Utile: Ce legatura exista intre cafea si fertilitatea femeilor; Trei motive pentru care devii mai destept la batranete; De cate ore de somn are nevoie un copil pentru a nu deveni obez; Diabetul de tip 2 poate fi automonitorizat
Ce legatura exista intre cafea si fertilitatea femeilor. Femeile care beau multa cafea prezinta un risc crescut de a nu ramane insarcinate. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de oamenii de stiinta de la Scoala de Medicina din cadrul Universitatii Reno, din Nevada, Statele Unite ale Americii, informeaza site-ul healthveda.com. Desi se cunostea despre cafea ca reduce fertilitatea femeilor, cercetatorii nu au putut explica mecanismul prin care cofeina actioneaza asupra fertilitatii. Studiile anterioare au demonstrat ca femeile care beau mai mult de patru cesti de cafea pe zi prezinta un risc de 75% sa nu ramana insarcinate. Potrivit rezultatelor studiului american, cafeaua are capacitatea de a inhiba contractiile trompei uterine, a carei functie este de a asigura circulatia ovulului matur catre uter. Potrivit specialistilor, in trompa uterina se desfasoara procesul de fertilizare a ovulului de catre spermatozoizi, scrie Gandul.
Copiii, afectati de societatea moderna. Lipsa de timp si de atentie, dar si exemplul nepotrivit pe care il dau unii parinti provoaca celor mici probleme de ordin fizic si psihic. Statisticile arata ca majoritatea copiilor afectati de obezitate provin din mediul urban. Iar patru din cinci copii obezi nu reusesc niciodata sa ajunga la o greutate normala. Stilul de viata modern isi pune amprenta asupra dezvoltarii copiilor inca din cele noua luni de viata intrauterina. Ingrijorator de multe femei fumeaza in timpul sarcinii, expunandu-si astfel viitorii copii unui risc crescut de malformatii si de tulburari cerebrale. In plus, tot mai putine femei isi hranesc bebelusii exclusiv la san timp de sase luni, dupa cum recomanda Organizatia Mondiala a Sanatatii, anunta Adevarul.
Trei motive pentru care devii mai destept la batranete. Nu trebuie sa fim tristi ca albim sau cand simtim cum trec anii pe langa noi. La batranete apar si lucruri bune. Ca de exemplu devenim mai destepti. Informatia apare intr-un volum publicat de Barbara Strauch, editor la New York Times. Bazandu-se pe cele mai recente cercetari in domeniu, Barbara Strauch arata in “The Secret Life of the Grown-Up Brain: The Surprising Talents of the Middle-Aged Mind” (Viata secreta a creierului matur: Talentele surprinzatoare ale mintii la varsta mijlocie) ca la batranete apare o agilitate intelectuala de invidiat. Iata motivele pentru care, in aceasta perioada a vietii, activitatea cerebrala este imbunatatita si moduri prin care o poti aduce la cel mai bun nivel, informeaza Libertatea.
De cate ore de somn are nevoie un copil pentru a nu deveni obez. Copiii care nu se odihnesc corespunzator varstei lor prezinta un risc crescut de a deveni obezi, este concluzia oamenilor de stiinta de la Universitatea din Otago, Noua Zeelanda. Specialistii sustin ca un somn inadecvat are un impact semnificativ si asupra atentiei, memoriei, comportamentului si performantei scolare, informeaza Daily Mail. Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii au monitorizat un grup de aproximativ 250 de copii, cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani, carora a trebuit sa le fie masurata greutatea, stratul adipos si inaltimea, la un interval de sase luni. Obiceiurile de somn ale copiilor si nivelul de activitate fizica al acestora au fost inregistrate la varstele de trei, patru si cinci ani. Cercetatorii au descoperit ca acei copii care au dormit mai putin in anii anteriori prezentau un risc mai mare de a avea un indice al masei corporale crescut la varsta de sapte ani, scrie Gandul.
Diabetul de tip 2 poate fi automonitorizat. Persoanele cu diabet zaharat de tip 2 isi pot controla boala cu ajutorul unui concept inovator numit automonitorizare structurata a glicemiei. Aceasta metoda se bazeaza pe inregistrarea glicemiei de sapte ori pe zi: a-jeun, preprandial, la doua ore postprandial pentru fiecare masa si inainte de culcare. Dupa ce valorile glicemiei sunt inregistrate trei zile consecutiv, bolnavul trebuie sa le comunice medicului. Protocolul de automonitorizare structurata pune accentul pe momentul in care pacientii se testeaza si pe modul in care personalul medical specializat foloseste aceste date clinice. Doar in aceste conditii se poate obtine un control glicemic eficient. Automonitorizarea structurata a diabetului se foloseste cu succes de cativa ani in cazul persoanelor diagnosticate cu diabet de tip 1 si 2 care sunt sub tratament cu insulina, anunta Adevarul.
De unde ne procuram mineralele atat de necesare pentru organism? Organismul omului are nevoie de aproximativ optsprezece minerale pentru o buna functionare, dar oamenii de stiinta considera un numar de sapte ca fiind de neinlocuit: calciul, iodul, fierul, magneziul, fosforul, seleniul si zincul. Va prezentam cateva dintre alimentele care contin mineralele atat de necesare organism. Calciul se gaseste in cantitati mari in lapte si produsele lactate, tofu preparat prin precipitare cu carbonat de calciu, dar si in legumele frunzoase verzi, arpagic, pestii cu oase mici (sardine, somon conservat), moluste si stridii. Calciul din spanac, sfecla si rubarba este, dimpotriva, greu absorbit datorita prezentei acidului oxalic. Sucul de portocale imbogatit contine cantitati de calciu comparabile cu laptele, informeaza Libertatea.