VIDEO Andrei Plesu: Eu as defila prin tot Parlamentul Romaniei, printre toti guvernantii Romaniei, si i-as intreba: "Ce stii sa faci?"
A fost timp de 5 luni consilierul presedintelui Traian Basescu dar si cel amenintat de acesta, in urma unei serii de articole care criticau actiunile Presedintelui Romaniei. Acum, intr-un interviu pentru HotNews.ro, Andrei Plesu a vorbit cu duritate despre atitudinile anti-europene ale lui Crin Antonescu si despre evolutia lui Victor Ponta, dar si despre limbajul buruienos din politica romaneasca pentru care il socoteste vinovat chiar pe Traian Basescu.
Andrei Plesu: „Eu pretind ca ceea ce se intampla acum in Romania este nedemocratic nu doar pentru ca unele legi s-au incalcat, s-au schimbat arbitrar, prea repede, fara argumentatie… S-a creat o atmosfera nedemocratica. Prin asta inteleg doua lucruri. Unu: lupta electorala seamana a razboi, ceea ce nu e voie sa se intample intr-o democratie. O lupta electorala intr-o democratie matura nu seamana a razboi. Este o disputa lucida, echilibrata, intensa, vie, dar care nu seamana a camp de batalie. Si doi: nu e normal, psihologic vorbind, ca alegatorul sa mearga la urne cu senzatia ca de asta depinde mantuirea sau damnarea lui, moartea sau viata. Daca te duci sa votezi cu senzatia ca iti votezi sfarsitul sau supravietuirea te duci intr-o stare care nu este a judecatii, care nu este a limpezimii rationale, ci a panicii si a catastroficului. Asta nu e democratic.
- Despre discursul presedintelui interimar Crin Antonescu, in care acesta a facut referire directa la presedintele Comisiei Europene: “Presedintele Romaniei nu primeste ordine de la nimeni cu exceptia Parlamentului si a cetatenilor Romaniei”:
Andrei Plesu: Acesta e un discurs care s-a auzit in Romania incepand cu secolul 19. Este discursul lui Catavencu. I-as recomanda sa rasfoiasca “O Scrisoare Pierduta” si sa vada acolo discursul electoral al lui Catavencu care era de tipul “Europa sa-si vada de treburile ei. Noi ne bagam in treburile ei? Nici ea sa nu se bage in treburile noastre.” E discursul pe care l-a preluat si Ceausescu cu neamestecul in treburile interne si e un discurs care are un succes suspect. Dupa ce ne-am luptat cu sacrificii ca sa intram in Europa, acum avem aerul ca ne simtim tutelati. Ca noi nu mai vrem de fapt si ca am redescoperit gustul independentei de a face ce ne da prin cap. Domnul Antonescu a mai facut niste declaratii formidabile. Chestia cu “Ich bin ein Berliner” a fost de un comic urias. Aceasta propozitie in gura lui Kennedy a avut un sens istoric foarte greu. Dar sa te duci la Tecuci si sa spui ca esti berlinez e o forma de deriziune. In pozitia in care este, fiecare cuvant pe care Crin Antonescu il scoate pe gura trebuie sa fie extrem de responsabil. Atarna foarte greu. Nu-si poate permite iritari de cafenea.
- Credeti ca acest gen de retorica anti-europeana din partea unor inalti oficiali romani prinde eficient voturile oamenilor?
Andrei Plesu: Mi-e greu sa anticipez pentru ca exista din pacate, dupa parerea mea, o anumita cantitate de oameni carora le suna bine aceasta tafna provinciala si care simt o muzica cunoscuta in cuvintele astea. A incuraja in general ideea, care a fost in permanenta pe buzele actualilor guvernanti, ca marile institutii europene sunt un fel de marionete in mana lui Basescu si a inca 3-4 baieti si fete din Tecuci… Sa crezi ca lumea intreaga e manipulata de un mic grup de baieti rai e intai o prostie, in al doilea rand e o ofensa adusa institutiilor europene. E posibil sa-ti imaginezi ca ei nu stiu pe ce lume sunt?
Pe de alta parte, daca ne-am dat poalele peste cap de ce ne miram asa ca unii se sesizeaza. Doamna Merkel a fost un pic mai sensibila decat altii la aceste poale peste cap. N-are rost sa o psihanalizam pe doamna Merkel. Trebuie sa ne psihanalizam pe noi. De ce ne-am dat noi poalele peste cap?
- Despre cazul de plagiat al premierului Victor Ponta.
Andrei Plesu: Mereu se spune in chestiunea plagiatului domnului Ponta: “a fost o manevra a lui Basescu”. Domne’, o fi fost. Dar intrebarea e: a plagiat sau nu? E uimitoare aceasta manevra de transfer a problemei reale si simple intr-o complicata problema politica. Eu sper ca oamenii judeca clar si cu mintea lor ceea ce se vede. Plagiatul domnului Ponta nu este o ipoteza. Nu este un lucru discutabil, analizabil. E o evidenta crasa.
Grav nu e atat ca a plagiat. Sunt multi plagiatori. Nu chiar toti, de la Platon si Aristotel incoace, dar in general mai sunt si alti plagiatori. Merg mai departe si admit ca nu e dramatic ca un plagiator a ajuns in postul de ministru, ceea ce totusi creeaza o problema de credibilitate si de onestitate. Mai grav decat tot, mi se pare veselia cu care el se raporteaza la acest subiect, ca si cum e ori un subiect neinteresant, ori o intriga politica. Eu, daca as avea o asemenea problema, n-as mai dormi noaptea. Mi-as cere scuze. As face un gest care sa certifice bunul meu simt. Sunt uimit sa vad un om tanar, care nu e lipsit de inteligenta, purtandu-se cu o neglijenta atat de rudimentara in fata unui fapt de care trebuie totusi sa dea socoteala.
