Sari direct la conținut

VIDEO ​Ambasadorul Iranului in Romania: "Nu cred ca va fi un razboi intre Iran si Israel / Jurnalistii de la Le Monde manipuleaza adevarul"

HotNews.ro
Ambasadorul Iranului, dr.Bahador Aminian Jazi, Foto: Hotnews
Ambasadorul Iranului, dr.Bahador Aminian Jazi, Foto: Hotnews

Dupa ceIranul a refuzat accesul inspectorilor ONU intr-una dintre bazele sale militare, Orientul Mijlociu pare a fi la un pas de razboi. Israelul este pregatit (cel putin declarativ) sa atace Iranul. Statele Unite prefera in continuare solutia diplomatica dublata de constrangeri economice dure. Care este versiunea Teheranului? Ambasadorul Iranului in Romania, dr. Bahador Aminian Jazi, vorbeste intr-un interviu pentru HotNews.ro despre motivatia refuzului de a permite accesul inspectorilor ONU intr-o baza militara. Nominalizarea unui film iranian la premiile Oscar, jurnalistii francezi de la “Le Monde” sau condamnarile la moarte din tara sa sunt alte subiecte atinse de ambasadorul iranian.

„NU CRED CA VA FI UN RAZBOI INTRE IRAN SI ISRAEL”

  • Acuzatiile ca Iranul doreste sa construiasca o bomba atomica au inceput inca din 1984. In special din partea Israelului. In 1992, Benjamin Netanyahu, care era atunci parlamentar, a sustinut ca Iranul e capabil sa produca arme nucleare. Daca avea dreptate, inseamna ca Iranul ar fi trebuit sa aiba inca din 1995 arme nucleare. Acum nu are. Asta inseamna ca Netanyahu nu a avut dreptate. De fiecare data ei aduc astfel de acuzatii. Nu poti spune ceva 25 de ani fara sa ai niste dovezi. Dar din pacate toti in Europa accepta aceste minciuni.
  • Oficialii iranieni nu doresc deloc arme nucleare. E impotriva credintelor noastre. Liderii nostri religiosi au spus ca este impotriva islamului, exista o fatwa care spune ca bomba nucleara este un pacat.
  • Grupul specialistilor Agentiei Internationale pentru Energie Atomica nu a primit permisiunea de a vizita baza militara de la Parchin. Dar este vorba despre o baza militara. Conform Tratatului pentru NonProliferare Nucleara, din care facem parte, datoria noastra este sa acordam acces la site-urile noastre nucleare. Nu e obligatia noastra sa acordam acces la bazele noastre militare secrete. Oricum ei au vizitat Parchin-ul de 4 ori inainte. Unde se vor sfarsi aceste solicitari? Noi suntem o natiune mandra si independenta. Ei vor sa ne distruga suveranitatea. E adevarat ca AIEA este o agentie a Natiunilor Unite, dar exista spioni printre ei. Pentru ca ei dau toate secretele noastre dusmanilor nostri. Ei au anuntat toate secretele noastre in media. Atunci cand niste inspectori merg intr-un loc secret, ei ar trebui sa pastreze secretul. Unii dintre inspectorii AIEA au dezvaluit secretele Iranului. Publicului si probabil altora. Numele a unul sau doi dintre savantii iranieni ucisi au fost anuntate intr-o rezolutie a Natiunilor Unite. 
  • Suntem gata sa negociem. Dar nu putem si nu avem obligatia de a permite accesul in bazele noastre militare secrete. Voi in Romania ati oferi acces tuturor in cele mai secrete locuri ale voastre? Nu doriti sa aveti secrete doar pentru voi? 
  • Inspectorii AIEA au dorit sa discute cu savantii iranieni in domeniul nuclear. Nu le-am permis asta. Stiti de ce? Pentru ca in trecut i-au intervievat pe unii dintre savantii nostri si apoi acestia au fost terorizati de grupari teroriste. Cinci dintre ei au fost ucisi. Datoria noastra este sa ne protejam oamenii de stiinta.
  • Nu cred ca va fi un razboi intre Iran si Israel. Israelul e prea intelept si rational ca sa atace Iranul. Iranul nu a inceput cu nimeni niciun razboi in ultimii 300 de ani. Nu o vom face nici acum. Dar ne vom apara prin orice mijloace militare defensive.  

„FILMUL IRANIAN A FOST NOMINALIZAT LA OSCAR PENTRU CA ESTE, INTR-UN FEL, CRITIC LA ADRESA IRANULUI”

  • Suntem siguri ca Hollywood-ul nu ar acorda niciun premiu unui film iranian care ar spune un alt fel de istorie. Filmul iranian nominalizat in acest an la premiile Oscar, “A Separation”, este intr-un anumit fel critic la adresa Iranului. De aceea a fost nominalizat la Oscaruri. L-am vazut. Dar e critic. Nu e nicio problema. 
  • Filmul arata ca elita iraniana doreste sa plece din Iran. Arata ca toata lumea spune minciuni in Iran, ca nimeni nu spune adevarul. Oricine poate pleca fara nicio problema din Iran astazi. Avem mai mult de 5 milioane de turisti anual care pleaca sa-si faca vacantele afara. Doua milioane merg doar in Turcia. Oricine poate pleca din Iran.
  • Nu cred ca Hollywood-ul va oferi vreun premiu unor filme care vorbesc despre alte probleme, care ar fi critice impotriva Occidentului. Da, ar da un premiu unui film care critica Iranul. Arta iraniana e foarte buna si dezvoltata. Sunt fericit pentru aceasta nominalizare la Oscaruri. Suntem singura tara din lumea islamica care avem o astfel de industrie.
  • Nu sunt la curent cu cazul lui Habib Bastam [cetatean iranian condamnat la moarte de un tribunal iranian pentru apostazie si care a primit azil politic in Romania, n.r.]. Conform cunostintelor mele nu exista sentinte legate de religie in Iran. Nu avem nici macar un caz in care cineva sa fi fost spanzurat pentru ca avea anumite idei. Voi verifica aceasta poveste (aici puteti citi sentinta prin care a fost condamnat la moarte de un tribunal din Teheran Habib Bastam).

    „JURNALISTII DE LA LE MONDE AU MANIPULAT ADEVARUL”

  • Preturile alimentelor in Iran au crescut datorita politicilor guvernamentale. Acum 10 – 11 luni guvernul a taiat subventia pentru alimente. Articolul din Le Monde [un sumar in limba romana gasiti aici] care sustine ca preturile au crescut ca urmare a sanctiunilor economice impuse de UE nu este corect. Aceasta este o minciuna. Pretul carnii a crescut cu 40% din cauza insuficientelor cantitati de carne in Iran dar apoi am importat si s-a rezolvat. Aceasta este cealalta parte a naratiunii. Este cuvantul meu impotriva intregii media care are un discurs impotriva Iranului.Din nefericire jurnalistii de la Le Monde au manipulat adevarul.
  • Pentru prima oara se aude vocea poporului in Egipt, in Tunisia, in Libia, in Yemen si ea este ascultata. Din pacate, pana anul trecut toti europenii il sustineau pe Mubarak si pe Ben Ali. Noi am experimentat asta cu 30 de ani in urma, in timpul revolutiei noastre. In Iran oamenii determina prin alegeri cine va conduce guvernul. Acum 3 ani, la alegeri, am avut doi candidati. Unul a castigat 24 milioane de voturi, celalalt 12 milioane. Si au existat cateva ciocniri intre cele doua tabere. Cred ca sunt lucruri normale intr-o democratie. Au fost mai putin de o suta de oameni raniti din ambele parti.
  • Cred ca Statele Unite sunt din nefericire sub influenta Israelului in politicile din Orientul Mijlociu. Credem ca regimul care conduce astazi Israelul nu-i reprezinta pe oamenii din acea regiune. Avem multi palestinieni care sunt majoritari si sunt guvernati de o minoritate. Noi nu acceptam asta.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro