Sari direct la conținut

Utile: Sfaturi pentru vremea caniculara: mancati iaurt, evitati berea si nu iesiti in soare; Riscul de a muri din cauza cancerului este mai ridicat in randul barbatilor decat al femeilor; Tratamente in caz de transpiratie excesiva; Cum te poate imbolnavi aerul conditionat

HotNews.ro
Utile, Foto: Colaj foto
Utile, Foto: Colaj foto

​Sfaturi pentru vremea caniculara: mancati iaurt, evitati berea si nu iesiti in soare. Pentru prevenirea incidentelor in zilele cu temperaturi extreme, Ministerul Sanatatii recomanda populatiei sa evite expunerea prelungita la soare intre orele 11.00 si 18.00. In aceste zile este recomandat consumul zinic de lichide ( intre 1,5 – 2 litri de lichide), fara a astepta sa apara senzatia de sete. „Este bine sa consumam un pahar de apa (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii. Medicii ne sfatuiesc sa consumam in fiecare zi cat mai multe fructe si legume proaspete (pepene galben, rosu, prune, castraveti, rosii) deoarece acestea contin o mare cantitate de apa. Este bine de stiut ca o doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca un pahar de apa. Nu trebuie consumat alcool (nici macar bere sau vin) deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii, scrie EVZ.

Ouale pot preveni bolile de inima si cancerul. Datorita continutului de aminoacizi esentiali si de proteine de inalta calitate, oul este considerat de catre specialistii in nutritie alimentul necesar pentru dezvoltarea copiilor si a adolescentilor, dar si pentru mentinerea sanatatii adultilor. Recent, un studiu al oamenilor de stiinta de la Universitatea din Alberta, Canada, arata ca galbenusurile unui ou crud contin de doua ori mai multi antioxidanti decat un mar. In plus, expertii au constatat ca acest aliment reprezinta o sursa excelenta de antioxidanti, care pot preveni dezvoltarea bolilor de inima si chiar a cancerului. In urma unei analize a galbenusului de ou crud, cercetatorii au constatat ca acesta contine doi aminoacizi – triptofanul si tirozina – cu proprietati antioxidante deosebite, anunta Gandul.

Tratamente in caz de transpiratie excesiva. Perioada verii se transforma intr-un calvar pentru persoanele predispuse la hiperhidroza. Intr-adevar, transpiratia este un proces fiziologic normal prin care corpul isi regleaza temperatura. Insa, sub actiunea a o serie de factori (de exemplu, caldura, stresul), sistemul vegetativ simpatic (care controleaza activitatea glandelor sudoripare) se deregleaza si stimuleaza in exces glandele. Exista mai multe tipuri de hiperhidroza (generalizata, primara, secundara, unilaterala etc.), iar cea mai frecventa este cea primara care debuteaza la pubertate. „Acest tip de hiperhidroza are localizare la nivelul axilei, picioarelor (talpilor), palmelor, fetei si in zona inghinala. Teoretic, la varsta adulta, hiperhidroza primara ar trebui sa se estompeze, insa se accentueza in anotimpul cald sau la stres”, explica medicul primar dermatolog Oana Clatici de la Spitalul Universitar de Urgenta din Bucuresti, informeaza Adevarul.

Cum te poate imbolnavi aerul conditionat. Cei care se asaza direct in jetul rece pot face rinite alergice, faringite sau otite cu complicatii precum perforarea timpanului. Este bine sa folositi aerul conditionat, dar aveti grija ca diferenta de temperatura din interior si exterior sa nu fie mai mare de 5-6 grade C. Trecerea de la cald la o temperatura prea scazuta va poate cauza infectii respiratorii si chiar pneumonii, iar cea de la rece la cald poate provoca soc cardiovascular, manifestat prin oscilatii de tensiune si hipotensiune cu ameteli. De asemenea, aerul conditionat nu trebuie sa bata direct spre voi, pentru ca riscati sa faceti nevralgii de curent, faringite sau otite, scrie Romania Libera.

Ce mancam ca sa traim sanatos. In ultimii ani, teoriile privind alimentatia au evoluat. Pana nu demult se credea ca evitarea anumitor alimente – grasimile, de exemplu – asigura o dieta sanatoasa. Desi reducerea consumului de grasimi este considerata importanta, acum se pune accent mai mare pe o dieta variata, cu alimente bogate in nutrienti, echilibrata. Este bine de stiut ca valoarea nutritionala a alimentelor proaspete se pastreaza daca sunt preparate chiar inainte de a fi servite. In cazul fructelor si legumelor organice ar trebui, in general, sa curatati cat mai putin din coaja. Iar atunci cand este vorba despre fructe si legume nonorganice, acestea trebuie spalate cu o atentie sporita, deoarece insecticidele, fungicidele sau erbicidele se afla in coaja sau frunze. De asemenea, pentru a pastra continutul de vitamine si minerale al fructelor, este bine ca acestea sa fie fierte cat mai putin, anunta EVZ.

Riscul de a muri din cauza cancerului este mai ridicat in randul barbatilor decat al femeilor. Barbatii prezinta un risc mai mare de a deceda din cauza cancerului decat femeile, este concluzia unui studiu realizat in Statele Unite ale Americii si publicat in revista „Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention”. Pentru acest studiu, dr Michael B. Cook, cercetator la Institutul National de Oncologie din SUA, si echipa sa, au analizat ratele de supravietuire pe o perioada de cinci ani, in functie de sex si varsta, in cazul a 36 de tipuri diferite de cancer, informeaza Science Daily. Rezultatele arata ca cea mai mare diferenta de mortalitate intre cele doua sexe apare la cancerul buzei (afectiune provocata de expunerea indelungata la soare) – unde rata mortalitatii e de 5,51 ori mai mare in randul barbatilor decat in cel al femeilor, urmat de cancerul laringelui, unde rata mortalitatii e de 5,35 ori mai mare in cazul barbatilor, al hipolaringelui – unde rata mortalitatii e de 4,47 de ori mai mare la barbati, informeaza Gandul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro