Valeriu Turcan: La viitoarele alegeri prezidentiale problema fundamentala ar putea fi cine va prelua "doctrina Basescu"
- Redactia Hotnews
Purtatorul de cuvant al Presedintiei, Valeriu Turcan, a declarat, miercuri seara, ca, pentru urmatoarele prezidentiale, „problema fundamentala s-ar putea sa fie, la un moment dat, cine preia doctrina Basescu”, ale carei elemente sunt, intre altele, suveranitate efectiva si lupta impotriva coruptiei, relateaza Mediafax.
„In arhitectura sistemului politic romanesc, seful statului nu are cum sa nu fie o locomotiva pentru partidul cu care colaboreaza. Eu stiu ca multi oameni de la PDL vorbesc de locomotiva, uitand ca presedintele Traian Basescu a fost si ramane o locomotiva, reprezentand nu doar un candidat si un om politic ofensiv si cu mesaj, ci si un sistem de idei. Eu cred ca, din punctul asta de vedere, s-ar putea sa nu observe faptul ca presedintele Traian Basescu reprezinta o doctrina in sine”, a declarat, la TVR Info, Valeriu Turcan.
Declaratia acestuia a fost facuta in urma intrebarii referitoare la afirmatiile purtatorului de cuvant al PDL, Sever Voinescu, potrivit caruia nu vor mai exista locomotive electorale.
„De aceea, eu cred ca problema fundamentala ar trebui sa fie pentru cei care se gandesc la viitoarea locomotiva a PDL, cum translatam, cum preluam doctrina Basescu, pentru ca si la viitoarele alegeri prezidentiale, si pot sa spun asta acum, pentru ca presedintele nu mai candideaza, problema fundamentala s-ar putea sa fie, la un moment dat, cine preia doctrina Basescu”, a mai spus Turcan.
Potrivit acestuia, elementele doctrinei Basescu sunt „un tip de suveranitate efectiva, atat in plan intern, cat si in relatiile externe, demnitate in relatiile externe care poate, in anumite momente postdecembriste, a lipsit, angajament si asumare, stimularea participarii politice, inclusiv prin referendumuri, angajament total fata de aliatii Romaniei, predictibilitate atat fata de aliati, cat si fata de state care ar putea sa nu fie incluse in categoria aliatilor, descentralizare, un stat minimal, dar puternic, cu institutii eficiente, sprijinirea constanta de la cel mai inalt nivel a luptei impotriva coruptiei, un tip de relatie democratica cu mass-media, stoparea unui tip de concubinaj care a existat inainte, cand patronii de presa erau sfatuitori ai presedintilor”.
„E greu sa-l compari pe presedintele Basescu, cu fostii presedinti, doar daca ne gandim la faptul ca, din punct de vedere al afirmarii politice, Romania, sub mandatele presedintelui Basescu, s-a aflat pe un varf. Si am sa va dau doar cateva exemple: Summit-ul NATO din 2008, organizat la Bucuresti, in continuare cel mai mare summit din istoria Aliantei; aderarea la Uniunea Europeana si scutul antiracheta, chiar daca pe unul dintre cele trei elemente a fost un efort national, transpartinic, al presedintilor si guvernelor anterioare”, a spus purtatorul de cuvant al Presedintiei.