Sari direct la conținut

Victoria democratilor: vot de blam pentru Bush si razboiul din Irak

HotNews.ro

Pierderea de catre republicani a Camerei Reprezentantilor, pentru prima data dupa 12 ani, anunta o schimbare destul de importanta in politica externa a americanilor, considera analistii politici.

Rata scazuta a popularitatii lui George W Bush ca si opozitia crescinda fata de gestionarea crizei din Irak au fost principalii factori care au contribuit la victoria democratilor in legislativ ca si la cistigarea celor mai multe posturi de guvernator.

Primele sondaje realizate la iesirea de la urne aratau ca aproape sase alegatori din zece au declarat ca dezaproba atat modul cum este gestionat razboiul din Irak, cat si in general politica presedintelui Bush, relateaza AFP.

„Oamenii s-au saturat de Bush, vor o schimbare de politica si le-au reprosat republicanilor proasta performanta a tarii din ultimii ani”, a declarat Darrell West, profesor la Brown University.

Republicanii au tot sperat ca in optiunea alegatorilor sa conteze mai mult problemele si realitatile locale. Numai ca se pare ca s-au inselat.

Un sondaj realizat de postul tv ABC in perioada alegerilor arata insa ca 61 la suta dintre alegatori considera problemele nationale mai importante decat cele locale.

Chiar daca razboiul din Irak nu a reprezentat principala preocupare a electoratului american, contrar majoritatii sondajelor de opinie, ancheta ABC a dezvaluit ca 37 la suta dinte alegatori considera alegerile o buna ocazie pentru a-si exprima opozitia fata de politica lui Bush.

Liderul american a depus eforturi in ultimele saptamani pentru a convinge populatia americana ca politica sa vizeaza protejarea cetatenilor de atacurile teroriste ca si intentia de a nu mari impozitele.

Totusi, rezultatul alegerilor a demonstrate altceva. O explicatie o ofera Andrew Kohut, directorul institutului de cercetare Pew. Pentru acesta, alegerile au exprimat „furia alegatorilor”, in special a celor care nu sunt afiliati niciunui partid si care au votat masiv pentru democrati.

In conditiile in care republicanii au pierdut Camera Reprezentantilor, se anunta doi ani de coabitare politica dificila pentru presedintele Bush. Acum democratii au controlul asupra tuturor comisiilor din Camera, ceea ce le ofera ocazia de a demara investigatii sau de a initia noi proiecte legislative.

BBC, intr-o relatare a reporterului Justin Webb, se intreaba chiar daca nu cumva democratii vor forta chiar o “debarcare” a presedintelui Bush, in baza procedurii de impeachment. Totusi, acest lucru pare acum putin probabil. Cert ramine insa faptul ca democratii au tot mai multa putere de a influenta in mod real politica Washingtonului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro