreaga lume. „Un sentiment prelungit de tristete, care persista doua saptamani sau mai mult”, aceasta este definitia oficiala a depresiei. E normal, totusi, sa trecem prin pase proaste? Mai ales acum, toamna, cand zilele sunt mai scurte, soarele straluceste mai putin, iar gandurile negre ne viziteaza din ce in ce mai des? Unde se termina melancolia de toamna si incepe depresia? „Vorbim despre depresie atunci cand nu ne mai putem bucura de nimeni si de nimic, nu mai putem nici sa radem, nici sa plangem”, spune psihologul Ursula Nuber, citata de cotidianul german Bild. „Persoanele afectate au probleme cu somnul, mananca fie prea putin, fie prea mult, se misca parca in reluare, reusesc foarte greu sa duca la indeplinire sarcinile zilnice – cum sunt cumparaturile sau spalatul parului -, iar viata li se pare lipsita de sens. Unele simptome se pot manifesta mai putin vizibil, insa cel mai evident este faptul ca aceste persoane nu se mai bucura de nimic”, ᅡexplica specialistul, anunta Click.
Uleiurile volatile pot ameliora problemele dentare. Cuisoarele calmeaza durerile de dinti. Fie ca ajungeti acasa, dupa o zi stresanta, cu durere de cap, fie ca v-ati pricopsit cu o durere de dinti sau cu o raceala din cauza frigului, puteti ameliora problemele cu ajutorul aromaterapiei, macar pana veti putea ajunge la doctor. Gill Farrer-Halls sustine in volumul „Totul despre aromaterapie”, ca uleiurile esentiale pot fi de ajutor in tratarea durerilor, a sinuzitei si chiar a loviturilor. Dureri de cap si migrene – Pregatiti o compresa rece cu levantica si menta, aplicati-o pe frunte si asezati-va in pat, intr-o incapere intunecoasa. Beti un ceai calmant de tei, verbina, musetel sau melisa si masati-va ceafa cu trei picaturi de maghiran amestecate cu 5 ml (o lingurita) de ulei de baza. Masajul va incalzi zona si va alunga stresul si tensiunea, principalele cauze ale migrenelor si va atenua durerile. Continuarea in Libertatea.
Ceaiul din cozi de cirese, bun diuretic. Zilele reci de toamna readuc in actualitate nu doar racelile si gripele, dar si infectiile urinare. Datorita actiunii sale puternic antiinflamatoare si diuretice, ceaiul din cozi de cirese este recomandat in tratamentul acestor afectiuni (nefrite, pielonefrite, cistite, uretrite). Poate fi folosit simplu sau in combinatie cu alte plante care ii potenteaza efectul diuretic, precum matasea porumbului, pirul sau coada calului. Se prepara un decoct din doua lingurite de codite uscate la jumatate de litru de apa. Se fierb la foc mic timp de 10 minute apoi se lasa 20 de minute. Se filtreaza si se consuma intre mese, in 3-4 reprize, noteaza Click.
Uita-te in oglinda ca sa vezi de ce suferi. Chipul iti poate oferi indicii importante ale unor boli deja existente sau ale unora care sunt in curs de dezvoltare in organism. Trebuie doar sa te uiti cu atentie in oglinda si sa-ti examinezi fata. Riduri adanci – oase slabe Oasele si pielea au in compozitie colagen. Cum lipsa de colagen contribuie la aparitia ridurilor, trebuie sa te gandesti sa te duci la un control daca observi niste riduri adanci pe fata. Pleoape cazute – paralizie faciala Paralizia faciala face dificila deschiderea ochilor si poate duce si la „caderea” gurii. Paralizia fetei provoaca inflamarea unui nerv care afecteaza transmiterea mesajelor de la creier catre muschii fetei. Continuarea in Libertatea.