- Despre impostura de pe scena politica.
Andrei Plesu: Ce ma deranjeaza la ora actuala pe scena noastra politica, si nu fac diferenta de partid, este o impostura generalizata. Domnul presedinte interimar Antonescu spune ca a ramas repetent fiindca a facut un act de dizidenta. Asta e o impostura. Ideea ca a pierdut un an de facultate ca sa-i dea o lovitura lui Ceausescu e de un comic enorm. Am un prim-ministru care fura un titlu academic si spune ca nu e important si ca e o chestie a lu’ Basescu.
Vad pe scena, la televizor, o intreaga generatie de tineri la liberali si la socialisti pe care se vede cu ochiul liber ca sunt prost educati, ca sunt obraznici, ca sunt agresivi, ca au un limbaj si o mentalitate de potentati de provincie si ma sperie ca aceasta generatie care n-a avut scoala de partid comunist apare pe scena cu atat dezinvoltura. Sunt oameni care nu au produs inca nimic in afara de clantaneala asta, seara de seara la televizor.
Dar asta la nivelul lor e scuzabil, sunt inca tineri, mai au timp sa se manifeste. Dar pe mine ma scoate din minti impostura la nivelele mari. Mie nu mi se pare normal ca un barbat de stat la 52 de ani, cum este domnul Crin Antonescu, sa nu poata pune pe masa nicio isprava. El nu poate pune pe masa o isprava profesionala. Nu stim ce stie el sa faca. Nu poate pune pe masa o isprava morala speciala. Nu poate pune pe masa o isprava politica pentru ca nu e decat un pion intr-un concert complicat. Nu se poate sa ajungi in pozitii decisive fara sa stii sa faci nimic.
Eu as defila prin tot Parlamentul Romaniei, printre toti guvernantii Romaniei, cu intrebarea “Ce stii sa faci?”. Si as incepe in primul rand cu domnul Crin Antonescu: “Batrane, ce stii sa faci?” Arata-mi si mie o dexteritate. Stii sa faci un scaun? Stii sa scrii un text de istoric, cum zici ca esti? Arata-mi ceva. Arata-mi ca poti si altceva in afara de clampaneala. Uitati-va la CV-ul lui Mitterrand, al lui de Gaulle, al lui Helmut Kohl. Sunt oameni care au crescut intr-o anumita calificare umana si profesionala. Nu se poate sa te trezesti peste noapte conducand un stat si spunand “Ich bin ein Berliner”.
- Despre neprezentarea la referendum
Andrei Plesu: In ultimele saptamani, lucrurile au evoluat ca un fel de revelator, ca o hartie de turnesol. Am avut ocazia buna sa descoperim niste portrete si niste caractere pe care le credeam altfel alcatuite. Constat ca pentru preturi mici, oameni cu format, cu calibru, inteleg sa-si schimbe pozitia si gandirea. Fie pentru ca au un baietel care ajunge ministru-adjunct si trebuie sustinuta cariera baietelului, fie pentru ca unul vrea sa-si prelungeasca directoratul la un institut al academiei, fie pentru ca altul vrea sa mai stea inca un an la Paris ca ambasador si e gata sa faca mici aranjamente pentru asta. Faptul ca oameni de calibru joaca la preturi atat de mici ma deprima. Si imi da o senzatie de insecuritate care nu ma motiveaza sa ma implic cu adevarat, fiindca nu stiu in ce ma implic.
Una din problemele pentru care nu ma duc la referendum e ca eu nu stiu sa aleg intre cineva care totusi e previzibil si cineva care nu e previzibil. Eu nu stiu de ce pot fi in stare actualii guvernanti, ca i-am vazut facand o multime de nefacute. Eu nu ma duc la referendum. Dar nu ca sa boicotez nu ma duc. Nu ma duc intai pentru ca sunt liber sa nu ma duc. Asta e democratia. Nu ma duc pentru ca m-am saturat sa tot votez in Romania raul cel mai mic. Vreau sa am si eu o data de votat ceva cu adevarat plauzibil pana la capat. Nu ma duc pentru ca mi s-a impus o agenda cetateneasca pe care eu nu o am. Nu cred ca prioritatea, urgenta numarul unu a Romaniei in momentul asta era suspendarea lui Basescu. Avem probleme mult mai grave. El pleaca oricum peste un an jumatate, daca ramane. Nu schimbarea lui va schimba radical Romania, cum pretind adversarii lui. Eu nu sunt dispus sa-mi introduc pe agenda ceva care mi s-a impus prin manevre pe care le socotesc discutabile.
- Despre limbajul dur al politicienilor in campania pentru referendum.
Andrei Plesu: Prin felul in care ne exprimam vorbeste respectul sau lipsa noastra de respect pentru cuvant, proasta noastra crestere, agresivitatea noastra barbara si, in general, ideea ca politica e o lupta intre microbisti. Unii sunt cu Rapidul si unii cu Dinamo. Si aia care sustin unul sau altul dintre cluburi urla, bat oameni. Asta e atmosfera in care noi functionam si n-am de gand sa scot pe nimeni basma curata. Traian Basescu e si el campion cand e vorba de limbaj buruienos. Il socotesc vinovat ca a introdus masiv acest stil pe piata politica romaneasca. Constat ca are elevi, discipoli, care il concureaza cu mari sanse sa-l depaseasca. Ma asteptam sa nu se preia imediat aceasta lectie.