Sari direct la conținut

Utile: Cand ar trebui sa ne ingrijoreze ciupiturile de tantari; Efecte nocive ale indulcitorilor artificiali; Sexul poate provoca dureri de cap. Lista cauzelor neobisnuite pentru aparitia migrenelor

HotNews.ro
Utile, Foto: Colaj foto
Utile, Foto: Colaj foto

Efecte nocive ale indulcitorilor artificiali. Folosite in exces, aspartamul si zaharina pot deregla apetitul alimentar si pot da probleme digestive, favorizand chiar aparitia cancerului. Produsele care contin indulcitori artificiali ar trebui consumate doar de diabetici si fara sa se depaseasca doza zilnica permisa, spun specialistii. Orice aliment de tip „light” contine inlocuitori artificiali ai zaharului, fie ca este vorba despre produse de cofetarie (biscuiti, napolitane, prajituri sau ciocolata), despre bauturi racoritoare carbogazoase sau necarbogazoase ori despre cele energizante. Acesti indulcitori pot fi fara calorii, iar aici pot fi incluse zaharina (E954), aspartamul (E 951), acesulfamul-K, sucraloza (E 955) si ciclamatii de calciu ori de sodiu sau acidul ciclamic (E 952), scrie Adevarul.

Trucuri pentru a tine copiii ocupati in masina, la drum lung. Daca mergeti in vacanta cu masina si aveti de parcurs multi kilometri, inarmati-va cu rabdare. Micutii nu o au, asa ca va vor bombarda cu intrebari. Propuneti-le cateva jocuri distractive. Pentru ca timpul sa treaca mai repede, inventati povesti in care personajele principale sa fie chiar copiii, prietenii lor ori animalele lor preferate. Cand drumul cu masina este mai lung decat traseul acasa-parc, cei mici intreaba, la fiecare zece minute, „Tati/ mami, mai e mult?”. Ca sa nu va incepeti concediul raspunzand la fel de des la aceasta intrebare, surpindeti- va micutii cu cateva jocuri. Pe langa faptul ca ii va distra calatoria, le veti pune imaginatia la treaba si vor invata lucruri noi, scrie EVZ.

Masuri eficiente contra insolatiei. Copiii, varstnicii si bolnavii cronic sunt cei mai vulnerabili la efectele nocive ale soarelui. Folosirea unei palarii dintr-o tesatura usoara si densa, hidratarea si evitarea iesirii din casa la orele de varf reprezinta principalele masuri de prevenire a insolatiei. Organismul copiilor este incomplet maturizat pentru a-si regla eficient temperatura. In cazul varstnicilor, aceste mecanisme nu mai functioneaza corespunzator, uneori si din cauza bolilor supraadaugate varstei. La risc sunt si persoanele care sufera de afectiuni cronice: diabet zaharat, boli cardiovasculare, hipertiroidism, dar si boli ale pielii si ale glandelor sudoripare care scad capacitatea organismului de a transpira. Si tratamentele cu neuroleptice, folosite in psihiatrie, cresc riscul de insolatii, scrie Adevarul.

Cand ar trebui sa ne ingrijoreze ciupiturile de tantari. Ciupiturile de tantar pot duce si la aparitia problemelor grave de sanatate, nu doar la un disconfort intens provoca de senzatia de mancarime, avertizeaza medicii. „Desi nu provoaca alergii sau socuri anafilactice, tantarii pot transmite parazitul Plasmodium, care da malarie, si virusul West Nile. In plus, aceste insecte pot transmite si virusul febrei galbene. Copiii sunt cei care au cel mai mult de suferit de pe urma unei intepaturi de tantar, deoarece aceasta poate da o alterare a starii de sanatate cu febra si frisoane”, spune medicul dermatolog Mihaela Leventer, potrivit Gandul.

Top 10 fructe si legume de sezon. Caisele, zmeura, pepenele rosu ori cel galben, rosiile, castravetii, vinetele sunt bogate in nutrienti, dar previn si o serie de afectiuni. Nutritionistii ne recomanda sa profitam de oferta variata a pietelor si sa mancam cat mai multe fructe si legume. Cu atat mai mult in zilele caniculare, pentru ca sunt ideale pentru hidratare. Integral in Adevarul.

Sexul poate provoca dureri de cap. Lista cauzelor neobisnuite pentru aparitia migrenelor. Atunci cand ne doare capul suntem tentati sa ne indopam cu analgezice. Medicii recomanda ca, inainte sa recurgem la acest gest, sa incercam sa identificam cauza care a provocat migrena, deoarece aceasta metoda ne ajuta sa prevenim pe viitor aparitia durerilor de cap, informeaza Daily Mail. Migrenele reprezinta una dintre cele mai comune afectiuni, care „ataca” indiferent de varsta si sex, dupa cum spune Giles Elrington, medic neurolog de la London Migraine Clinic. Potrivit specialistului, persoanele care se confrunta cu aceasta problema de sanatate refuza sa apeleze la medic, fapt ce poate avea repercusiuni grave asupra sanatatii. Durerile de cap au aceeasi explicatie fiziologica, sustine expertului. „Un circuit electric aflat in partea din spate a creierului se declanseaza incorect, producand durerea, explica neurologul. Ganditi-va la o alarma de incendiu care izbucneste in absenta focului”, spune Elrington, potrivit Gandul.

Remedii contra pietrelor la rinichi. Macesul, mesteacanul si matasea de porumb se numara printre plantele care favorizeaza eliminarea calculilor renali si previn formarea altora noi. Persoanele care se confrunta cu litiaza renala pot folosi, ca adjuvant la tratamentul clasic, remedii naturale cu efect diuretic si antiinflamator. Aproximativ 10% din oameni fac, la un moment dat in cursul vietii, pietre la rinichi. Barbatii sunt de trei ori mai predispusi catre astfel de probleme decat femeile, arata cele mai noi statistici. Specialistii au constatat ca jumatate dintre cei care s-au tratat de litiaza renala se confrunta cu recidive in urmatorii cinci ani daca nu iau masuri de prevenire. O solutie eficienta in acest sens sunt unele remedii din plante cu proprietati diuretice, antiseptice, antiinflamatoare si antispastice, acestea ajutand la dizolvarea pietrelor, la eliminarea, precum si la prevenirea formarii lor, scrie Adevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro