Sari direct la conținut

Utile: Zece alimente-paneceu pentru o inima sanatoasa; Pentru a te lasa de fumat ai nevoie de cinci ani si sapte tentative; Cum poti scadea nivelul colesterolului fara medicamente

HotNews.ro
Utile, Foto: Colaj foto
Utile, Foto: Colaj foto

Zece alimente-paneceu pentru o inima sanatoasa. Un pahar de vin rosu pe zi, doua portii de somon saptamanal, fasole neagra, nuci, migdale dar si un consum moderat de cafea pot fi „secretul” pentru o viata fara probleme cardiace. Dieta meditereaneana, bogata in peste, ulei de masline, fructe si legume in stare proaspata este direct corelata cu incidenta mai scazuta a bolilor cardiovasculare. Cei care fac un obicei din a manca alimente incuse in aceasta dieta au o speranta de viata mai mare si sunt feriti de aparitia bolilor de inima. Acidul folic, antioxidantii, dar si magneziul continute de fasolea neagra pot fi de ajutor pentru o inima sanatoasa. Acesti nutrienti au ca efect scaderea presiunii arteriale, iar fibrele ajuta inima sa „tina in frau” colesterolul. Specialistii recomanda chiar si fasolea la conserve pe care o puteti adauga in supe si salate, scrie EVZ.

Pentru a te lasa de fumat ai nevoie de cinci ani si sapte tentative. Fumatorul obisnuit are nevoie de cel putin sapte tentative, efectuate pe parcursul a cinci ani, inainte de a reusi sa renunte definitiv la fumat. Aceasta este concluzia unui studiu efectuat recent de cercetatorii britanici de la Universitatea din Lancaster. Expertii au analizat comportamentul a peste 3.000 de fumatori si fosti fumatori si au descoperit ca cei mai multi dintre acestia au renuntat la fumat deoarece se temeau de efectele negative ale fumatului pe termen lung asupra starii lor de sanatate. „Renuntarea la fumat reprezinta o perioada foarte dificila si stresanta – in special in prima saptamana, cand cele mai puternice simptome sunt nevoia acuta de nicotina si sevrajul”, declara profesorul Cary Cooper de la Universitatea Lancaster, coordonatorul studiului. Specialistul adauga ca, pentru a trece cu bine peste acea prima saptamana, ar fi indicat sa aveti un prieten nefumator, cineva care sa va sustina si sa va incurajeze atunci cand doriti sa va reapucati de fumat. „In plus, anumite momente ale zilei pot fi mai dificil de suportat in comparatie cu altele si v-ar fi de folos daca v-ati mentine mereu ocupat”, subliniaza prof. Cooper, anunta Gandul.

Clementinele te ajuta sa nu racesti si sa nu te ingrasi. Micutele clementine sunt recomandate de specialisti in acest sezon pentru ca sunt bogate in vitamine care te apara de microbi, cat si pentru ca te ajuta sa-ti pastrezi silueta. Motivul pentru care ar trebui sa mananci zilnic aceste citrice este ca abunda in vitamina C, potasiu si fibre. De aceea, pot fi un aliat excelent impotriva virusurilor de sezon. O alta calitate a clementinelor este ca fiecare fruct are doar 40 de calorii. De aceea, sunt excelente inainte de un antrenament la sala sau pe post de gustare inainte de pranz. Pentru ca au fibre, clementinele pot fi consumate din plin in zilele de Sarbatoare cu meniuri care sunt bogate in grasimi si zahar. Insa nu le mancati nicioadata dupa masa, ci cu o ora inainte sau la doua ore dupa un festin culinar, informeaza Libertatea.

Cum apar si cum dispar ticurile. Ticurile nervoase sunt fie „mosteniri” de la parinti, fie simptome ale unor boli neurologice, fie „arme” de lupta impotriva stresului. Aflati cum pot fi combatute. Clipitul des, flexarea degetelor, dresul vocii, leganatul, gesticulatul excesiv, rosul unghiilor sau muscatul buzelor sunt ticuri nervoase intalnite la tot pasul. Se instaleaza brusc si sunt greu de tinut in frau. Pot fi stapanite cu efort, insa frecvent „recidiveaza” mai intens. Daca nu stau in spatele anumitor boli neurologice grave, ticurile in sine sunt „benigne” si nu ameninta sanatatea, insa sunt inestetice si afecteaza calitatea vietii. Ticurile apar indiferent de varsta, dar sunt mai frecvente in randul copiilor, cu precadere la baieti. Intre 5%-25% dintre copiii de varsta scolara sunt afectati de ticuri. Copilul e puternic marcat de conflictele din familie sau de la scoala si de excesele educative (iubirea „sufocanta” a mamei, favoritismele parintilor, severitatea), ceea ce declanseaza ticurile nervoase, ca mecanism de aparare, scrie EVZ.

Cum poti scadea nivelul colesterolului fara medicamente. Dieta bogata in kilocalorii si grasimi „rele” duc la cresterea colesterolului in organism. Medicii nutritionisti avertizeaza ca persoanele care au un nivel crescut al colesterolului in organism sunt predispuse la boli cardiovasculare si diabet. Pentru ca grasimile saturate sunt greu de ocolit din cauza stilului alert de viata, specialistii ofera cateva solutii la indemana oricui pentru a scadea nivelul colesterolului „rau din organism, fara a apela la medicamente. Astfel, este indicat sa aducem in dieta zilnica alimente care cresc nivelul colesterolului „bun”, printre care merele, taratele si grapefruitul. Aceste alimente au un continut bogat de fitochimicale, compusi esentiali pentru scaderea colesterolului. Mananca de trei ori pe saptamana peste. Potrivit nutritionistilor, pestele este alimentul ideal pentru a reduce colesterolul. Unele specii, precum somonul, sunt bogate in Omega 3. Acesti acizi grasi sunt o sursa de grasimi „bune”, anunta Gandul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro