Sari direct la conținut

​VIDEO Analize de laborator. Episodul I – Probe de sange si exsudat faringian

MedLive.ro
Prelevarea probei de sange, Foto: MedLive.ro
Prelevarea probei de sange, Foto: MedLive.ro

Cum se pregateste pacientul inaintea analizelor de laborator? MedLive.ro merge in laboratorul MedLife si urmareste, pas cu pas, drumul probelor de analizat, de la recoltare pana la rezultatele finale. Primul episod abordeaza analizele de sange si exsudatul faringian. In cazul analizelor de sange, recoltarea se face dimineata, pe stomacul gol, explica dr. Claudia Nica, medic-sef Laborator MedLife. Pacientul nu trebuie sa manance cu 12 ore inainte de recoltare pentru a evita probele lipemice si pentru a nu influenta rezultatul glicemiei. Se recomanda, de asemenea, evitarea efortului fizic si a activitatilor stresante inainte de recoltare.

Dupa ce asistenta se asigura ca pacientul a respectat toate conditiile de prelevare a probelor, incepe recoltarea propriu-zisa, explica dr. Claudia Nica. Se dezinfecteaza locul punctiei, se pune garoul, apoi se punctioneaza vena si se introduc, rand pe rand, vacutainerele (eprubete de recoltare ce contin substanta anticoagulanta). Exista o anumita ordine de recoltare, pentru a nu influenta rezultatele analizelor.

Analize de laborator la MedLife – Probe de sange si exsudat faringian

Imediat dupa ce s-a recoltat primul vacutainer, se poate da drumul la garou, in conditiile in care curge sange corect in eprubeta. In cazul in care sangele nu mai curge bine in vacutainer, se strange garoul, se strange pumnul.

In cazul exsudatului faringian, prelevat tot dimineata, pacientul trebuie sa nu bea, sa nu manance si sa nu se spele pe dinti in prealabil, intrucat pasta de dinti contine substante antibacteriene care pot influenta rezultatul. Exista exceptii la copiii mici: in cazul lor, exsudatul faringian se poate preleva la 4-5 ore de la ultima masa. Un betisor cu aplicatie de vata la un capat este introdus in faringe si, fara a atinge limba sau bolta palatina, se sterge orice zona inflamata de pe amigdale sau faringe.

Exsudatul faringian are ca scop identificarea prezentei unei infectii bacteriene, fungice sau virale la nivelul gatului. O mostra de secretii este prelevata de la nivelul cavitatii faringiene (din gat) si este plasata intr-un recipient care stimuleaza cresterea microorganismului care a determinat boala (in cazul in care acesta exista). Microorganismul va fi identificat prin examinare la microscop, prin efectuarea unor teste chimice sau prin ambele metode.

Exsudatul se face: fie pentru determinarea cauzei unei dureri faringiene, prin diferentierea intre o infectie bacteriana sau una de natura virala; fie pentru identificarea persoanelor infectate, fara simptomatologie, care pot raspandi infectia. Inainte de prelevarea mostrei, medicul specialist ar trebui sa fie informat daca pacientul a luat recent antibiotice. Acestea pot impiedica cresterea organismelor la nivelul culturii prelevate. De asemenea, antisepticele locale pot afecta rezultatul analizei de exsudat faringian.

Citeste mai mult pe MedLive.ro.

In Episodul II, veti putea urmari drumul probelor prin laborator, pana la afisarea rezultatelor pe site-ul Medlife.ro.

Citeste si Cum ne pregatim pentru recoltarea probelor de sange

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro