Sari direct la conținut

Varianta britanică se propagă rapid în SUA și ar putea provoca un nou val al epidemiei Covid-19 (studiu)

HotNews.ro
Coronavirus SUA, Foto: Dreamstime.com
Coronavirus SUA, Foto: Dreamstime.com

Varianta de coronavirus identificată inițial în Regatul Unite se propagă rapid în Statele Unite, cu o dublare a numărului de cazuri la fiecare zece zile, amenințând să provoace un nou vârf al epidemiei, potrivit unui studiu citat de AFP.

Acest studiu, publicat online duminică și nerevizuit încă, prezintă examinarea cea mai exhaustivă realizată până acum a propagării variantei B.1.1.7 în cea mai afectată țară din lume de Covid-19.

O echipă condusă de cercetători de la institutul Scripps a analizat o jumătate de milion de eșantioane de teste colectate în întreaga țară din vara anului trecut.

Cercetătorii au descoperit că varianta britanică a fost introdusă în SUA prin mai multe puncte de intrare în noiembrie 2020 și, în ciuda unei frecvențe de detectare destul de redusă în prezent, ar urma să devină forma dominantă a virusului până în martie.

Echipa de oameni de știință a descoperit că rata de transmisie este de cel puțin 35 – 45% mai mare decât la variantele comune și că prevalența se dublează la fiecare 10 zile.

Marea Britanie s-a confruntat cu un val devastator de Covid-19 după ce B.1.1.7 a devenit tulpina dominantă în Regat. Varianta a fost de asemenea detectată în mai multe țări europene, precum Portugalia și Irlanda. Și în România au fost confirmate câteva cazuri.

SUA sunt cea mai afectată țară din lume atât ca număr de morți, cât și ca număr de cazuri, cu peste 460.000 de decese la 27 de milioane de cazuri detectate, potrivit universității Johns Hopkins.

Ultimul vârf a fost observat în această țară în 8 ianuarie și de atunci numărul de cazuri scade.

Varianta britanică ar putea însă să provoace un nou val, iar propagarea sa este foarte rapidă în Florida, potrivit studiului.

Vaccinurile autorizate în prezent în SUA rămân eficiente în fața acestei tulpini în timp ce folosirea măștilor de protecție reduce drastic transmisibilitatea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro