Utile: Cafeaua si painea prajita cresc rezistenta organismului la efort; Retetele mancarurilor pe care sa le prepari in aceste zile si beneficiile lor asupra sanatatii; Atentie la ingredientele produselor de post; Copiii cu tati fumatori prezinta un risc mai mare de a se imbolnavi de leucemie
Cafeaua si painea prajita cresc rezistenta organismului la efort. Combinatia de cafea si paine prajita poate imbunatati performantele sportive. Amestecul de cofeina si carbohidrati creste rezistenta organismului la efort si stimuleaza capacitatea fizica. O ceasca de cafea si o felie de paine prajita ajuta organismul sa faca mult mai bine fata eforturilor fizice, spun oamenii de stiinta englezi de la Universitatea Sheffield Hallam, scrie Daily Mail. Acestia au ajuns la aceasta concluzie, dupa ce au efectuat o cercetare care a implicat opt participanti, cu varste cuprinse intre 18 si 22 de ani. Voluntarilor li s-a cerut sa joace trei meciuri de fotbal, inaintea carora li s-au dat sa consume substante diferite, dupa care performantele lor pe teren au fost evaluate, scrie Gandul.
Atentie la ingredientele produselor de post! Perioada de retinere de la alimentele de origine animala de dinaintea Craciunului este extrem de benefica pentru organism. Totusi, nu orice produs de post este sanatos. Iata la ce trebuie sa fii atent atunci cand postesti. Pe langa multiplele beneficii de ordin spiritual, postul poate sa aiba si efect terapeutic, ajutandu-ne sa scapam de toxinele acumulate prin consumul de alimente de origine animala. De altfel, unele persoane postesc si pentru a-si reface echilibrul organismului si, uneori, pentru a slabi. Insa multe produse de post de pe piata au efect contrar, fiind doldora de sare, de E-uri si de calorii. Soia este unul dintre cei mai buni inlocuitori ai carnii in perioada de post, fiindca aduce necesarul de proteine, dar si de fibre alimentare, de lecitina, de fosfolipide (grasimi „bune”) si antioxidanti de tipul izoflavonelor (previn bolile cardiovasculare, osteoporoza si atenueaza simptomele menopauzei). Insa trebuie sa citesti cu atentie eticheta inainte de a o cumpara, pentru a te asigura ca nu provine din culturi de soia modificata genetic. Atunci cand nivelul organismelor modificate genetic depaseste 0,9% din totalul compozitiei unui produs alimentar, producatorul este obligat sa treaca acest lucru pe eticheta, anunta Adevarul.
Retetele mancarurilor pe care sa le prepari in aceste zile si beneficiile lor asupra sanatatii. Mai sunt cateva zile de post, timp in care e important sa-ti fortifici rezistenta organismului pentru zilele de sarbatoare cand il vei supune la excese. Din fericire, ai o multime de alternative la preparatele de dulce. Prezentam astazi, cateva retete culinare care iti imbunatatesc sanatatea inainte de Craciun si Revelion, informeaza Cancan.
Afla care sunt pericolele culinare de Sarbatori! Bunatatile de pe mesele imbelsugate de Sarbatori pot deveni adevarate ispite. Pentru a nu risca sa ajungeti la spital din cauza exceselor, specialistii revistei Libertatea pentru femei va invata ce ar trebui sa faceti. V-ati fi gandit ca starea de epuizare fizica sau psihica se poate vedea pe piele? Agitatia si oboseala cauzate de febra pregatirilor de Sarbatori pot declansa si agrava leziunile provocate de psoriazis, mai ales daca sunteti tentati sa consumati alcool. Si alergiile, stiute sau nestiute, se pot manifesta la nivelul pielii, in special dupa mesele copioase. Prin urmare, persoanele care au mai suferit alergii ar trebui sa fie atente la mancarurile care contin tocatura, maioneza, peste, fructe de mare, dar si la icre sau la afumaturi, scrie Libertatea.
Copiii cu tati fumatori prezinta un risc mai mare de a se imbolnavi de leucemie. Barbatii care fumeaza in perioada conceperii unui copil pun in pericol sanatatea bebelusului, care, potrivit unui studiu recent, va prezenta un risc cu 15% mai mare de a se imbolnavi de leucemie. Descoperirea a fost facuta de un grup de oameni de stiinta de la Institutul Telethon de Cercetarea Sanatatii Copilului din Australia. Acestia au intervievat familiile a aproape 400 de copii bolnavi de leucemie acuta limfoblastica, cea mai frecventa forma de cancer la copii, si a altor 800 de copii sanatosi. Varsta micutilor, indiferent de starea lor de sanatate, era aproximativ aceeasi. Daca obiceiul mamelor de a fuma in perioada conceptiei nu a influentat riscul de cancer al copiilor, nu acelasi lucru se poate spune despre viciul tatilor. Expertii cred ca toxinele din tigari afecteaza ADN-ul spermatozoizilor si copiii fumatorilor au sanse ridicate de a dezvolta maladia, anunta Gandul.
Cum se aleg corect anticonceptionalele. Desi le poti cumpara de la farmacie fara prescriptie medicala, pilulele anticonceptionale ar trebui sa se aleaga cu ajutorul medicului. Pe piata exista doua tipuri de anticonceptionale: pilula combinata, numita si pilula estroprogestativa, care contine hormonii estrogen si progesteron, si pilula care contine doar progesteron, numita si pilula progestativa. Specialistii spun ca sunt de preferat anticonceptionalele cu doze mici de hormoni, deoarece au efecte adverse mai putine si sunt mai bine tolerate de organism. Decizia de a folosi un anumit tip de anticonceptionale se ia tinand cont de rezultatele unor analize de sange si de anamneza, o discutie cu medicul despre istoricul medical personal si al familiei. Mai mult, se iau in calcul si factorii de stil de viata. De exemplu, femeile sanatoase, care nu fumeaza si care au pana in 35 de ani pot lua fara riscuri pilule combinate estroprogestative, informeaza Adevarul.